Magic Box – Chyť mě, když to dokážeš

Ve čtvrtek 27. března 2014 společnost Magic Box pošle do trafik svůj starší titul, za 199,- Kč bude ke koupi DVD Chyť mě, když to dokážeš. Pravdivý příběh skutečného podvodníka.

Frank W. Abagnale je dnes mužem v nejlepším věku s pověstí špičkového odborníka, ale ještě než dosáhl plnoletosti, tedy jedenadvaceti let, pátrala po něm policie bezmála třiceti států a pro agenta FBI Carla Hanratthyo byl doslova noční můrou.

V šestnácti se Frank od svých vrstevníků příliš nelišil. Ale pak se jeho rodiče rozvedli a on měl pocit, že zůstal sám, proti celému světu a musí se bránit ze všech sil. Dělal to způsobem, který bere dech a zároveň svědčí o jeho zcela mimořádných schopnostech. Vyrobit si doklady a udělat se starším byla hračka. Dokázal však proniknout i do řad pilotů jedné z největších leteckých společností, aniž by složil jakékoli zkoušky. Diplom právníka, jak jinak než zfalšovaný, mu otevřel cestu stát se obhájcem a nějaký čas působil i jako dětský lékař na klinice. Žil v luxusních hotelech a procestoval kus světa, protože byl navíc i jedinečným padělatelem šeků. Jeho loupeže vyčíslil zoufalý agent FBI, s nímž si Frank dlouho pohrával jako kočka s myší, na závratnou sumu 2,5 milionů dolarů.

chyt_me_kdyz_to_dokazes_01

chyt_me_kdyz_to_dokazes_02

chyt_me_kdyz_to_dokazes_03

chyt_me_kdyz_to_dokazes_04

A ještě jedna nalezená podrobnější verze:

Šestnáctiletý Frank Abagnale tráví Vánoce roku 1963 s otcem a matkou, Francouzskou Paulou. Navenek úspěšný obchodník je však vyšetřován pro daňový podvod a marně se snaží zachránit svůj podnik další půjčkou. Rodina je nucena se přestěhovat do menšího bytu a nedlouho poté Frank přistihne matku s otcovým přítelem. Následuje rozvod a na otázku, zda zůstane s matkou nebo otcem reaguje Frank útěkem.

Neúspěšně se pokusí inkasovat padělaný šek, ale je všímavý a tak se rozhodne změnit identitu. Už před časem se mu v nové škole dařilo několik dnů úspěšně vydávat za profesora francouzštiny. Tentokrát si pořídí uniformu pilota PanAm a pod jménem Frank Taylor úspěšně inkasuje peníze v bance, která odmítla jeho padělaný šek. Zjistí, že piloti mimo službu mohou létat zadarmo a vydá se na výlet do Miami. S pomocí uniformy a suverénního vystupování získává snadno peníze i úspěch u žen.

Od okouzlené bankovní úřednice se dozví vše potřebné o šecích a zdokonalí své padělatelské vybavení. Pozve na luxusní oběd otce, který je pyšný na synovy úspěchy, ale kvůli daňovému úřadu si od něj odmítne vzít jako dar nové auto. Po stopách podvodníka jde pedantský a poněkud komisní agent Hanratty. Podaří se mu ho vystopovat v luxusním hotelu v Hollywoodu, pohotový Frank se však vydává za agenta CIA a podaří se mu uprchnout dřív, než Hanratty zjistí, že naletěl.

Frank odloží uniformu pilota a začne se vydávat za lékaře. Podaří se mu na základě falešného diplomu a doporučení získat místo šéflékaře na pediatrii v New Orleans. Přestože informace o nové profesi získává především z televizních seriálů a veškerou léčbu nechává na svých podřízených, daří se mu dlouho úspěšně svou roli hrát. Sblíží se s naivní zdravotní sestrou Brendou, kterou rodiče kvůli potratu vyhnali z domu. Frank ji požádá o ruku a tím jí umožní vrátit se k rodině. Aby se zalíbil jejímu otci, vydává se za právníka.

Zkušený muž sice podvod odhalí, ale přesto mu nabídne místo ve své kanceláři a přiměje ho ke studiu práv. Frank se pomalu usazuje a sní o tom, že dá opět dohromady své rodiče. Jako každý rok o Vánocích i tentokrát volá agentu Hanrattymu. Žádá ho o příměří, protože se chce usadit a začít nový život. Neúmyslně však agentům poskytne stopu, která téměř vede k jeho dopadení. Frank je nucen uprchnout přímo ze zásnubní oslavy. Zklamanou Brendu sice agenti přemluví ke spolupráci a roli návnady, Frank však lest prohlédne a opět unikne. Odletí za hranice a v následujících měsících inkasuje šeky po celém světě. V roce 1969 se mu Hanratty dostane na stopu v malé francouzské vesnici…

Na csfd.cz 86 procent: Výborný lehký retro moučník. Scénář bez chybičky, skvěle zahráno.

Zadní strana

Žánr: Drama / Dobrodružný / Krimi

Země původu: USA / Kanada

Rok vzniku: 2002

Délka: 135 minut

Původní název: Catch Me If You Can

Světová premiéra: 16. prosince 2002 – USA, Los Angeles, Kalifornie

Kinopremiéra v ČR: 13. února 2003

Režie: Steven Spielberg

Námět: Frank Abagnale Jr., Stan Redding (kniha „Catch Me If You Can: The Amazing True Story of the Youngest and Most Daring Con Man in the History of Fun and Profit“)

Scénář: Jeff Nathanson

Produkce: Barry Kemp, Daniel Lupi, Laurie MacDonald, Sergio Mimica-Gezzan, Devorah Moos-Hankin, Walter F. Parkes, Anthony Romano, Michel Shane, Steven Spielberg

Hudba: John Williams

Kamera: Janusz Kaminski

Střih: Michael Kahn

Kostýmy: Mary Zophres

Společnost: DreamWorks SKG / Kemp Company / Splendid Pictures / Parkes/MacDonald Productions / Amblin Entertainment / Muse Entertainment Enterprises

Natáčeno: Alcatraz Prison, Alcatraz Island, San Francisco Bay, Kalifornie, USA / Montréal, Québec, Kanada / Old Orange County Courthouse – 211 West Santa Ana Boulevard, Santa Ana, Kalifornie, USA / Orange, New Jersey, USA / Québec City, Québec, Kanada / Québec, Kanada / Santa Ana, Kalifornie, USA / 3077 East California Boulevard, Pasadena, Kalifornie, USA / 843 S. El Molino Avenue, Pasadena, Kalifornie, USA / Altadena, Kalifornie, USA / Ambassador Hotel – 3400 Wilshire Boulevard, Los Angeles, Kalifornie, USA / Bellarmine Jefferson High School, Burbank, Kalifornie, USA / Boeing-Aerospace Facility, Rockwell Defense Plant – Bellflower & Imperial Highway, Downey, Kalifornie, USA / Borough Hall, Brooklyn, New York City, New York, USA / Brooklyn, New York City, New York, USA / Buena Vista Avenue, Yonkers, New York, USA / Burbank, Kalifornie, USA / Kanada / Compton, Kalifornie, USA / Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Fine Arts Auditorium, The Ebell of Los Angeles – 743 South Lucerne Bouelvard, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hollywood Roosevelt Hotel – 7000 Hollywood Blvd., Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Jamaica, Queens, New York City, New York, USA / Larkin Park, Yonkers, New York, USA / Launderland Laundromat – 151 Lake Avenue, Yonkers, New York, USA / Lionel-Groulx Metro Station, Montréal, Québec, Kanada / Los Angeles, Kalifornie, USA / Manhattan, New York City, New York, USA / New York City, New York, USA / Notre Dame des Victoires, Québec City, Québec, Kanada / Ontario International Airport – 2900 E. Airport Drive, Ontario, Kalifornie, USA / Park Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Pasadena, Kalifornie, USA / Place Royale, Québec City, Québec, Kanada / Quality Coffee Shop – 1238 West 7th Street, Los Angeles, Kalifornie, USA / Queens, New York City, New York, USA / Rockwell Defense Plant – Bellflower & Imperial Highway, Downey, Kalifornie, USA / Rose City High School – 325 S. Oak Knoll, Pasadena, Kalifornie, USA / San Pedro, Los Angeles, Kalifornie, USA / TWA Terminal, JFK International Airport, Jamaica, Queens, New York City, New York, USA / The Ebell of Los Angeles – 743 South Lucerne Bouelvard, Los Angeles, Kalifornie, USA / Tropicana Bar, Hollywood Roosevelt Hotel – 7000 Hollywood Blvd., Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Union Station – 800 N. Alameda Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Waldorf-Astoria Hotel – 301 Park Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Yonkers, New York, USA

Hrají: Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale Jr.), Tom Hanks (Carl Hanratty), Christopher Walken (Frank Abagnale), Martin Sheen (Roger Strong), Nathalie Baye (Paula Abagnaleová), Amy Adams (Brenda Strongová), James Brolin (Jack Barnes), Brian Howe (Earl Amdursky), Frank John Hughes (Tom Fox), Steve Eastin (Paul Morgan), Chris Ellis (speciální agent Witkins), John Finn (asistent ředitele Marsh), Jennifer Garner (Cheryl Annová), Nancy Lenehan (Carol Strongová), Ellen Pompeo (Marci), Elizabeth Banks (Lucy), Guy Thauvette (Warden Garren), Candice Azzara (Darcy), Matthew Kimbrough (úvěrář), Joshua Boyd (fotbalista), Kaitlin Doubleday (Joanna), Kelly McNair (dívka), Jonathan Dankner (student), Maggie Mellin (učitelka), Thomas Kopache (ředitel Evans), Margaret Travolta (slečna Davenportová), Jimmie F. Skaggs (barman), Alex Hyde-White (pan Kesner), Lilyan Chauvin (paní Lavalierová), Eugene Fleming (prodavač lístků), Robert Ruth (hotelový manažer), Jennifer Manley (Ashley), James Morrison (letec), Robert Symonds (pan Rosen), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky

Titulky: česky, anglicky, hebrejsky, holandsky, maďarsky, polsky, rumunsky, řecky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný