Eusebius – Přízraky ze snů

Eusebius mění v úterý 22. února 2010 v ediční řadě Super film žánr a tentokrát to bude horor Přízraky ze snů za 49,- Kč. Claire má zvláštní dar, ve svých snech vidí očima tajemného zabijáka, který jí unesl dceru. Další na řadě má být její manžel.

Claire Cooperová je autorkou a ilustrátorkou dětských knih, matkou malé Rebeccy a manželkou pilota Paula, s nimiž žije v poklidném novoanglickém městečku Northfield. Právě pracuje na nové knize a zatímco Paul na několik týdnů odlétá pracovně mimo domov, Claire se s Rebeccou připravuje na blížící se školní divadelní vystoupení. Pokojný rodinný život vezme hrozivý obrat, když do zdánlivě idylického městečka vpadne tajemný sériový vrah, který začne vstupovat do jejích snů s temnými nápovědami svých příštích smrtících kroků.

 

 

Už jako malá měla občas podivné vize, nikdy ovšem nepochopila jejich význam. Nyní začínají dostávat nečekaně děsivou podobu, když se mění v noční můry, ve kterých vidí unesené dítě, které neznámý muž vede jablkovým sadem a trosky zatopeného města, původního Northfieldu, který stával na místě dnešní přehradní nádrže.

 

Claire se stává vizemi posedlá a začíná být přesvědčena, že je nějakým nepochopitelným způsobem napojena na myšlenky, který řádí v okolí. Zoufale se pokusí přesvědčit policii i nevěřící okolí, že je schopna nahlížet do mysli vraha, který má svědomí už několik dětí a pokouší se je varovat před další tragédií.

 

 

Ani detektiv Jack Kay, ani její manžel a dokonce ani její psychiatr Dr. Silverman jí však nevěří, zejména když je další oběť nalezena na jiném místě, než Claire viděla ve svých snech. Když je však mužem z jejích snů unesena její vlastní dcera, pochopí Claire, že šlo o předtuchu.

 

 

Když se po vraždě své dcery neúspěšně pokusí o sebevraždu, vylekaný Paul ji na radu dr. Silvermana odveze na psychiatrickou kliniku. Tady, zamčená ve vypolstrované cele, má Claire vizi, ve které je zavražděn její manžel a uvědomí si, že má jen jedinou možnost jak řádění zastavit a musí se vrahovi postavit sama a podle jeho pravidel dřív, než se další hrůzný sen stane skutečností. Musí prožít vrahovy vzpomínky zpět do minulosti, vypátrat v nich jeho totožnost a také místo, kde se ukrývá.

 

 

Průměrně diváky hodnocený film se slibným začátkem, zamotaným dějem, měnící se údajně v konci na klišovitou a překombinovanou slátaninu. Podle některých je ale vizuální složka a dusivá atmosféra důležitější než příběh…

Žánr: Drama / Horor / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 96 minut

Původní název: In Dreams

Světová premiéra: 15. ledna 1999 – USA

Režie: Neil Jordan

Námět: Bari Wood (román "Doll’s Eyes")

Scénář: Bruce Robinson, Neil Jordan

Produkce: Charles Burke, Redmond Morris, Stephen Woolley

Hudba: Elliot Goldenthal

Kamera: Darius Khondji

Střih: Tony Lawson

Kostýmy: Jeffrey Kurland

Společnost: Amblin Entertainment / DreamWorks SKG

Natáčeno: Amherst, Massachusetts, USA / Easthampton, Massachusetts, USA / Florence, Massachusetts, USA / Fontana Dam, North Carolina, USA / Fontana, California, USA / Huntington, Massachusetts, USA / New Castle, New Hampshire, USA / Northampton State Hospital – 1 Prince Street, Northampton, Massachusetts, USA / Northampton, Massachusetts, USA / Northfield Mount Hermon School – 206 Main Street, Northfield, Massachusetts, USA / Northfield, Massachusetts, USA / Rosarito, Baja California Norte, Mexiko / Smith College – 7 College Lane, Northampton, Massachusetts, USA / Southampton, Massachusetts, USA / Tennessee, USA / Wentworth by the Sea Hotel – 588 Wentworth Road, New Castle, New Hampshire, USA / Whately, Massachusetts, USA / Williamsburg, Massachusetts, USA

Hrají: Annette Bening (Claire Cooperová), Katie Sagona (Rebecca Cooperová), Aidan Quinn (Paul Cooper), Robert Downey Jr. (Vivian Thompson), Paul Guilfoyle (detektiv Jack Kay), Kathleen Langlois (sněhová vločka), Jennifer Berry (lovkyně), Emma J. Brown (skřítek), Jennifer Dragon (skřítek), Samantha Kelly (skřítek), Jennifer Caine Natenshon (skřítek), Bethany M. Paquin (skřítek), Erica Sullivan (skřítek), Amelia Claire Novotny (princezna), Kristin Sroka (zlá macecha), Robert Walsh (muž ve školní hře), Denise Cormier (žena ve školní hře), John Fiore (policista), Ken Cheeseman (medik), Dennis Boutsikaris (doktor Stevens), Devon Cole Borisoff (Vivian Thompson jako chlapec), Stephen Rea (doktor Silverman), Prudence Wright Holmes (Mary), Lonnie Farmer (zdravotní sestra Rosco), Margo Martindale (zdravotní sestra Folyd), June Lewin (dětská zdravotní sestra), Pamela Payton-Wright (Ethel), Krystal Benn (Ruby), Dorothy Dwyer (pěstounka), Geoffrey Wigdor (Viviab Thompson jako teenager), Wally Dunn (Walter), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, maďarsky

Titulky: anglicky, polsky, turecky, řecky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: ?