Filmexport Home Video – Krakatit

V pátek 19. března 2010 máme na pultech další klasický titul od Filmexport Home Video, za 59,- Kč Karel Höger ve slavné filmové adaptaci románu Karla Čapka o nebezpečí zneužití geniálního vynálezu Krakatit.

Svržením atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki překročil svět práh atomového věku. Došlo k naplnění vize Karla Čapka, který již o dvě desetiletí dříve předpověděl v románu Krakatit okamžik mravního rozcestí mezi mírovým a vojenským užitím energie nevídané účinnosti. Vávrova stejnojmenná filmová adaptace vznikla v roce 1948. Přes jisté zaktualizování zachoval přepis to nejzávažnější – pohled humanisty na nebezpečí sebezničení lidstva bez návaznosti na jakoukoli ideologii.

V nemocnici ošetřuje lékař neznámého muže, který byl nalezen popálený a se zápalem mozkových blan na ulici. Pacient, inženýr chemie Prokop, je v bezvědomí a v horečnatém snu se mu vracejí předchozí zážitky.

Vidí sám sebe vysíleného a zraněného na nábřeží řeky, kam došel po výbuchu svého posledního vynálezu – výbušniny, kterou nazval krakatit. Náhodně potká bývalého spolužáka Tomeše a ten ho odvede k sobě domů.

Prokop mu v horečce prozradí vzorec svého vynálezu, který se Tomeš rozhodne zpeněžit. V částečné amnézii odjíždí Prokop k Tomešově rodině do Týnice. V péči Tomešova otce lékaře a jeho dcery Anči se uzdraví. Inzerát v novinách mu připomene krakatit. Vrátí se do své laboratoře.

Odtud je unesen do baltinských muničních továren, kde je přinucen svou třaskavinu vyrábět. Prokop však nechce nikomu sloužit, proto vyhodí tovární laboratoř do vzduchu a uprchne s diplomatem D’Hémonem. Ale i ten hodlá krakatit zneužít a dokonce se mu podaří zbytek výbušniny přivést k explozi.

Prokop si uvědomí, jak strašlivou věc objevil. Uteče D’Hémonovi a snaží se dostat k Tomešovi, o němž se dozvěděl, že pracuje na výrobě krakatitu pro velký zbrojařský komplex. Dříve než se mu podaří spolužáka varovat, budovy komplexu explodují.

Žánr: Sci-fi / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1948

Délka: 110 minut

Kinopremiéra v ČR: 9. dubna 1948

Režie: Otakar Vávra

Asistent režie: František Milič, Jindřich Polák

Námět: Karel Čapek (román Krakatit)

Scénář: Jaroslav R. Vávra, Oakar Vávra

Produkce: Bohumil Šmída, Miroslav Šimonek, Jiří Pokorný

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Václav Hanuš

Asistent kamery: Felix Leibl, Rudolf Stahl

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Emil Poledník

Architekt: Jan Zázvorka

Kostýmy: Marie Bartoňková

Masky: Václav Kamarád, Oldřich Mach

Společnost: Československá filmová společnost

Hrají: Karel Höger (chemik inženýr Prokop), Florence Marly (princezna Vilemina), František Smolík (MUDr. Tomeš, venkovský lékař), Eduard Linkers (exponent Carson), Jiří Plachý (D’Hémon), Nataša Tanská (Anči, dcera MUDr. Tomeše), Miroslav Homola (ing. Jiří Tomeš, Ančin bratr), Bedřich Vrbský (baron Rohn, generální ředitel), Karel Dostal (profesor chemie), Vlasta Fabianová (dívka se závojem / členka bandy), Bohuš Hradil (Jan Holz, Prokopův strážce), František Vnouček (anarchista Rosso), Vítězslav Boček (laborant u ing. Tomeše), Jiřina Petrovická (vrchní sestra), Jaroslav Zrotal (lékař), Zvonimir Rogoz (předseda shromáždění), Antonín Jirsa (uniformovaný muž), Jaroslav Průcha (listonoš), Magda Kopřivová (komorná princezny), Zdeněk Hodr (velitel stráže), Ann Sostreed (Angličanka), Margarette Previtali (Italka), Stojanka Mustafova (Bulharka), Tsiao-Jeh (Číňan), Margaret Amakof (Kalmyčka), Čebeh Čančinov (Kalmyk), Di Lazari (italský hrabě), Di Manignati (italský hrabě), František Marek (strážce v Grottupu), členové ruské rodiny Romanovců (aristokratičtí vládci Baltinu), Cikánská hudba Daniela Olaha, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící 

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný