Amercom – Encyklopedie II. světové války 40 – Bitva u Falaise

V pondělí 8. března 2010 vyšel další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 40. Přílohové DVD nese název Bitva Falaise a (ne)obvyklá cena kompletu je 99,90 Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Operace „Market-Garden". Kapitoly Historie jsou nazvány – Před bitvou, Začátek operace „Market Garden", Proměnlivý průběh bojů, Němci přebírají iniciativu, Operace „Berlín". Sekce Militarie nabízí Letadla 1943-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi června 1944.

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Směr Bělorusko, Ofenzíva Rudé armády na jaře 1944, Zima 1943-1944 na pravobřežní Ukrajině.

Obsah DVD:

Bitva u Falaise

 

Strategie Spojenců po dokončení průlomu z Normandie 31. července 1944 spočívala v pronásledování Němců pokoušejících se ustoupit z Francie mezerou mezi městy Falaise a Argentan. Kdyby se Spojencům podařilo zničit hlavní část německých armád ve Francii, odstranili by si z cesty překážku v postupu do samotné Třetí říše.

 

Po sedmi týdnech zoufalé obrany byly německé vojenské síly ve Francii na pokraji kolapsu. Jejich situace byla chaotická a zoufalá, ale Němci již několikrát ukázali, že není radno je podceňovat. 21. srpna se však Spojencům konečně podařilo mezeru mezi Falaise a Argentanem zavřít.

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 53 minut

Původní název: Battlefield: The Battle at Falaise

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný