Řitka Video – Studená válka

Mám za sebou další titul z katalogu společnosti Řitka Video, tentokrát to byla Studená válka. Oscarový Michael Caine v mistrovském špionážním dramatu.

Rafinovaný příběh se točí okolo válečného veterána Franka Jonese, který se rozhodne na vlastní pěst rozplést nitky záhadného úmrtí svého syna. Ten pracoval jako překladatel z ruštiny pro britskou špionážní organizaci, což se mu nakonec stalo osudným. Proti odhodlanému otcovi stojí mocný nepřítel, schovávající se pod ochranná křídla anglické vlády, která se snaží obrátit nepříjemné okolnosti ve svůj prospěch.

Tentokrát proti oficiální upoutávce asi nelze mít námitek. Nejprve jsme sice zapleteni do „nesouvisejících“ nitek příběhu, ve kterém se jedná o ne příliš povzbuzující pohled na práci britských tajných služeb, ale to hlavní v ději odpovídá popisu.

Obraz tentokrát není nic moc, skoro svou kvalitou odpovídá zobrazované technice osmdesátých let (ach, kde jsou doby monochromatických terminálů u sálových počítačů). Přesto ve mně film zanechal nepříjemný pocit ze zcela jiných důvodů, než je kvalita disku. Pochmurná atmosféra totiž jen plyne od zjištění, že marnost nad marnost ke zjištění, že všechno je opravdu marné… Kdepak agent s povolením zabíjet, kdepak světový vliv královské Anglie. Jen anonymní tváře a za jejich činěním řada „sebevražd“ a „nehod“.

Děj začíná v okamžiku, kdy je v šifrovacím oddělení výzvědných služeb odhalen sovětský agent, který v něm pracoval skrytě dlouhou řadu let. Skončí ve vězení, ale všem je jasné, že v natolik rozsáhlé kauze těžko mohl pracovat sám.

Ve druhé linii se seznamujeme s výše zmíněným Frankem, který přijíždí navštívit na narozeniny svého syna. Ten se právě zamiloval do vdané ženy a navíc chce opustit své pracovní místo v tajných službách. V bouřlivé diskuzi s otcem se pokouší vysvětlit, že už má dost toho, co slyší v tajných telefonátech ruských pohlavárů, i dost toho, jak ten normálně vypadající svět kolem je jen rouškou pro bahno a hnus, které je ukryto pod skořápkou zakrývající vlivy, které hýbou světem. Před svým odchodem chce ale ještě „zašťourat“ v podivnostech, na které narazil v nedávné době.

Jenže místo rozvíření situace či skandálního odhalení „jako“ spadne (či snad dokonce skočí) ze střechy. A tak Frank pochopí, že syn měl v lecčems pravdu a pokusí se pokračovat, což ale vyvolá jen další smrt, nátlak a nakonec pro něho osobně neuvěřitelné odhalení. A i když se nakonec dostane až skoro na sám vrchol ledovce, k ničemu mu to není.

Nikdo nic neví, nikdo nic neviděl, všechno je v pořádku – přece není možné přiznat před americkým „spojencem“, který dávno vytěsnil Británii z pozic světovládce, že odhalený ruský agent spolupracoval s „krtkem“ z nejvyšších kruhů, který to dělal z přesvědčení pro blaho a slávu Sovětského svazu a komunismu. I kdyby kvůli tomu mělo zemřít bůhvíkolik „bezvýznamných“ pěšáků, na něž se dá následně svalit podezření…

Film je ozvláštněn účastí herce Gordona Jacksona (George Cowley z Profesionálů), který tady příliš kladně nevypadá.

Žánr: Thriller

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1987

Délka: 99 minut

Původní název: The Whistle Blower

Světová premiéra: 29. května 1987 – Velká Británie

Režie: Simon Langton

Námět: John Hale (román)

Scénář: Julian Bond

Produkce: Peter Dolman, John Kelleher, Philip Nugus, Geoffrey Reeve, Jim Reeve

Hudba: John Scott

Kamera: Fred Tammes

Střih: Robert Morgan

Kostýmy: Raymond Hughes

Společnost: Portreeve / U. K. Productions Entity

Natáčeno: Cheltenham, Gloucestershire, Velká Británie / Londýn, Velká Británie

Hrají: Michael Caine (Frank Jones), James Fox (Lord), Nigel Havers (Robert ‚Bob‘ Jones), John Gielgud (Sir Adrian Chapple), Felicity Dean (Cynthia Goodburnová), Barry Foster (Charles Greig), Gordon Jackson (Bruce), Kenneth Colley (Bill Pickett), David Langton (vládní ministr), Dinah Stabb (Rose), James Simmons (Mark), Katherine Reeve (Tiffany), Bill Wallis (Dodgson), Trevor Cooper (inspektor Bourne), Peter Miles (Stephen Kedge), Susan Porrett (pracovnice ostrahy), Gregory Floy (koroner), Joe Dunlop (policista), Arturo Venegas (Alex), Peter Mackriel (Flecker), Doyle Richmond (Američan), Carmel Cryan (Anne – Frankova sekretářka), Renny Krupinski (vězeňský kontakt), Ralph Nossek (maskér), Andy Bradford (vězeňský důstojník), David Shaughnessy (lékařský důstojník), Patrick Holt (rozzlobený řidič), Julian Battersby (doktor), John Gill (Clergyman), David Telfer (prodavač lístků), Sevilla Delofski (Ruska), a další

V českém znění: Otakar Brousek mladší, Helena Brabcová, Dana Černá, Radka Fiedlerová, Radek Hoppe, Bohuslav Kalva, Martina Kechnerová, Rudolf Kubík, Stanislav Lehký, Marek Libert, Petr Oliva, Oto Rošecký, Pavel Soukup, Bedřich Šetena, Pavel Šrom, Libor Terš, Radovan Vaculík, Marcel Vašinka, a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvukové stopy

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33 – podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: trailery na další DVD z katalogu společnosti