Filmexport Home Video – Souboj vojevůdců 7

Filmexport Home Video přináší v pondělí 8. března 2010 další DVD z cyklu dokumentů, které známe z obrazovek České televize, na pulty přichází Souboj vojevůdců 7 za 49,- Kč.

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti.

 

Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.

 

DVD obsahuje dva díly seriálu:

 

Bradley proti Modelovi

 

V prosinci 1944 se v belgických Ardenách utkali dva proslulí velitelé ve válečné akci zvané "bitva o výběžek".

 

Lesnatý terén v belgických Ardenách si Hitler vybral pro svou poslední ofenzivu na západní frontě. Dne 16. prosince 1944 za svítání vyrazily do překvapivého útoku jednotky třičtvrtěmilionové německé armády, podporované dvěma tisíci letadel. Byla zahájena německá protiofenziva, později známá jako "bitva o výběžek".

 

Toto střetnutí proti sobě postavilo amerického generála Omara Bradleyho a německého polního maršála Walthera Modela. Byla to krvavá a neúprosná bitva, v níž byla americká obrana na několika místech prolomena. Za velkých obětí však nakonec Američané německou ofenzivu zastavili a znovu převzali iniciativu.

 

MacArthur proti Jamašitovi

 

Znovudobytí Filipínského souostroví v době od října 1944 do srpna 1945 bylo nejrozsáhlejším válečným tažením v Tichomoří.

 

Když byl americký generál Douglas MacArthur v roce 1942 Japonci donucen opustit Filipíny, přísahal, že se vrátí. Svůj slib splnil v říjnu 1944, kdy se americká 6. a 8. armáda vylodily na prvních filipínských ostrovech.

 

Tato bitva představovala vůbec nejrozsáhlejší americké tažení za války v Tichomoří. Jeho cílem bylo obsazení hlavních ostrovů Leyte, Luzon a Mindanao a následně celého souostroví. Musel však dobýt stovky opevněných bodů a měst, které Japonci hájili s fanatickým odhodláním moderních samurajů. A navíc generál Tomojuki Jamašita byl jedním z nejlepších císařových velitelů. Pro generála MacArthura byla tato bitva splněním slibu, že se vrátí. Pro Jamašitu to byl nešťastný a ve svém důsledku osudný souboj.

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Produkce a režie: Jonathan Martin

Délka: každý díl cca 45 minut

Původní název: Clash of Warriors

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný