FilmX – Můj život beze mne

A opět po dvou týdnech přichází čas na dva tituly edice FilmX, jedním z nich je ve čtvrtek 11. března 2010 za 99,- Kč film Můj život beze mne.

Film režisérky Isabel Coixet vypráví příběh 23leté Ann. Vdávala se v 17, má dvě malé děti, manžela, který je většinou nezaměstnaný, matku, která nenávidí celý svět, otce, který je už deset let ve vězení. Pracuje jako noční uklízečka na univerzitě, kam nikdy nebude moci chodit ve dne. Bydlí v karavanu na zahradě své matky, na kraji Vancouveru.

 

 

 

Tato existence se zcela změní po prohlídce u lékaře, od něhož se dozvídá krutou pravdu – je smrtelně nemocná a diagnóza jí vyměří maximálně tři měsíce života. Od tohoto dne paradoxně Ann objeví chuť žít. "Nakonec zjistíš, že tvůj celý život byl jen sen a teď se probouzíš…"

 

 

Ann nechce způsobit svým blízkým zármutek a rozhodne se nést svůj osud v tajnosti. Aniž by svému okolí přiznala diagnózu, rozhodne se sepsat seznam toho, co musí stihnout před svou smrtí. Ten kousek života, který ji zbývá, chce prožít s velkou chutí. Dohnat vše co zanedbala, smířit se s lidmi, se světem.

 

 

Těchto deset přikázání začne okamžitě naplňovat: "Několikrát za den říci mým dcerám, že je miluji. Najít Donovi jinou ženu, kterou by měly holčičky rády. Nahrát holčičkám vzkazy k narozeninám pro každý rok jejich života. Navštívit tatínka ve vězení. Říkat, co si myslím. Milovat se s jinými muži, abych věděla, jaké to je. Dosáhnout toho, aby se do mě někdo zamiloval…"

 

 

Scénář vychází z literární výpovědi Nanci Kincaid a na filmovém festivalu v Berlíně film obdržel speciální cenu Art House Cinemas.

 

Divácky velmi vysoce ceněný, údajně citlivě a obyčejně natočený film, u kterého se přistihnete, že máte slzy na krajíčku, i když nejde o žádný prvoplánový doják…

Náhled zadní strany 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Kanada / Španělsko

Rok vzniku: 2003

Délka: 106 minut

Původní název: My Life Without Me / Mi vida sin mí

Světová premiéra: 10. února 2003 – Německo (Berlin International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 5. července 2003 (Karlovy Vary), 14. srpna 2003 běžná kinodistribuce

Režie: Isabel Coixet

Námět: Nanci Kincaid (román "Pretending the Bed is a Raft")

Scénář: Isabel Coixet

Produkce: Agustín Almodóvar, Pedro Almodóvar, Esther García, Ogden Gavanski, Gordon McLennan, Michel Ruben, Jordi Torrent

Hudba: Alfonso Vilallonga

Kamera: Jean-Claude Larrieu

Střih: Lisa Robinson

Kostýmy: Katia Stano

Společnost: El Deseo S. A. / Milestones Productions Inc. / My Life Productions Inc. / SLU Productions

Natáčeno: New Westminster, British Columbia, Kanada / Simon Fraser University, Burnaby, British Columbia, Kanada / Vancouver, British Columbia, Kanada / Westminster Quay, New Westminster, British Columbia, Kanada

Hrají: Sarah Polley (Ann), Amanda Plummer (Laurie), Scott Speedman (Don), Leonor Watling (sousedka Ann), Deborah Harry (matka Ann), Maria de Medeiros (kadeřnice), Mark Ruffalo (Lee), Julian Richings (Dr. Thompson), Kenya Jo Kennedy (Patsy), Jessica Amlee (Penny), Esther García, Camille Martinez, María Cami, Deanne Henry (číšník), Gillian Barber (zdravotní sestra), Errin Clutton, Jerry Thompson, Morgan Brayton (zdravotní sestra), Sam Barnett, Lauren Diewold (mladá zdravotní sestra), Alfred Molina (otec Ann), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: ?