PB Publishing – Agent, který mne miloval

Roger Moore nám postupně stále více mládne a PB Publishing v pondělí 22. března 2010 nabídne dalšího Jamese Bonda za 77,- Kč. Agent 007 se vrací, aby zachránil svět ohrožený dalším všemocným šílencem ve filmu Agent, který mě miloval.

První film, který nekoprodukoval Harry Saltzman (ten prodal v roce 1975 svůj podíl v EON Productions United Artists). Na post režiséra byl kandidátem Steven Spielberg, který právě dotočil Čelisti – producenti čekali, jak "ten rybí film dopadne". Režisér předchozích bondovek Guy Hamilton dal přednost filmu o Supermanovi. Ale šanci nakonec dostal Lewis Gilbert, režisér Žiješ jenom dvakrát. Desátá bondovka nakonec přes všechny potíže vydělala nejvíc z do té doby natočených filmů o 007.

 

Ve chvíli, kdy záhadně zmizí dvě ponorky vybavené atomovými hlavicemi – britská a sovětská – vyšlou obě mocnosti své agenty, aby zjistili, kdo plavidla unesl. Svědectví nasvědčují, že jejich přísně utajené trasy byly narušeny tepelně naváděcím systémem.

 

James Bond dostal rozkaz, aby se spojil se sovětskou agentkou, majorkou KGB, Anjou Amasovou. I přes to, že oba stojí na opačných stranách železné opony, spojí své síly.

 

 

 

Stopa vede z Káhiry na Sardinii, kde vystopují milionáře Karla Stromberga, majitele rozsáhlé konfederace námořních laboratoří, který plánuje rozpoutat atomovou válku zničením New Yorku a Moskvy pomocí raket z ukradených ponorek.

 

Bohatý magnát sní o tom, že lidská rasa bude žít pod mořskou hladinou, chce vytvořit podmořské město Atlantis, kde on bude neomezeným diktátorem. Aby suchozemské lidstvo, které se zatím zpátečnicky drží na pevnině, donutil k přesídlení do svých podmořských měst, rozhodne se rozpoutat jadernou válku.

 

Agenti se nebezpečně blíží odhalení pravdy, proto Stromberg ze své podmořské základny nařídí oba zabít. Jeho hrůzostrašným pomocníkem je Jaws, muž s ocelovými zuby, proti kterému je zpočátku bezmocný i agent 007. Jeho kovový chrup je smrtící zbraní schopnou prokousat se ocelí… i masem! Bondovi a Anye se naštěstí podaří uniknout.

 

V autě, které Bond stisknutím tlačítka dokáže proměnit v ponorku, jež může jezdit po mořském dně stejně jako po zemi, se oba agenti dostanou až na tanker Lipasus, kde jsou zajati.

 

 

 

Stromberg jim ve své samolibosti prozradí, že ukradené ponorky jsou naprogramovány tak, aby zničily New York a Moskvu. Bondovi se podaří osvobodit posádky obou ponorek a pak už začíná zuřivý závod s časem, protože do odpálení raket chybí pár minut.

 

Žánr: Akční / Dobrodružný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1977

Délka: 125 minut

Původní název: The Spy Who Loved Me

Světová premiéra: 7. července 1977 – Velká Británie, Londýn

Režie: Lewis Gilbert

Námět: Ian Fleming

Scénář: Christopher Wood, Richard Maibaum

Produkce: Albert R. Broccoli, William P. Cartlidge

Hudba: Marvin Hamlisch

Kamera: Claude Renoir

Střih: John Glen

Společnost: Danjaq / Eon Productions

Natáčeno: Egypt / Velká Británie / Kanada / Bahamy / Itálie / Atlantický oceán / Švýcarsko / Malta / Středozemní moře / Japonsko

Hrají: Roger Moore (James Bond), Barbara Bach (major Anya ‚Triple X‘ Amasová), Curd Jürgens (Karl Stromberg), Richard Kiel (Jaws), Caroline Munro (Naomi), Walter Gotell (generál Anatol Gogol), Geoffrey Keen (Sir Frederick Gray), Bernard Lee (M), George Baker (kapitán Benson), Michael Billington (Sergej Barsov), Olga Bisera (Felicca), Desmond Llewelyn (Q), Edward de Souza (Sheikh Hosein), Vernon Dobtcheff (Max Kalba), Valerie Leon (hotelová recepční), Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Sydney Tafler (kapitán Liparusu), Nadim Sawalha (Aziz Fekkesh), Sue Vanner (dívka v kabině), Eva Reuber-Staier (Rubelvitchová), Robert Brown (admirál Hargreaves), Marilyn Galsworthy (Strombergova asistentka), Milton Reid (Sandor), Cyril Shaps (Dr. Bechmann), Milo Sperber (profesor Markovitz), Albert Moses (barman), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, polsky, portugalsky, rumunsky, turecky

Obraz: barevný 16:9 (2,35:1)

Bonus: ?