Amercom – Encyklopedie II. světové války 41 – Operace Market Garden – 1. část

V pondělí 22. března 2010 vyšel další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 41. Přílohové DVD nese název Operace Market Garden – 1. část a cena je již minule zavedených 99,90 Kč za komplet časopisu a DVD. 

f

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Směr Bělorusko  / Ofenziva Rudé armády na jaře 1944. Kapitoly Historie jsou nazvány – Směr Bělorusko, Zima 1943-1944 na pravobřežní Ukrajině, Leningradsko-novgorodská operace na počátku roku 1944, Ofenziva v západním směru, Ofenziva na jaře 1944. Sekce Militarie nabízí Obrněnou techniku 1943-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi července a srpna 1944.

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Německá protiofenziva v Ardenách, Operace "Wacht am Rhein/Herbstnebel", Operace "Stösser" a "Greif".

Obsah DVD:

Operace Market Garden – 1. část 

Začátkem září 1944 začali někteří spojenečtí velitelé zpochybňovat rozumnost přímého útoku na nacistické Německo a zvažovali jiné způsobym jak se dostat do srdce Třetí říše. Polní maršál Montgomery dospěl k přesvědčení, že bleskový úder přes Nizozemsko a následný postup na východ do Německa by nepřítele dokonale zaskočil. Provedení tohoto plánu by vyžadovalo rozsáhlou pozemní oepraci spojenou s výsadkem ze vzduchu. Výsadkářská část dostala název Market, zatímco pozemní jednotky čekala operace Garden. V neděli 17. září zamířilo k Nizozemsku na 2 000 letounů a kluzáků, které nesly 20 000 vojáků výsadkových jednotek a materiál. Spojenci však netušili, co je čeká…

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 52 minut

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný