Home Cinema – Pád do ticha

Součástí říjnového čísla časopisu Home Cinema 10/2006 je dokumentárně dramatický titul z katalogu InterSonicu Pád do ticha. Natáčeno podle skutečné události – čím blíže jsi k smrti, tím jsi schopnější udělat cokoliv pro přežití.

Tento dokument je kombinace hraných scén a rozhovorů s hlavními dvěma aktéry. Je o velkém kamarádství, o schopnosti člověka napnout své síly a přežít. Je to obhajoba Simona, za to co udělal.

 

V roce 1985 se dva mladí horolezci, Joe Simpson (21) a Simon Yates (25) rozhodli zdolat vrchol 6365 metru vysoké Siula Grande v Peru. Výkon, o který se již mnoho lidí pokusilo, ale zatím ho ještě nikdo nezvládl.

 

Simon a Joe se ze základního tábora vydali pokořit vrchol, což jim trvalo několik dní. Po strastiplné cestě byla hora přemožena. Při sestupu se však stalo neštěstí, Joe spadl a zlomil si nohu v koleni.

 

Navzdory tomu, co to pro oba dva znamenalo, si Simon připnul Joea a ze šestitisícového vrcholu ho spouštěl dolů. Téměř na konci sestupu se ovšem Joe dostal pod převis a Simon musel lano odříznout a s ním i svého nejlepšího přítele…

 

Joe padal do hluboké prázdnoty a Simon se musel smířit s tím, že Joe je mrtvý a sám se vracel do základního tábora. Joe však pád přežil a s ohromnou houževnatostí a s vypětím všech sil se doplazil do tábora.

Žánr: Thriller / Dokument / Dobrodružný / Drama / Sportovní

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2003

Délka: 102 minut

Původní název: Touching the Void

Světová premiéra: 5. září 2003 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 7. října 2004

Režie: Kevin Macdonald

Scénář: Joe Simpson

Produkce: Charles Furneaux, Robin Gutch, Gina Marsh, John Smithson, Paul Sowerbutts, Sue Summers, Paul Trijbits, Paul Webster

Hudba: Alex Heffes

Kamera: Mike Eley, Keith Partridge

Střih: Justine Wright

Kostýmy: Patrick Bill

Společnost: Darlow Smithson Productions / FilmFour / Pathé / UK Film Council

Natáčeno: Chamonix, Haute-Savoie, Francie / Grindelwald, Kanton Bern, Švýcarsko / Siula Grande, Peru

Hrají: Brendan Mackey (Joe Simpson), Nicholas Aaron (Simon Yates), Ollie Ryall (Richard Hawking), Richard Hawking (sám sebe), Joe Simpson (sám sebe), Simon Yates (sám sebe)

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: Trailery (Terč:zabiják, Modrý démon, Nenávist 2), Fotogalerie, Trailer, Po návratu,  

Bonusy