Řitka Video – Solaris

Jsou filmoví tvůrci, na jejichž díle lze založit nejedno vědecké dílo. K takto kultovním lze bezpochyby zařadit osobnost Andreje Arseněviče Tarkovského, jehož práce není příliš rozsáhlá, zato ale svým dopadem mohutnější. Po netuctovém vydání, které je dávno rozebráno, tu máme v katalogu společnosti Řitka Video tentýž titul v jednodušším provedení. A protože jeho uvedení v pošetce se blíží mílovými kroky, je čas se podívat, jak dopadlo DVD s filmem Solaris.

Nejprve tradičně něco dostupných oficialit:

 

Slavné dílo Andreje Tarkovského (1932 – 1986) dodnes neztratilo nic na své působivosti, která mu mimo jiné vynesla Zvláštní cenu kritiky na festivalu v Cannes. Působivá filosofická sci-fi inspirovaná stejnojmenným románem Stanislawa Lema se odehrává v blíže neurčené budoucnosti a líčí příběh kosmonautů, kroužících na vesmírné stanici kolem záhadné planety Solaris.

 

Ta představuje dosud neznámou formu vědomí – je totiž schopna zhmotňovat lidská přání, představy i vzpomínky. Kosmonauty tyto přeludy natolik stresují, že se ocitají na pokraji psychického selhání. Ušetřen není ani psycholog, jenž byl vyslán celý podivný případ vyšetřit. Setkává se s přízrakem své zemřelé ženy, kterou nesmírně miloval. A mistrovské podobenství o hranicích lidského poznání může naplno začít. Tarkovského ovšem nezajímají napínavé vizuální efekty či nenadálé zvraty, chce dospět k podobenství o hranicích lidského poznání.

 

 

A slovo úvodem – nejsme žádná technická laboratoř, disky nepodrobujeme náročným testům či přeměřování přesného poměru stran (poznám ale, když někdo ze 16:9 udělá 4:3), stejně tak jako se nepovažuji za recenzenta či kritika. Uveřejňované texty bych označil za upoutávky, kompiláty volně dostupných materiálů a komentářů, výjimečně doplněné osobním názorem – což je třeba tento případ, kdy mi disk i film prošel rukama a očima… Proto jsem tentokrát ponechal nasnímané obrazovky i s částí okolo, aby bylo poznat, co přehrávač ukazuje.

 

 

Zvolený obal je mírně zavádějící a spíš připomíná novou americkou adaptaci – v tomto zpracování na žádné skafandry a procházky v kosmu nedojde, takže helma s odrazem měsíce spíše klame. Příběh je přes umístění do kosmu a do prostor stanice nad cizí planetou docela komorní.

 

 

V krabičce vložené DVD by některé kupující, zvyklé na papouškovský potisk, mohlo opět zmást. Střídmá bílá barva s trochou modré a názvem filmu. Tuhle se na mě mailem jedna nespokojená divačka obořila, co budu dělat s tím, že jsem vydal údajně plnohodnotný film za skoro stokorunu a DVD uvnitř je jednobarevné… Co na tom, že já nikdy nic nevydal a nic s tímhle případem dělat nebudu. Navíc šlo o zástupce jedné z kolekcí za 99,- se třemi zvukovými stopami, audiokomentářem, sedmero titulky a spoustou bonusů. Ale to nehraje roli, když samotné DVD bylo JEDNOBAREVNÉ! No nic, zpět ke klasice.

 

Disk obsahuje dvě zvukové stopy, obě 2.0, ruský zvuk s nevypínatelnými českými titulky, které jsou umístěny mimo obraz. Český dabing není tak jasný a „ostrý" jako původní znění a chvílemi jsem měl pocit, že v tichých pasážích slyším na pozadí šum. Obraz slušný, černobílé pasáže na mne ale působily kvalitněji než barevné, i když v barvě na první (ani druhý) pohled žádné kazy vidět nejsou.

 

Ukázka titulků

 

Při délce filmu 2:39:25 a ceně je vcelku pochopitelné, že jedinými bonusy jsou náhledy obalů dalších DVD z katalogu společnosti.

 

Na ruský (a vůbec východoevropský) film jsou nezvykle hned v úvodu více než dvě a půl minuty trvající titulky se jmény herců a tvůrců filmu.

 

K filmu samotnému je těžko co říkat. Pro někoho je to dokonce stresující zážitek – veledlouhý film, kde když někdo jede autem, tak sledujeme, jak mlčky jede autem (skoro 7 minut). Kdo neví, do čeho jde a nezná alespoň rámcově literární předlohu, bude zřejmě zpočátku tápat. Zvláštní střídání barveného a černobílého obrazu, kontrasty prostředí, „táhlý" děj-neděj, kamera, která chvílemi jakoby tápala a hledala to, co má snímat. Žádné velké vysvětlování, žádné ohromující trikové sekvence…

 

 

V úvodu se za otcem psychologa Krise Kelvin vypraví bývalý pilot a přítel Berton, aby mohl Krise před návštěvou Solarisu upozornit na podivné skutečnosti, související s planetou. A pouští mu záznam vyšetřování, uskutečněného po jedné jeho misi na povrchu.

 

Kris se totiž chystá k odletu na vesmírnou stanici, obíhající kolem Solarisu. Má totiž vydat stanovisko, zda v dlouholetém a zatím neúspěšném výzkumu pokračovat dál, nebo má být mise zrušena. Jedná se o osud nové vědy, „solaristiky", která se dostala do slepé uličky. Jenže setkání skončí hádkou a neporozuměním.

 

 

 

Kris se před odletem loučí s otcem, s nímž si také není schopen zcela porozumět, a likviduje svou minulost, pálí nepotřebné „krámy".

 

Po příletu na stanici se Kris setkává od počátku se samými podivnostmi.

 

 

 

Stanice je více než zanedbaná, z trojice vědců zbyly pouze dva, Snaut a Sartorius, kteří před Krisem cosi skrývají.

 

 

 

Třetí člen posádky, Krisův přítel Gibarjan, spáchal sebevraždu. A prokazatelně je na stanici něco – někdo víc, než jen oni tři.

 

 

Postupně se od vědců dozvídá, že po „podráždění" Oceánu při prováděných výzkumech dochází na stanici k tomu, že planeta Solaris dokáže zhmotňovat představy a vzpomínky jednotlivých členů posádky. A ne každý dokáže unést to, co skrývá jeho podvědomí či svědomí.

 

 

Kris tomu nevěří, ale v jeho kajutě se záhy objeví jeho dávná milenka Harey, která po jejich rozchodu spáchala sebevraždu. Kris se nové bytosti pokusí napoprvé zbavit, ale druhý den je „host" zpátky a on podlehne.

 

 

V nečetných diskuzích se zbylými dvěma vědci i s „polidšťující" se Harey se Kris pokouší pochopit, co se odehrává. Jde opravdu o první očekávaný kontakt s mimozemskou inteligencí?

 

 

 

Je člověk jako živočišný druh vůbec připraven a schopen něco takového úspěšně přežít? Jde lidstvu skutečně o výzkum, vědomosti, poznání, nebo chce jen zaplavit samo sebou známý prostor až k hranicím známého vesmíru? Může se člověk vypořádat se svým okolím, když nezná sám sebe?

 

 

Sci-fi námět posloužil režisérovi jako prostředek k filozofickému traktátu, k nejednoznačně vyložitelnému zamyšlení, které dodnes probouzí různorodé emoce…

Žánr: Sci-fi / Drama

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1972

Délka: 159 minut

Původní název: Солярис

Světová premiéra: 20. března 1972 – SSSR

Kinopremiéra v ČR: 26. září 1972

Režie: Andrej Tarkovskij

Asistenti režie: Larisa Tarkovská, Marija Čugunovová

Námět: Stanislaw Lem – román Solaris (1961, česky 1972)

Scénář: Andrej Tarkovskij, Fridrich Gorenštejn

Produkce: Vjačeslav Tarasov

Hudba: Eduard Artěmjev, J. S. Bach (motivy z chorální předehry f moll)

Kamera: Vadim Jusov

Střih: Ludmila Fejginovová

Výprava: Michail Romadin

Kostýmy: Nelly Fominovová

Zvuk: Semjon Litvinov

Odborní poradci: L. Lipičev, I. Šklovskij

Společnost: Creative Unit of Writers & Cinema Workers / Mosfilm / Unit Four

Natáčeno: Akasaka, Minato, Japonsko / Iikura, Tokyo, Japonsko / Mosfilm Studios, Moskva, SSSR / Osaka, Japonsko / Zvenigorod, SSSR

Hrají: Natalie Bondarčuková (Harey), Donatas Banionis (Kris Kelvin), Jüri Jaarvet (Snaut), Anatolij Solonicyn (Sartorius), Vladislav Dvoržeckij (Berton), Nikolaj Grinko (otec), Sos Sarkisjan (Gibarjan), Olga Barnetová (matka), Jurij Semjonov, Olga Kizilovová (Gibarjanův návštěvník), Vitalij Kerdimun, Tatjana Malychová, Alexandr Mišarin, Bagrat Oganěsjan, Tamara Ogorodnikovová (teta Anna), Julian Semjonov (předseda vědecké konference), Georgij Tejch (profesor Messenger), V. Stacinskij, Valentina Sumenovová aj.

České znění vyrobila Řitka Video 2009.

Сюжет фильма:

 

Действие происходит в отдалённом будущем. После провала миссии Бертона соляристика – наука, изучающая планету Солярис, – зашла в тупик. Свидетельство Бертона указывает на то, что океан планеты обладает разумом, который способен выборочно материализовывать образы, возникающие в сознании находящихся на планете людей.

 

Крис Кельвин вылетает на Солярис, чтобы выяснить целесообразность продолжения научной миссии на Солярисе. Целью его путешествия является научная станция, на которой уже много лет живут учёные Снаут, Сарториус и Гибарян. Оказавшись на станции, скептически настроенный Крис сам оказывается объектом исследований со стороны разумного океана планеты.

 

 

Пока он спит, океан материализует на станции образ его давно умершей жены. Крис оказывается перед выбором – уничтожить двойника либо жить с ним как с близким человеком. Чтобы сделать непростой выбор, ему необходимо определить природу созданий Соляриса – что это, человек или его копия, «механическая репродукция», «матрица», как считает Сарториус.

 

Для решения вопроса обитатели станции собираются в архаично декорированном зале, освещённом свечами, стены которого украшают репродукции картин Брейгеля. Объектив камеры упорно вглядывается в эти полотна как застывшее отражение далёкой земной жизни…

 

Жанр: Драма / Фантастика

Страна: СССР

Год: 1972

Длительность: 165 мин.

Режиссёр: Андрей Тарковский

Автор сценария: Андрей Тарковский, Фридрих Горенштейн

Оператор: Вадим Юсов

Композитор: Эдуард Артемьев, Иоганн Себастьян Бах

Художник: Михаил Ромадин

Звукорежиссёр: Семён Литвинов

Кинокомпания: Мосфильм / Творческое объединение писателей и киноработников

В главных ролях: Донатас Банионис – озвучивал Владимир Заманский (Крис Кельвин), Ольга Барнет (мать Криса в молодости), Наталья Бондарчук (Хари), Николай Гринько (отец Криса), Владислав Дворжецкий (Анри Бертон), Александр Мишарин (председатель Комиссии), Тамара Огородникова (Анна, тётка Криса), Анатолий Солоницын (Сарториус), Сос Саркисян (Гибарян), Георгий Тейх (профессор Мессенджер), Юри Ярвет – озвучивал Владимир Татосов (Снаут)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky napevno s ruským zvukem

Nastavení zvukové stopy 

Obraz: barevný PAL – v žádném případě na obalu uváděných 4:3 ani 1,66:1, podle pravítka to vychází cca 2,15:1   

Bonus: Další DVD (náhledy obalů)