Blesk – V údolí smrti

Opět další přejmenovávačka. Blesk uvádí na úterý 30. března 2010 za 49,- Kč film V údolí smrti, který se doteď všude uváděl pod názvem V údolí Elah. Někdy je snazší pravdu odhalit, než jí čelit. Inspirováno skutečnými událostmi.

Vojenský veterán a bývalý armádní vyšetřovatel Hank Deerfield je zneklidněn telefonáty, které vede se svým mladším synem, nasazeným do války v Íráku. Píše se 1. listopad 2004 a z neklidného spánku ho budí nečekaný telefonát. Syn, který by měl být zpátky na základně po návratu z mise,  zmizel a nikdo netuší, kde by mohl být. Mike Deerfield je nezvěstný a nakonec je prohlášen za dezertéra. To Hankovi na jeho syna, vlastenecky založeného a příkladného vojáka, příliš nesedí.

 

Hank a jeho žena Joan se nechtějí smířit s takovým stavem věci. Hank proto opouší manželku a vydává se z Tennessee do Nového Mexika na vojenskou základnu, aby zahájil pátráni po synovi. Na základně narazí na pár Mikeových kamarádů z jednotky, na odlišné poměry v armádě, než byl zvyklý, a na synův mobilní telefon. Ten se posléze stává jedním ze základních zprostředkovatelů ve vyprávění Mikeova příběhu skrze poškozené videozáznamy a fotografie, pořízené na misi v Iráku.

 

Emily Sandersová, policejní detektiv u okresního soudu v New Mexico, kde byl Mike naposledy viděn, Hankovi neochotně pomáhá. Jak přibývají důkazy, začíná se tento případ pohřešované osoby čím dál více jevit jako nečistá hra a Sandersová brzy zjišťuje, že budou muset s Hankem tvrdě bojovat, aby si udrželi kontrolu nad vyšetřováním.

 

Záhy zjistí, že Mike byl zavražděn a začíná pro změnu pátrání po jeho vrazích. Díky tomu Hank postupně odhaluje, že jeho syn už nebyl tím nevinným chlapcem, se kterým se loučil před jeho odjezdem do bojové akce v Iráku. A ještě daleko tíživější je pro otce zjištění, že na synově úpadku i smrti má svůj díl viny.

 

Hank je na vážkách. Je nucen přehodnotit nejen svou víru, ale i celý svůj život. Čeká jej však poznání, o které možná ani nestál…

 

Vysoce hodnocená drama o americké společnosti, traumatu z války v Iráku, o rodině, které je pro někoho příliš zdlouhavě dialogové, údajně stojí na špičkových hereckých výkonech a ponuré atmosféře. Podrobně třeba tady.

 

Původní název odkazuje na údolí Elah, kde se odehrál souboj Davida s Goliášem, a má zřejmě evokovat souvztažnost s mladíky, které Amerika posílá bojovat do zahraničí.  

Žánr: Krimi / Drama / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 121 minut

Původní název: In the Valley of Elah

Světová premiéra: 1. září 2007 – Itálie (Venice Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 3. dubna 2008

Režie: Paul Haggis

Námět: Mark Boal (reportáž v časopise Playboy)

Scénář: Mark Boal, Paul Haggis

Produkce: Karim Abouobayd, Laurence Becsey, Darlene Caamano, Emilio Diez Barroso, Erik Feig, David Garrett, Gregory J. Gettas, Paul Haggis, Bob Hayward, James A. Holt, Dana Maksimovich, Andrew Matosich, Deborah Rennard, Steve Samuels, Patrick Wachsberger, Stan Wlodkowski

Hudba: Mark Isham

Kamera: Roger Deakins

Střih: Jo Francis

Kostýmy: Lisa Jensen

Společnost: Blackfriars Bridge Films / NALA Films / Samuels Media / Summit Entertainment

Natáčeno: Albuquerque, New Mexico, USA / Maroko / Whiteville, Tennessee, USA

Hrají: Tommy Lee Jones (Hank Deerfield), Charlize Theron (detektiv Emily Sandersová), Jason Patric (poručík Kirklander), Susan Sarandon (Joan Deerfieldová), James Franco (seržant Dan Carnelli), Barry Corbin (Arnold Bickman), Josh Brolin (Chief Buchwald), Frances Fisher (Evie), Wes Chatham (desátník Steve Penning), Jake McLaughlin (specialista Gordon Bonner), Mehcad Brooks (specialista Ennis Long), Jonathan Tucker (specialista Mike Deerfield), Wayne Duvall (detektiv Nugent), Victor Wolf (vojín Robert Ortiez), Brent Briscoe (detektiv Hodge), Greg Serano (detektiv Manny Nunez), Brent Sexton (poručík Burke), Devin Brochu (David Sanders), Zoe Kazan (Angie), Glenn Taranto (detektiv Wayne), Jennifer Siebel Newsom (Jodie), Joseph Bertot (školník), Rick Gonzalez (telefonní technik Gabriel), Loren Haynes (policejní fotograf), Babak Tafti (íránský vězeň), Sean Huze (kapitán Jim Osher), Jack Merrill (soudní lékař), Kathy Lamkin (Carleen), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Rozhovory, Upoutávka