Blesk – Špinavý prachy

Blesk opět připravil šarádu a v pondělí 15. února 2010 posílá za 49,- Kč na pulty film Špinavý prachy, který se doteď uváděl pod českým názvem Ranaři. Vítejte ve světě neorganizovaného zločinu!

Nerozluční kamarádi Bobby a Ricky sní o tom, že se jednou prosadí jako profesionální boxeři. Mezitím ovšem přijmou nabídku losangeleského mafiána Maxe, aby v New Yorku asistovali jako "ranaři" černošskému gangsterovi Ruizovi při předání většího finančního obnosu.

 

 

Celkem jednoduchá fuška se však stává, především díky Rickyho mimořádnému talentu pro průšvihy, mnohem komplikovanější záležitostí, než se na první pohled zdálo.

 

 

Film se objevil na obrazovce ČT v rámci Amerického nezávislého léta.

 

Americký herec Jon Favreau (nar. 1966) se na nezávislé scéně prosadil snímkem Proutníci (1996), který také napsal. Vytvořil v něm roli nezaměstnaného herce, který se vyrovnává s tím, že ho opustila přítelkyně. Jeho nejlepšího kamaráda v Proutnících hrál Vince Vaughn. Oba herci, kteří se přátelí i ve skutečném životě, se znovu sešli při práci na Favreauově režijním debutu Ranaři (2001).

 

 

Favreau napsal ústřední role na tělo sobě i Vaughnovi a zejména Vince Vaughn si úlohu otravného a užvaněného Rickyho s viditelným gustem užívá. V dalších rolích zaujmou ze seriálu Sopranos známý Vincent Pastore (řidič Jimmy) a samozřejmě Peter Falk jako Max. Tato zábavná kriminální komedie se rovněž může pyšnit faktem, že v ní zazní nebývalé množství vulgárních nadávek (jen slovo "fuck" je zde údajně slyšet 274krát, což je zhruba třikrát za minutu). Původní mnohoznačný název Made nejspíš odkazuje k termínu "made men" neboli hotoví chlapi.

 

 

Překvapivě to nevypadá na takový průšvih, jaký je u pondělních Bleskových filmů obvyklé, hodnocení dosahuje takřka 70%, i když řadu diváků provokuje až přílišná tupost toho horšího v hlavní dvojici.

Žánr: Drama / Komedie / Krimi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 92 minut

Původní název: Made

Světová premiéra: 13. července 2001 – USA

Režie: Jon Favreau

Scénář: Jon Favreau

Produkce: Peter Billingsley, Jon Favreau, John H. Starke, Vince Vaughn

Hudba: John O’Brien, Lyle Workman

Kamera: Christopher Doyle

Střih: Curtiss Clayton

Kostýmy: Laura Jean Shannon

Společnost: Cardiff Giant Productions

Natáčeno: Glendale, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / New York City, New York, USA / Sportsmen’s Lodge – 12825 Ventura Boulevard, Studio City, Los Angeles, Kalifornie, USA / Tavern on the Green – Central Park at W. 67th Street, Central Park, Manhattan, New York City, New York, USA

Hrají: Jon Favreau (Bobby Ricigliano), Vince Vaughn (Ricky Slade), Joe Goossen (arbitr), Famke Janssen (Jessica), Makenzie Vega (Chloe), Jenteal (Wendy), Tom Morello (nejlepší chlápek), Jonathan Silverman (starý mládenec), Kimberley Davies (barmanka), Faizon Love (Horrace), Elizabeth Barondes (žena), Gary Auerbach (manžel), Bill Capizzi (Arthur), Peter Falk (Max), Vernon Vaughn (trenér), Esta-Joy Peters (obchodnice), a další

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Volba kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný