Filmexport Home Video – Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka v Japonsku 1963 (2 DVD)

Dávno tomu, kdy FEX chrlil do trafik jeden dokument za druhým. V pátek 14. února 2014 by společnost Filmexport Home Video měla za 299,- Kč po dlouhé době nabídnout v tomto tématu dvojDVD Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka v Japonsku 1963.

Výprava Z+H strávila v Japonsku 7 měsíců od února do září 1963. Projela všechny čtyři ostrovy – Honšú, Šikoku, Kjúšú i Hokkaidó – a poznávala tradiční i moderní Japonsko: sumo, riokany, kaligrafii, ale také nejrychlejší vlak světa, jadernou elektrárnu, automobilku Toyota.

O japonské skutečnosti vznikla tzv. Zvlášní zpráva číslo 3, určená vedení Akademie věd a vedení KSČ. Popisují zde japonskou ekonomiku a analyzují předpoklady jejího rychlého růstu. Část zprávy byla publikována v jediném rozhovoru o Japonsku v roce 1964 v týdeníku Kulturní tvorba a vzbudila velký ohlas.

Po roce 1968 bylo publikování H+Z zakázáno a poznámky z Japonska nebyly nikdy zpracovány do reportáží ani knih. Filmy z Japonska od r. 1965 nebyly promítány a fotografie jsou publikovány poprvé.

DISK 1

10 dokumentů z cesty po Japonsku

TITULKY: anglické a české pro neslyšící

BONUSY: Miroslav Zikmund vzpomíná, 41 min. (natočeno 28.11.2013 ve Zlíně), fotografie, biografie

TITULKY: české pro neslyšící

DISK 2

11 dokumentů z cesty po Japonsku

TITULKY: anglické a české pro neslyšící

BONUSY: Záznam japonské televize z účasti H+Z v japonském televizním zábavném kvízu „Mé tajemství“, Zvláštní zpráva č. 3, fotografie, DVD ROM, prezentace expozice Muzea JV Moravy ve Zlíně

TITULKY: české pro neslyšící

Žánr: Dokument / Cestopisný 

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1964-1965

Společnost: Krátký film Praha / Filmové studio Gottwaldov

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3