Codi – Slavná letadla RAF (1. díl) – Hawker Hurricane + Supermarine Spitfire

Ve čtvrtek 1. dubna 2010 za 49,- Kč bude možnost doplnit si v Edici druhá světová válka vydavatelství Codi další dílek skládanky o dějinách letectví, ke koupi budou Slavná letadla RAF (1. díl) – Hawker Hurricane + Supermarine Spitfire

Pro učebnice dějepisu se stal Hawker Hurricane jedním z nejvýznačnějších letounů v historii britského vojenského letectví. Byl to první jednomístný obranný stíhací letoun ve službách RAF, první řadový stíhací letoun, který při vodorovném letu překonal rychlost 300 mil za hodinu, tj. 480 km/hod, a první stíhačka s výzbrojí osmi kulometů.

 

Hawker Hurricane 

 

Naše nové DVD však strohost učebnic skvěle překonává, když Vám umožní poznat, jak stíhací letoun Hawker Hurricane v osudném létě roku 1940 uspěl v nejvýznamnější vzdušné bitvě války, v bitvě o Británii. To, že Hurricany mohly být tehdy v rukách statečných a zkušených pilotů z Fighter Command, mezi nimi i Čechů a Slováků, se ukázalo být jedním z nejdůležitějších faktorů, které dovedly RAF ke konečnému vítězství. A Vy prostřednictvím tohoto DVD ze seriálu o nejvýznamnějších válečných letadlech RAF můžete být u toho.

 

Supermarine Spitfire 

 

Supermarine Spitfire, letadlo, které všichni znají, tak může znít slogan uvádějící další část našeho DVD. Najdete na něm mnohé často neznámé dokumentární záběry a mnohé podrobnosti jeho historie. Kvalitní i raritní obraz s komentářem Vás provede od počátků jeho vývoje až ke vzletu prototypu, od zdlouhavé výroby prvních kusů až po ohromující čísla hromadné výroby v závěru války. Budete svědky jeho vítězného boje v rukou spojeneckých pilotů, včetně československých v letecké bitvě o Británii. Vydáte se v jeho kokpitu nad okupovanou Francii a zažijete útok německého Fw-190A. Poznáte tajené úsilí konstruktérů neustále jej vylepšovat. Uslyšíte vítězný chorál motoru Merlin i rachot jeho nástupce Griffonu, při pronásledování německých „zázračných zbraní“. Uslyšíte vzpomínání válečných pilotů této „malé zlé kočky“, jak zní původní význam slova Spitfire. A protože mnoho nadšenců některé Spitfiry udrželo dodnes v dokonalé kondici, uvidíte, jak na mnoha dnešních leteckých přehlídkách opět kralují. Supermarine Spitfire – letadlo, které opravdu všichni znají.

 

Žánr: Dokument

Délka: 1. část 26:01 minut, 2. část 26:03 minut

Režie: Colin Higgs, Bruce Vigar 

Produkce: Richard Jones  

Kamera: 1. část Edgar Gonzales, 2. část Steve bayles, Tony Coggan, Steve Connor, David Cruze, Bruce Vigar 

Střih: Bruce Vigar 

Společnost: Simply Home Entertainment  

V českém znění: Zbyšek Horák 

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Kapitoly 1. části 

Kapitoly 2. části

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý / barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi (ukázky z dalších DVD)