Blesk – Smůla

Tentokrát nás nečeká výprava do hluboké historie, Blesk nabídne ve čtvrtek 11. března 2010 za 49,- Kč dobu vcelku nedávnou, v prodeji bude skutečnými událostmi inspirovaný gangsterský epos Smůla s Jean-Paul Belmondem v hlavní roli. Ve 30. letech se v Marseille rozpoutala válka mezi gangy kvůli kontrole zdejšího nočního života.

Chladnokrevnému nájemnému zabijákovi Robertu Borgovi je vlastní nejen určitý druh cynismu, na který si jeho okolí jen hodně těžce zvyká, ale také věrnost zásadám cti, kterou vyznává navzdory tomu, že v současnosti je každý považuje za pouhou frázi. Proto je mnohými svými kolegy, kteří již dávno upustili od této "nedůležité" složky povolání, považován za staromilce a zvrhlíka.

 

 

Roku 1934 přijíždí Borgo do Marseille, aby pomohl příteli z dětství Xavieru Saratovi, obviněnému ze zločinu, který nespáchal. Toto falešné obvinění má na svědomí místní gangsterský boss Villanova, jenž kontroluje téměř všechny marseilleské nevěstince a kasina. Borgo ho vyhledá a snaží se ho přesvědčit, aby obvinění stáhl. To Villanova samozřejmě odmítne, čímž si podepíše rozsudek smrti.

 

 

 

 

Poté Borgo začne shánět společně se Saratovou sestrou Georgií peníze, aby mohli Xavierovi zaplatit nejlepšího advokáta ve městě. Jenže ani ten nedokáže zabránit Saratovu odsouzení ke dvaceti letům nucených prací.

 

 

Za mřížemi zanedlouho skončí i Borgo, který pomáhá Georgii v boji proti konkurenční bandě amerických gangsterů. Náhodou se dostane do přestřelky, z níž sice vyvázne jen s několika škrábanci, ale policie ho zatkne a brzy poté umístí do cely vedle Xaviera. Oba jsou odhodlaní riskovat cokoli, jen aby opět získali svobodu.

 

 

Záhy zjistí, že útěk z vězení je pouhou utopií. Přesto jim svitne jiskřička naděje. Právě začala válka a armáda shání jakékoli dobrovolníky. Dokonce je ochotna trestancům prominout zbytky jejich trestů, pokud okamžitě narukují na frontu. Dostanou se k jednotce, která odminovává pobřeží.

 

 

Po druhé světové válce se oba dva spolu s Georgii snaží dobýt nové impérium na pařížském Montmartru, což se jim nepodaří, a tak se přesouvají do Normandie…

 

 

Téměř sedmdesáti procenty hodnocený film je podle znalců remakem Muže jménem La Rocca z roku 1961, s nímž autor námětu nebyl spokojen a raději vytvořil osobně novou verzi. Hlavní roli si zopakoval Jean-Paul Belmondo, partnery mu ale byli tentokrát Michel Constantin a Claudia Cardinale. A na kratičkou, leč významnou dobu se objeví tehdy začínající velmi hubený Gérard Depardieu. Diváci chválí množství padlých, leč mrmlají nad nepovedenou epizodickou stavbou příběhu a rozvláčností.

 

Vnitřek obalu

Upouávka na příště

Zadní strana 

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1972

Délka: 102 minut

Původní název: La scoumoune / Il Clan dei marsigliesi

Světová premiéra: 12. prosince 1972 – Francie

Režie: José Giovanni

Námět: José Giovanni (román "L’Excommunié")

Scénář: José Giovanni

Produkce: Ralph Baum, Raymond Danon, Ludmilla Goulian

Hudba: François de Roubaix

Kamera: Andréas Winding

Společnost: Lira Films / Praesidens

Hrají: Jean-Paul Belmondo (Roberto Borgo), Claudia Cardinale (Georgia Saratovová), Michel Constantin (Xavier Saratov), Enrique Lucero (mexikán/Migli), Alain Mottet (Ficelle), Michel Peyrelon (elegán), Philippe Brizard (Fanfan), Marie-Claude Mestral (prostituka), Aldo Bufi Landi (Jeannot Villanova), Luciano Catenacci, Lucie Arnold, Albert Augier, Bruno Balp, Paul Beauvais, Gabriel Briand, Pierre Collet, Jacques Brunet, Pierre Danny, Jacques Debary (Carl), Gérard Depardieu (Burglar), Marc Eyraud (Bonaventure), Andréa Ferréol (prostituka), Jean Gemin, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný