DVD HIT – Den zlomu

Aby se v tom čuně vyznalo. Webové stránky vydavatele o termínech mlčí, zadní strany předchozích titulů slibují a získané podklady ještě ke všemu ukazují, že InterSonic by snad mohl opustit velerozměr obálek KlikTV směrem k původnímu DVD Hitu, na kterém by zůstal zachován název edičních řad. Trojkou Světa katastrof v nejasném termínu za nejspíš 59,- Kč má být televizní Den zlomu, natočený údajně na základě skutečných událostí a v některých pramenech uváděný s českým názvem Smrtící vlna. Pokud ji nepřemůžeš, stáhne tě s sebou, nemáš na výběr – buď ji ty udoláš, nebo ona stáhne tebe! Takže už je jasno, vyšlo ve středu 24. února 2010 v obálce DVD HIT.

Katastrofický film podle skutečné události! Lidé z Ruthlandu v Montaně dosud spí klidným spánkem. Města v údolí chrání 600 stop vysoká přehrada RANKIN z bezmála pěti tun betonu. Prudké přívalové deště a vzrůstající tlak v naplněné nádrži však mohou města srovnat se zemí…

 

Architekt David, který stál při zrodu přehrady, je stavební firmou propuštěn a vyhnán z města. O konstrukčních slabinách ví příliš mnoho a majitel stavební firmy Jordan Walker si nemůže dovolit, aby byla zpochybněna její kvalita. David ví, jaké nebezpečí se za betonovou masou skrývá. Musí udělat vše, aby předešel jejímu protržení… Rozhodne se obyvatele varovat. A chce nastražit výbušninu a odvést tak tok řeky mimo městečko – ale sám tenhle boj nesvede… Podaří se Davidovi uniknout z betonové pasti, naplněné po okraj ničivým živlem?

 

 

Když Bruce zahyne při nehodě na přehradě, kde měl službu, tým odborníků v čele s inspektorkou je pověřen vyšetřit jej příčinu. Majitel stavební firmy Walker, který měl realizaci přehrady na starosti, všechny ubezpečuje, že podloží je v pořádku a jestli může být někdo vinen, je to bývalý architekt David Powell. To on překročil rozpočet, konstrukci navrhnul špatně a odolnost vůči tlaku byla nízká a nedostatečné bylo i vyztužení.

 

 

Na argumenty reaguje David tvrzením, že trhlinu nelze podceňovat a přehradu je třeba okamžitě vypustit. S tím Walker nesouhlasí, protože město se živí výrobou elektřiny a odstavením přehrady mu hrozí bankrot. Navíc má dorazit prezident První národní energetické Ken Sanders, aby spolu podepsali dlouhodobou a velmi lukratívní smlouvu.

 

David, který od rodiny – manželky Natalie a syna Gartha – před pěti lety odešel do Seattlu právě kvůli sporům o přehradu (od stavby ho Walker odstavil), však tvrdí, že je třeba co nejrychleji evakuovat město ležící v údolí. Kdyby se přehrada protrhla, což podle něho nastane asi do dvou hodin, pak katastrofu nikdo nepřežije.

 

 

Walker chce situaci zdržovat aspoň do chvíle, dokud nebude podepasaná smlouva. Pokyn k evakuaci má v rukou Davidova manželka Natalie, která zastupuje nemocného starostu města. Jak se Natalie rozhodne?

 

Divácká poprava: směšná úroveň „triků" jen podtrhuje prázdný příběh, bezduché dialogy a tragické výkony. I na TV ubohost.

 

Žánr: Akční / Katastrofický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2003

Délka: 97 minut

Původní název: Killer Flood: The Day the Dam Broke

Světová premiéra: 25. dubna 2003 – USA

Režie: Doug Campbell

Námět: Peter Beckwith, Joseph Broido, Doug Campbell

Scénář: Doug Campbell

Produkce: William T. Bauman, Peter Beckwith, Joseph Broido, David Giancola, Michael Jacobs, Bruce D. Johnson, David Peters

Hudba: Eric Allaman

Kamera: Jeffrey Seckendorf

Střih: Jim Miley

Kostýmy: Jacqui Greenfield, Jacqui W. Greenhill

Společnost: PorchLight Entertainment / Edgewood Studios

Hrají: Joe Lando (David Arthur Powell), Matthew Ewald (Garth Powell), Michele Greene (Natalie Powellová), Christopher Kriesa (Frank), Bruce Boxleitner (pan Walker), Joshua J. Masters (zástupce Bloom), D. K. Kelly (šerif Ted Metcalf), Danny Johnson (Bruce), Celeste Oliva (Diane Gonzalová), Lisa Young Robinson (Jeanine Mackeyová), Patrick Sheane (Ken Sanders), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: trailery