Hollywood Classic Entertainment – Křídla přírody 1

V bulváru se objevila další upoutávka. Název je sice poměrně jednoznačný, ale jestli se bude jednat o další disk, který zaštiťuje Reflex, dopředu těžko hádat (vydavatelem je Hollywood Classic Entertainment jako obvykle). Nicméně se ve čtvrtek 18. února 2010 měl na pultech objevit film Křídla přírody 1 snad za 49,- Kč. A i když noviny srdnatě dál tvrdí, že vyšlo, skutečnost je jiná – na pulty se tenhle disk zatím nedostal. Jedinečné záběry, které berou dech. Smět tak létat jako ptáci… Pěkně jsme si počkali, disk se do prodeje dostal až 4. března 2010.

Unikátní vědecký projekt, trvající několik let. Podrobně mapuje cesty tažných ptáků a jejich chování. Migrace je spojena s celou řadou nebezpečí, která musí ptáci podstoupit a činí tak z jediného důvodu: kvůli přežití.

 

 

 

Na své dlouhé výpravě se ptáci řídí podle měsíce a hvězd a jsou také vnímaví vůči magnetickému poli země, které je pro ně jako kompas. Podívejte se na úchvatnou a dobrodružnou cestu ptáků přes jejich nekonečné vzdušné království. Od začátku jejich poutě až po návrat.

 

 

Létat jako ptáci… Poznat tajemství jejich cest… A jednou se s nimi možná vznášet nad oceány, horami a pouštěmi… A spolu s nimi shlížet na zemi, spatřit ji jejich očima…

 

Filmaři, kteří se podíleli na tomto unikátním přírodovědném projektu, procestovali za čtyři roky celý svět. Byli mezi nimi významní ornitologové, piloti, konstruktéři letadel, technici. Více než 400 lidí různých profesí se snažilo přiblížit svět ptáků žijících na zemi, ve vodě i v jejich nekonečném království – na obloze.

 

 

Natáčení začalo v červenci roku 1998 v panenské přírodě ostrova Skruddur u jižního pobřeží Islandu. Už ve 30. letech objevil významný rakouský etolog Konrád Lorenz při studiu chování zvířat tzv. imprinting, čili vtištění, což znamená proces seznamování mláděte s identifikačními rysy ostatních příslušníků téhož druhu. Tento nositel Nobelovy ceny za objevy týkající se individuálního a sociálního chování se tak stal tehdy adoptivním otcem desítky malých housátek. Imprinting byl na i počátku tohoto natáčení. Mládě si vtiskne podobu rodiče na celý život. Těmi rodiči se stali pracovníci štábu a tato metoda pomohla při natáčení klíčových scén…

 

Jedná se o dvoudiskový dokument, vzniklý jako samostatný produkt při natáčení filmu Ptačí svět, umožňující nahlédnout jak do zákulisí natáčení, tak vychutnat si nashromážděný materiál v úžasném přírodopisném dokumentu, nacpaném informacemi. Pro milovníky přírody jasná volba. A pro ilustraci pár obrázků původního francouzského menu.

 

 

 

 

První disk obsahuje dvě části:

1. Jaro a léto (50:40)

2. Podzim a zima (50:57) 

Žánr: Dokument

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2002

Délka: (3 části) 153 minut

Původní název: Les ailes de la nature

Režie: Jacques Cluzaud

Produkce: Christophe Barratier, Jean de Trégomain, Jacques Perrin

Hudba: Bruno Coulais

Střih: Catherine Mauchain

Zvuk: Franck Rubio

Společnost: Galatée Films / Canal +

Hlas v originále: Jacques Perrin (vypravěč)

 

Údaje o DVD:

 

Délka: cca 102 minut

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 francouzsky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný