IMAX – Mýtus jménem žralok

Přílohovou součástí časopisu Příroda 3/2010 je dnes v pátek 19. února 2010 další DVD Imaxu s názvem Mýtus jménem žralok, cena včetně časopisu je 90,- Kč. Tři muži, tři osudová setkání s obávaným žralokem lidožravým. Koprodukční projekt z dílny známého filmaře a potápěče.

Jedná se o jeden z dokumentů, který je součástí širšího cyklu Dobrodružství oceánů a jeho autorem je režisér a potápěč Steve Lichtag.

Tři přátelé se setkávají u pobřeží Jižní Afriky, aby se tváří v tvář střetli s nejobávanějším žralokem. Velkým bílým – lidožravým. Každý z nich se s ním už setkal, každý jinak.

Pro potápěče Andrého Hartmana je to téměř běžná schůzka, snad nikdo o tomto predátorovi neví více než on. Mořský biolog Ryan považuje tajemství tohoto dravce za vědeckou výzvu a nejmladší Mark si stále připomíná hrůzné okamžiky, když ho obrovský bílý žralok při surfování napadl a který chce tímto setkáním překonat doživotní trauma. Díky zkušenému Hartmannovi se Ryan i Mark mohou přiblížit obávanému predátorovi až na dotek. Nakonec se všichni shodují v tom, že tenhle žralok pro ně zůstane už navěky osudovou postavou – opravdovým pánem moří. 

Rok vzniku: 2006 

Délka: cca 52 minut