AdvantAge Film – Křižáci

Tento týden jsme se dočkali druhého titulu nového vydavatele AdvantAge a opět v plastové krabičce titul, který je k nalezení v katalogu MagicBoxu – původně televizní seriál Křižáci, v úterý 30. března 2010 ke koupi za 69,- Kč. Tenká jako ostří meče je hranice mezi dobrem a zlem.

V roce 1079 Evropa trpěla bídou a hladem. Marniví velmoži navzájem bojovali o moc a evropské pobřeží čelilo nájezdům Arabů za potravinami a kořistí. Když se situace zhoršovala, papež vyhlásil křížové výpravy proti Saracénům, kteří nejen při válečných nájezdech plení křesťanské země, ale okupují Svaté město Jeruzalém.

Tisíce a tisíce šlechticů, obyčejných rolníků a dobrodruhů vyrazilo na výpravu, která měla vyčistit cestu skrz Konstantinopol až do rodiště jejich víry do Jeruzaléma. Jejich symbolem byl kříž Ježíše Krista a proto je nazvali Křižáky… Ke křižákům se chtějí přidat i tři přátelé, každý z nich má jiný důvod.

Lord William nechce pustit svého syna Richarda bojovat s Křižáky – má přece po něm nastoupit na trůn. Ten však chce získat Williamův zákeřný a uzurpátorský bratr Corrado, který by na trůne raději viděl sebe a svého syna. William jeho záměry tuší, takže do křižácké výpravy posílá právě je.

Corrado se svými přívrženci však nečekaně zaútočí na Williama, zabije ho, což Richarda vyprovokuje k vraždě bratrance, Corradova syna. Po této události se Peter a Andrew rozhodnou připojit ke Křižákům. Přidá se k nim i Richard, který nechce bojovat o moc, ale za víru. Maria se těžce loučí s Petrem, se kterým vyrůstala od malička a mezi nimiž už dávno vzplanul vroucný milostný vztah.

Při první bitvě ve Svaté zemi trojice mladých mužů zjistí, že byli zneužití v boji, jehož cílem bylo získat bohatství a ne bojovat za víru. Početné křižácké vojsko táboří už tři roky na místě a místo tažení na Jeruzalém, okupovaný Saracény, se stará hlavně o získání obživy.

Proto Andrew zabije jejich vůdce, postaví se do čela skupiny bojovníků, vydá se ke hradbám města a cestou zachrání Rachel, mladé a inteligentní děvče, které kvůli touze po vzdělaní žilo v přestrojení za chlapce…

V zahraničí hodnoceno mírně nadprůměrně, u nás se uživatelské názory extrémně rozchází, ale celkové skóre se kloní ke 40 procentům:

Televizní, ubohé, nezáživné, pohřbeno nevěrohodnými výkony hereckých nul, odbyté postavy, nesmyslný scénář, zmatené scény.

Špičková neamerická produkce, příjemná historická sága.

Tak si vyberte…

Žánr: Dobrodružný / Drama / Historický

Země původu: Itálie / Německo

Rok vzniku: 2001

Délka: cca 194 minut

Původní název: Crociati / Crusaders / Die Kreuzritter

Režie: Dominique Othenin-Girard

Scénář: Andrea Porporati

Produkce: Alessandro Jacchia, Sabine Tettenborn

Hudba: Harald Kloser, Thomas Wanker

Kamera: Federico Masiero

Střih: Alessandro Lucidi

Společnost: Lux Vide

Natáčeno: Ouarzazate, Maroko

Hrají: Alessandro Gassman (Petr), Johannes Brandrup (Richard), Thure Riefenstein (Andrew), Barbora Bobulova (Rachel), Karin Proia (Marie), Antonino Iuorio (Massoud), Uwe Ochsenknecht (Corrado), Thomas Heinze (princ Roland), Flavio Insinna (Bartolomew), Dieter Kirchlechner (baron William), Rodolfo Corsato (Bastiono), Franco Nero (Ibnazul), Armin Mueller-Stahl (Alessio), Elizabeta Djorevska, Dubravko Jovanovic, Renzo Stacchi, Milos Timotijevic (Johann), Slobodan Ninkovic (Olaf Gunnarson), a další

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: trailery (Zakázané území, Ježíš, Křižáci, Ztracený prapor, Ďáblova čísla, Opičí král, Varianova válka)