FilmX – Exotica

Zase je čtrnáct dní fuč a na dveře klepou další dva tituly edice FilmX. Jedním z nich je ve čtvrtek 25. března 2010 za 99,- Kč drama Exotica. Jsou místa, kde se potkávají nejen lidé, ale i jejich osudy.

Distingovaný noční klub na torontském předměstí, jehož majitelka Zoe si zakládá na tom, že půvabné tanečnice jsou tu pouze pro oči a fantazii návštěvníků, se stane místem, kde se protne několik rozmanitých lidských osudů. V rafinovaně stylizovaném interiéru v doprovodu svádivé hudby, obstarávané moderátorem erotické show Ericem, se postupně setkáme s příběhy majitelky, okouzlující mladinké tanečnice Christiny, samotného Erica, Christinina obdivovatele Francise, dívky na hlídání dětí a pašeráka vzácných zvířecích druhů Thomase Pinta.

Žárlivého moderátora Erica fascinuje tanečnice Christine, která byla jeho milenkou a v klubu vystupuje v roli zkažené školačky. Dívku však vášnivě obdivuje také daňový kontrolor Francis, těžce poznamenaný vraždou své malé dcerky a nevěrou manželky, jež později zahynula při automobilové nehodě. Ke Christině váže citové pouto i lesbickou majitelku klubu Zoe, jež s Ericem tajně uzavřela „obchodní“ smlouvu o otcovství svého dítěte. Přes Francise se v Exotice ocitne i obchodník se zvířaty a pašerák, homosexuální mladík Thomas. Když je Francis kvůli intrikám žárlivého Erica z klubu vyhozen, kontrolor nutí Thomase, kterého vydírá kvůli jeho kšeftům, aby mu pomohl s pomstou…

Psychologické drama natočil významný kanadský režisér Atom Egoyan a film nabízí to nejcharakterističtější, co na Egoyanově díle přitahuje už několik let publikum i kritickou veřejnost. Zprvu nás nechává v situaci člověka, který má v ruce pár kousků puzzle, tuší, že spolu nějak souvisí, ale nemá nejmenší pojetí jak. Mistr překvapivých souvislostí a odborník na rozplétání emocionálních vztahů postav nás překvapí i tentokrát. Při dokonalé práci se světlem a zvukem, jakou předvádí v tomto filmu, obtáčí kolem nás pavučinu tajemné atmosféry, jež sama o sobě stačí k emocionálnímu prožitku. V závěru však pochopíme i věci, které se zdály nepojmenovatelné.

Exotica, která v Kanadě posbírala rekordních 8 výročních cen Genie, mj. za nejlepší film, nejlepší režii, scénář, kameru (Egoyanův dvorní kameraman Paul Sarossy), hudbu, výpravu atd, na MFF v Torontu byla vyhlášena nejlepším kanadským filmem roku a v Evropě získala Cenu FIPRESCI na MFF v Cannes a Cenu Francouzského syndikátu filmových kritiků za nejlepší zahraniční film, je Egoyanovým prvním skutečným průlomem na mezinárodní filmovou scénu.

Komplikovaný svět Egoyanových filmů se neřídí konvenčními vyprávěcími pravidly, a tak drama vztahů služebné oddanosti a majetnických pudů nakonec neskončí očekávaným vyřizováním účtů, ale překvapivým odhalením vzájemných vazeb postav. Atraktivní prostředí, v němž se Egoyanův snímek odehrává, i motivy sexu, voyeurismu a placených erotických i jiných služeb, stejně jako motivy videa, průhledných zrcadel a různých podob lidské paměti a sebezkoumání, nejsou samotným tématem filmu. Podobně jako další „exotické“ prvky (tropická květena, papoušci, černoši…) i ony slouží vizuálně i obsahově složitě provázané autorské výpovědi o mezilidských vztazích v současném světě, jež však nevyznívá nijak poraženecky a jež je určena inteligentnímu a citlivému divákovi.

Role těch, kdo platí za porozumění a cit, i těch, kdo si dávají zaplatit, těch, kteří se dívají, a těch, kteří pro ně tančí, jsou v průběhu vyprávění postupně odhalovány: mohou být úplně jiné, než jak je určují rozličné „smlouvy“. Rozhodně to však neznamená, že by v Egoyanově světě neexistovala naděje pro všechny.

Jak už to u této edice bývá, vysoká hodnocení mezi 70 až 80 procenty, ale film pouze pro některé (připravené a náročnější) diváky.

Zadní strana

Žánr: Drama

Země původu: Kanada

Rok vzniku: 1994

Délka: 100 minut

Původní název: Exotica

Světová premiéra: 16. května 1994 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 28. září 1995

Režie: Atom Egoyan

Scénář: Atom Egoyan

Produkce: Atom Egoyan, Camelia Frieberg, Robert Lantos, David J. Webb

Hudba: Mychael Danna

Kamera: Paul Sarossy

Střih: Susan Shipton

Kostýmy: Linda Muir

Společnost: Alliance Entertainment / Ego Film Arts / Miramax Films / The Ontario Film Development Corporation / Téléfilm Canada

Natáčeno: Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: David Hemblen (celní inspektor), Mia Kirshner (Christina), Calvin Green (celník), Elias Koteas (Eric), Bruce Greenwood (Francis Brown), Peter Krantz (muž v taxiku), Don McKellar (Thomas Pinto), Arsinée Khanjian (Zoe), Sarah Polley (Tracey), Victor Garber (Harold Brown), Damon D’Oliveira (muž v opeře), Jack Blum (Scalper), Billy Merasty (muž v opeře), Ken McDougall (vrátný), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (1,33:1, podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný