Blesk – 55 dní v Pekingu

Ke konci týdne Blesk opět začne zvedat skóre. Ve čtvrtek 24. března 2010 se dočkáme za 49,- Kč již pamětnického filmu 55 dní v Pekingu.

Láska, válka a hrdinství jdoucí za hranice lidského chápání jsou hlavními postavami jednoho z nejúžasnějších příběhů hollywoodské historie. Charlton Heston hraje odvážného vojenského velitele, který společně s hrstkou věrných hájí proti mnohonásobné přesile americkou vojenskou posádku v jedné čínské provincii.

Píše se rok 1900 a v Číně probíhá krvavý neklid, který vystoupil do historie jako Povstání boxerů. Odpor statečného majora Matta Lewise trval přesně 55 dnů.

Znalci praví, že oficiální text je úplně mimo a distributor tenhle film očividně neviděl. Opravují obsah následovně:

Hrstka nepříliš dobře vyzbrojených vojáků (posádka 400 mužů amerických námořních sil) pod velením majora Matta Lewise chrání diplomatickou čtvrť v Pekingu proti mnohonásobné přesile čínských boxerů a posléze i čínské císařské armády. V roce 1900 v Číne vyvrcholily krvavé nepokoje, známé jako povstání boxerů. Veřejnost se bouřila proti hospodářské expanzi Evropy, Japonska a USA do Číny a fanatičtí vzbouřenci začali s masakrem všeho křesťanského, vraždí cizince, diplomaty, obchodníky, politiky.

Při obraně obklíčené rezidenční čtvrti se tříbí charaktery a spojují národy od Rusů po Japonce. Ideové vedení má britský diplomat Sir Arthur Robertson, který organizuje spolupráci velvyslanců a obranu. A dojde i na majorovu lásku k ruské, trochu amorální baronce Natalii Ivanoffové.

Hodnoceno k 70 procentům, leč podrobeno i kritickým připomínkám diváků – příliš dlouhé a rozvláčné, z filmu nevyplývá, o co vlastně šlo, bitevní scény perfektní, ale je jich málo (vlastně jen jedna pořádná), přebytečné a překvapivě hloupé dialogy, propagandistické zaměření na hodné, spravedlivé a odvážné Američany.

Údajně poslední starý velký kostýmní hollywoodský velkofilm, který trochu zaspal dobu, přesto výpravné pokoukání na čínské dějiny z opačné strany barikády.

Žánr: Drama / Válečný / Historický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1963

Délka: 156 minut

Původní název: 55 Days at Peking

Světová premiéra: 29. května 1963 – USA, New York

Režie: Nicholas Ray, Guy Green, Andrew Marton

Scénář: Ben Barzman, Bernard Gordon, Robert Hamer, Philip Yordan

Produkce: Samuel Bronston, Alan Brown, Michal Waszynski

Hudba: Dimitri Tiomkin

Kamera: Jack Hildyard

Střih: Robert Lawrence

Kostýmy: Veniero Colasanti, John Moore

Společnost: Samuel Bronston Productions

Natáčeno: Las Matas, Madrid, Španělsko / Madrid, Španělsko / Samuel Bronston Studios, Madrid, Španělsko / Valencia, Comunidad Valenciana, Španělsko

Hrají: Charlton Heston (major Matt Lewis), Ava Gardner (baronesa Natalie Ivanoff), David Niven (Sir Arthur Robertson), Flora Robson (císařovna Tzu-Hsi), John Ireland (seržant Harry), Harry Andrews (otec de Bearn), Leo Genn (generál Jung-Lu), Robert Helpmann (princ Tuan), Kurt Kasznar (baron Sergej Ivanoff), Philippe Leroy (Julliard), Paul Lukas (Dr. Steinfeldt), Elizabeth Sellars (Lady Sarah Robertsonová), Massimo Serato (Garibaldi), Jacques Sernas (major Bobrinski), Jerome Thor (kapitán Andy Marshall), Geoffrey Bayldon (Smythe), Joseph Fürst (kapitán Hanselman), Walter Gotell (kapitán Hoffman), Juzo Itami (plukovník Shiba), Mervyn Johns (kněz), Alfredo Mayo (španělský ministr), Martin Miller (Hugo Bergmann), Conchita Montes (madam Gaumaireová), José Nieto (italský ministr), Eric Pohlmann (baron von Meck), Aram Stephan (Gaumaire), Robert Urquhart (kapitán Hanley), Lynne Sue Moon (Teresa), Lucy Appleby (Martha), Carlos Casaravilla (japonský ministr), Michael Chow (Chiang), Félix Dafauce (holandský ministr), Andrea Esterhazy (rakouský ministr), Mitchell Kowall (americký námořník), Alfred Lynch (Gerald), John Moulder-Brown, Enzo Musumeci Greco, Nicholas Ray (americký ministr), Fernando Sancho (Belgický ministr), George Wang (šéf Boxerů), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný