Filmag dětem – Pohádka o caru Saltánovi

Filmag ve středu 17. února 2010 za 45,- Kč nabízí další z klasických ruských pohádek a na pulty se chystá Pohádka o caru Saltánovi, kouzelný příběh podle Puškina.

Režisér Alexandr Ptuško se tentokrát nechal inspirovat básní "Pohádka o caru Saltánovi, o jeho synu, slavném a mohutném bohatýru Gvidonu Saltánoviči a o čarokrásné carevně Labuti" z pera slavného básníka A. S. Puškina a natočil podle ní další ze svých pohádek.

 

A o čem že je??? No přece o slavném caru Saltánovi, který si právě hledá nevěstu… Poslouchá potají rozhovor tří krasavic a vybere si tu, která jej miluje a chce mu porodit syna a dědice. Koná se slavná svatba a brzy je na světě i vytoužený syn.

 

 

Ale carevniny dvě sestry jí závidí její štěstí, a proto na radu zlé baby docílí toho, že je carevna i s malým Gvidonem unesena a ve smolném sudu hozena do moře. Vlny je donesou až na tajuplný ostrov Bujan.

 

 

Ze syna se brzy stane pohledný mládenec. Jednoho dne zastřelí jestřába, který pronásleduje labuť. Labuť promluví lidským hlasem a děkuje Gvidonovi za záchranu – Nezastřelil totiž jestřába, ale zlého čaroděje Černomora, který dívku zaklel do labutě. Na ostrově se objeví z očarování osvobozené město, jehož obyvatelé občané nabízejí svému vysvoboditeli knížecí trůn. Carevič přijímá a ve slavném průvodu vstupuje do městských bran.

 

 

Touží ale po setkání s otcem, kterého nikdy nepoznal. Na radu labutě se tedy ponoří do mořské pěny a ta mu dá podobu komára.

 

V otcově paláci tak vyslechne vyprávění kupců o kouzelném ostrově, na kterém žije veverka, která louská zlaté oříšky se smaragdovými jádry. Gvidon vypráví o svém zážitku kouzelné labuti, ta mu vytouženou veverku vyčaruje. Seznámí ho i se svými bratry – udatnými bohatýry.

 

 

Potřikrát Gvidon navštíví svého otce a po jeho třetí návštěvě se labuť promění v krásnou dívku, se kterou se carevič ožení. Mezitím se car Saltán dozví, že na ostrově Bujan může vidět kouzelnou veverku, že tam z moře vystupují udatní bohatýři a že tam žije carevna, které se žádná jiná žena nevyrovná, a vydá se na ostrov podívat.

 

 

Jaké je jeho překvapení, když se zde shledá s milovanou chotí a synem, manželem carevny Labutě! V radosti zlým sestrám všechno odpouští a raduje se ze znovu nalezeného štěstí.

 

Žánr: Pohádka

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1966

Délka: 82 minut

Původní název: Сказка о царе Салтане

Režie: Alexandr Ptuško

Námět: Alexandr Sergejevič Puškin (Pohádka o caru Saltánovi, o jeho synu, slavném a mohutném bohatýru Vítu Saltánoviči a o čarokrásné carevně Labuti)

Scénář: Alexandr Ptuško, Igor Gelejn

Hudba: Gavriil Popov

Kamera: Igor Gelejn, Valentin Zacharov

Střih: N. Beljoceva

Kostýmy: Olga Kručinina

Výtvarník: Anatolij Kuzněcov

Společnost: Mosfilm

Natáčeno: Krym, SSSR / Moskva, SSSR

Hrají: Vladimír Andrejev (car Saltán), Larisa Golubkina (carevna), Oleg Vidov (carevič Gvidon), Xenia Rjabinkina (carevna Labuť), Sergej Martinson (Saltánova stráž), Olga Vikland (Babaricha), Věra Ivleva (Tkačicha), Nina Beljajeva (kuchařka), Viktor Michajlovič Kolpakov (Ďjak), Jurij Čekulajev (spáč), Valerij Nosik (Čeljabinec), Grigorij Ojzerovič Špigel (měšťan), Jevgenij Majchrovskij (šašek), Nikolaj Barmin (Černomor), Jakov Beleňkij, Anatolij Degťjar, Jelena Volskaja, Grigorij Michajlov, Dmitrij Orlovskij, Gurgen Tonunc, Vladimír Ferapontov, Arťjom Karapetjan, Jurij Kirejev, Boris Biťjukov, Sergej Golovanov, Zoja Vasilková, Oleg Mokšancev, Viktor Uralskij, Pavel Šalnov, Valentin Zacharov, a další

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,66:1, podle imdb.com 2,2:1)

Bonus: ?