Vapet dětem – Nejlepší přítel

Po několika reedicích Vapet přichází v řadě Dětem za 48,- Kč v sobotu 20. února 2010 s osvědčeným tématem – další pes ve filmu Nejlepší přítel. Velký příběh s malým hrdinou. Magický film pro celou rodinu.

Britské dobrodružné drama vypráví o osudu Bobbyho, věrného psa strážníka Johna Graye. Přátelství konstábla a jeho psa bylo tak obrovské, že po pánově smrti spává Bobby ještě mnoho let na jeho hrobě v edinburském hřbitově Greyfriars, kde je jeho pán pochovaný.

 

 

Zvířete se ujme mladičký stydlivý Ewan, nad nímž Gray držel ochrannou ruku. Stanou se z nich dobří přátelé, takoví, kteří stojí vždy při sobě a vždy si pomáhají. Ale Bobby na svého pána nedokáže zapomenout.

 

 

Když se Maureen, vdova po zemřelém strážníkovi, odstěhuje do Dunbaru, odveze psa sebou. Nešťastný Bobby však teskní, Maureen to pochopí a dá mu svobodu. Pes urazí desítky mil a překoná nejrůznější překážky, než se mu podaří vrátit se domů.

 

Krátce nato Ewan osiří a je poslán do domova. Pes mu však pomůže utéct, což rozzlobí pana Johnsona z charity. Bobby se díky tomu ocitne v nebezpečí života a Ewan musí začít bojovat o jeho záchranu. A protože hřbitov Greyfriars patří pod jurisdikci děkanství, Ewan požádá o pomoc samotného probošta Williama Chamberse.

 

 

Podle všeho novější zpracování údajně pravdivého a ve Skotsku legendárního příběhu, který se už dočkal více verzí. Těch několik málo komentujících hodnotí jako krásně dojímavý příběh z nádherného prostředí.

Žánr: Dobrodružný / Rodinný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2005

Délka: 101 minut

Původní název: Greyfriars Bobby

Světová premiéra: 11. května 2005 – Francie (Cannes Film Market)

Režie: John Henderson

Scénář: John Henderson, Richard Mathews, Neville Watchurst

Produkce: Charles Armitage, Mark Bentley, Christopher Figg, Nigel Goldsack, Byron A. Martin, Maggie Monteith , Alex Swan, Robert Whitehouse

Hudba: Mark Thomas

Kamera: John Ignatius

Střih: David Yardley

Kostýmy: Alison Mitchell

Společnost: Piccadilly Pictures / The Oxford Film Company / Strom Entertainment

Natáčeno: Burnley, Lancashire, Velká Británie / Skotsko, Velká Británie

Hrají: James Cosmo (James Brown), Suzanne Dance (Smithieho dělnice), Ron Donachie (Laurie), Charles Donnelly (obchodník s pečivem), Lawrence Douglas (sloužící), Tom Freeman (zmatený strážník), Frank Gilhooley (šéfkuchař), Oliver Golding (Ewan Adams), Christopher Lee (probošt), Martha Leishman (paní McPhersonová), Thomas Lockyer (strážník John Gray), William McBain (seržant Scott), Joy McBrinn (pozůstalá v nájmu), Gina McKee (Maureen Grayová), Alex McSherry (náčelník Warder), Christie Mitchell (Mary McPhersonová), Kirsty Mitchell (Ada Adamsová), Ardal O’Hanlon (Tam kokosový ořech), Sean Pertwee (Duncan Smithie), Ronald Pickup (Cecil Johnson), Ian Richardson (soudce), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, slovensky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: ?