Codi – Námořní pěchota ve válce (10. díl) – Vrtulníky a konec války

Nakladatelství Codi pokračuje v cyklu s názvem Námořní pěchota ve válce a v neděli 21. února 2010 bude ke koupi 10. díl – Vrtulníky a konec války, a to za 49,- Kč.  

Námořní pěchota Spojených států amerických – U.S. Marine Corps vznikla v roce 1775 jako elitní útvar určený k boji "na moři a na zemi", tedy především na pobřeží. Byly ustaveny první dva prapory námořní pěchoty po vzoru britské královské námořní pěchoty vzniklé v roce 1664.

 

Od počátku své existence byla Námořní pěchota USA nasazována do krizových oblastí v konfliktech, které vedly Spojené státy ve Válce o nezávislost, ve Španělsko-americké válce i v americké občanské válce. Námořní pěchota zasahovala v Karibiku, v Mexickém zálivu, v západní Africe i na Sumatře.

 

V první světové válce tvořili mariňáci předvoj amerických sil bojujících v Evropě a získali skvělé jméno ve druhé bitvě na Marně u lesa Belleau (Bois de Belleau, Belleau Wood). Největší slávu si však americká námořní pěchota dobyla v Druhé světové válce, zejména v Pacifiku, kde její příslušníci prokázali mimořádné hrdinství a s velkým úspěchem využili výcvik, bojové zkušenosti a znalosti svých velitelů, příslušníků letectva námořní pěchoty, námořníků na vyloďovacích plavidlech a útočných lodích i prostých námořních pěšáků – mariňáků při osvobozování území, obsazených na počátku konfliktu Japonci.

 

Jižní Korea 1951 až 1953. Šedesát divizí, které komunistická Čína poslala na pomoc severokorejským agresorům, způsobilo, že se vojska OSN s Američany v čele opět musela tvrdě bránit a ustupovat. Ač přesila Číňanů, podporovaných sovětskými letadly, v nichž seděli převážně sovětští piloti, byla zhruba pětinásobná, vojáci OSN se ubránili a zahnali nepřítele za hranice mezi Jižní a Severní Koreou. Nastala obtížná jednání o příměří, která nakonec vyústila k dohodě v Panmudžomu,jež ukončila boje a vytýčila demilitarizovanou zónu mezi oběma státy.

 

Atomové bomby, které ukončily válku v Tichomoří, znamenaly změnu vojenské strategie a taktiky. Bylo nutné změnit i operační postupy obojživelných operací a přizpůsobit je vedení války v podmínkách použití jaderných zbraní. Námořní pěchota navrhuje využít tehdy nového vzdušného dopravního prostředku – vrtulníku. A tak ihned poté, co obdrží první stroje, nasazuje je po předchozím výcviku do válečných operací.