Eusebius – Anglické jahody

Eusebius v pátek 19. března 2010 pokračuje dalším titulem ediční řadě Film týdne za 49,- Kč a na řadě jsou Anglické jahody. Příliš horký srpen 1968.

V horkém létě se mladý muž Tomáš Sinek chystá odjet na "sběr jahod" do Anglie. Ráno však začnou otcovy podezřelé telefonáty s kolegou Vránou, plné tajných informací, maminka dělá zásoby a babička pláče. Tomáš spěchá na nádraží, Praha je však vylidněná a žádné vlaky nejedou.

 

 

Tomáš nepovažuje situaci zdaleka za vážnou, a tak ho nějaký den zpoždění ani příliš netrápí. Toho srpnového rána se však radikálně změnily osudy tisíců lidí. Psal se 21. srpen 1968 a za pár okamžiků se otočí i život Tomáše, jeho rodiny a jeho přátel.

 

 

Jejich osudy se dramaticky propletou s osudy lidí, kteří se v tehdejším Československu ocitli nikoliv z vlastního rozhodnutí. Přijeli sem plnit rozkazy, aniž jim pořádně rozuměli a často ani netušili, jak moc poznamenávají životy lidí a země, kterou neznali a do níž je jednou v noci prostě poslali.

 

 

 

Anglické jahody jsou osudovým milostným příběhem mladých lidí, kteří chtěli mít chvilku času na lásku, ale ocitli se v nesprávnou dobu na nesprávném místě. A stejně tak je osudovým příběhem generací, jejichž sen o svobodě a obyčejně šťastném životě byl právě téhle srpnové noci násilně přerván.

 

A ještě z jiného zdroje o tomtéž:

 

Zatímco ve filmech Pelíšky či Rebelové tvořil 21. srpen 1968 spíš pozadí pro vztahy hrdinů, v novém filmu scenáristy Martina Šafránka a režiséra Vladimíra Drhy Anglické jahody se stává hybatelem osudů protagonistů.

 

Čerstvý maturant Tomáš Sinek má osudného dne ráno odjet do Anglie, oficiálně jako brigádník na sběr jahod, ale ve skutečnosti hodlá emigrovat. Zatímco pečovatelská matka se o něj bojí, babička-stará stalinistka s tím otevřeně nesouhlasí a jistý si není ani Tomášův otec, který jako zasloužilý člen KSČ synovi výjezd zařídil z protekce.

 

 

Protože však vlak vůbec nevyjede, toulá se Tomáš po rodné Davli a pozoruje poněkud zmatené okupanty. Sbližuje se s Táňou, kterou miluje, ale která je těhotná s jejich spolužákem Slámou, a ujasňuje si svou situaci díky vrstevníkovi, ruskému dezertéru Lebeděvovi, toužícímu dostat se do Německa. Zatímco mladí řeší své vztahy a priority v chatě Tániných rodičů, Sinkovi ve svém bytě sledují v televizi a v rozhlase vývoj událostí, jenž je pro otce a babičku těžkou ranou. Otcův pokus o vzpouru však skončí trapným debaklem a kocovinou. Nikdo ještě netuší, že Tánina čtrnáctiletého bratra omylem těžce postřelili okupanti…

 

 

 

Film se zařadil do kategorie „nový český film" – diváci velmi rozpačití až znechucení, na csfd.cz dosáhl pouhopouhých 38 procent. Podle komentářů promarněná šance, bohužel přiznávající televizní původ s velmi omezeným rozpočtem, špatným scénářem a slabými (ne)herci, které nezachrání ani účast např. Viktora Preisse.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Česká republika / Slovensko / Ukrajina

Rok vzniku: 2008

Délka: 114 minut

Kinopremiéra v ČR: 13. listopadu 2008

Režie: Vladimír Drha

Pomocná režie: Vladimír Škultéty

Dramaturgie: Kristián Suda, Eduard Verner, Jan Lekeš, Petr Jirounek

Scénář: Martin Šafránek, Vladimír Drha

Produkce: Barbora Kinkalová, Jiří Koštýř, Jaroslav Kučera (ČT), Pavel Melounek (First Film), David Prudký (First Film), Miloš Petana (Stream CZ), Ivan Hubač (ČT)

Koproducenti: Anton Drobný (Continental Film), Michal Drobný (Continental Film), Viktor Vilhelm (Filmport), Oleksander Pelekh (Filmport)

Hudba: Tomáš Klus, Martin Ledvina

Hudební dramaturgie: Miloš Skalka

Kamera: Vladimír Křepelka

Střih: Boris Machytka

Kostýmy: Jakub Kohl

Zvuk: Robert Slezák, Štěpán Mamula

Masky: Lukáš Král

Výprava – architekt: Ivana Špaldová, Jiří Macke, Jan Koděra

Společnost: First Film / Česká televize / Ateliéry Bonton Zlín / Continental Film / MMG

Hrají: Ivan Lupták (Tomáš), Marie Štípková (Táňa), Alexej Bardukov (Lebeděv), Pavla Tomicová (matka), Viktor Preiss (otec), Miloslav Mejzlík (Vrána), Richard Zevel (Ivan), Nela Boudová (hostinská), Nina Divíšková (babička), Alexander Minajev (poručík), Hana Holišová (Marijána), Sandra Pogodová (Jiřina), Milan Stehlík (hostinský), Vladimír Brabec (civil – STB), Filip Rajmont (orgán – STB), Pier Orlandin (Petr), Kateřina Burianová (starší lékařka), Jiří Hána (lékař), Jan Kuželka (starší nádražák), Karel Pospíšil (vrátný), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky, 5.1 rusky

Titulky: česky (ruština), anglicky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Dva filmy o filmu, Videoklip Tomáše Kluse, Rozhovory s tvůrci a herci, Reportáž z premiéry, Štábové bonusy – filmy V. Škultétyho, D. Gáška a R. Slezáka, Fotogalerie, Bonusy partnerů