Filmexport Home Video – Manželství na úvěr

Opět mimo běžnou trafikovou řadu ve středu 19. února 2014 vydá společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč další titul ke 100 letům Zity Kabátové Manželství na úvěr. Melodrama o slibu manželství, který osudově zasáhl do života dvou sester.

 Po zcela zásadním úspěchu Světla jeho očí se Manželství na úvěr stalo druhým filmem se Zitou Kabátovou v hlavní roli, který byl natočen podle románu na pokračování. Ten původně vycházel ve Hvězdě pod názvem Spodní tóny a jeho autorkou byla Marie Blažkové. Pro film byl titul aktualizován jako Manželství na úvěr a z Ostravska převeden do Prahy. I tentokráte Hvězda uspořádala soutěž již během vydávání románu, ceny ale v tomto případě nebyly tak atraktivní a čtenářky měly pouze podle siluet poznat budoucí herecké obsazení.

Po boku Zity Kabátové se znovu objevil Antonín Novotný, který byl jejím partnerem už v Lojzičce (1936). Na plátna kin přivedl film vedle Kabátové také teprve šestnáctiletou posluchačku konzervatoře Evu Gerovou a rok od roku populárnější Věru Ferbasovou v roli uličnické studentky zamilované do svého profesora fyziky. V německém jazykovém prostředí se film stal známým jako Die Ehe auf Kredit.

Příznivý ohlas a zájem publika udržel film v neutuchající pozornosti celou zimní sezónu 1936/1937.

Sestry Pohlovy osiřely a starší samostatná a schopná Lea si otevřela módní obchod. Tvrdě pracuje, podporuje mladší Emu na studiích, na soukromý život jí nezbývá čas. Samozřejmě by se jednou ráda vdala, kde ale vzít ženicha? Když jí osud přivede do cesty souseda, medika Brožka, který se ocitl ve finanční tísni, vidí v tom Lea vítanou příležitost. Navrhne mu dohodu: bude mu platit studium, pokud se s ní po získání lékařského diplomu ožení. Mladík souhlasí a odjíždí na praxi do Prahy. Nikdo z nich v tu chvíli netuší, jak těžké bude smlouvě dostát, když racionální řeč sjednaných podmínek přehluší hlas srdce. Štěstí se přece nedá vybudovat na chladné úvaze.

Lea Brožka po čase písemně požádá, aby dohlédl na Emu, která na několik dní přijíždí do hlavního města. Brožek Emu provází Prahou a zamiluje se do ní. A přestože ona jeho city opětuje, čestný muž přizná, že je slibem zavázán jiné ženě. Lea se mezitím setkala se svým bývalým spolužákem, advokátem Pavlem Navrátilem, a odmítla jeho žádost o ruku s tím, že je už zadaná. Obě sestry jsou nešťastné. Situace se vyhrotí v okamžiku, když Ema zjistí, že se má Brožek oženit s Leou a pokusí se o sebevraždu. Lea zbaví Brožka slibu. Šťastná Ema se může provdat za Brožka a Lea dostane novou nabídku k sňatku od Pavla…

Na csfd.cz 50 procent: Sentimentální kýč s topornými herci a pěknými záběry Prahy.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1936

Délka: 86 minut

Kinopremiéra v ČR: 6. listopadu 1936

Režie: Oldřich Kmínek

Námět: Marie Blažková (román Spodní tóny)

Scénář: Josef Neuberg, Jaroslav Svára

Produkce: Karel Feix

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Julius Vegricht

Střih: Jan Kohout

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Alois Mecera

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Zita Kabátová (Lea Pohlová), Eva Gerová (Ema, sestra Ley), Věra Ferbasová (Kristýna Žitná, Emina přítelkyně), Jiří Vondrovič (Kristýnin bratr), Antonín Novotný (posluchač lékařství Olek Brožek), František Smolík (JUDr. Pavel Navrátil), Jarmila Šmídová (sestra JUDr. Navrátila), Bedřich Veverka (profesor fyziky Havelka), Theodor Pištěk (domovník Brabec), Jaroslav Marvan (notář Navrátil), Ella Nollová (sousedka paní Kokošková), Milka Balek-Brodská (Brandejsová, Brožkova bytná), Slávka Doležalová (světlovlasá švadlenka Máňa), Antonín Hodr (profesor matematiky), Jan W. Speerger (profesor přírodopisu), Julius Baťha (člen profesorského sboru), Betty Kysilková (sousedka), Štefan Munk (lékař, Brožkův přítel), Běla Tringlerová (tmavovlasá švadlenka Máňa), Nita Romanečová (pokojská v hotelu), František Roland (přednosta kliniky), Karel Postranecký (lékař v nemocnici), R. A. Dvorský (dirigent), Orchestr R. A.Dvorského, Setleři, Bajo trio, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: DVD-ROM, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace