Filmexport Home Video – Malý Bobeš

Ve středu 30. dubna 2014 nabídne společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč prostřednictvím trafik DVD Malý Bobeš. Filmové zpracování známé stejnojmenné knížky Josefa V. Plevy.

Film se točil v malebném okolí Ledče a Žďáru nad Sázavou a je zasazen do období I. světové války. Přibližuje nám svět viděný očima malého chlapce.

Šestiletý Josef Janouš, nazývaný Bobeš, bydlí s rodiči, dědečkem a babičkou na vesnici v chalupě. Jsou chudí, ale v jejich chaloupce je pohoda, protože se mají rádi. Bobeš je právě ve věku, kdy jeho zvídavost roste, a proto se vydává na průzkum své rodné vesnice. na svých výpravách poznává přírodu i lidi, nové přátele i nepřátele. Líbí se mu rychtářova Boženka a rád by si s ní hrál. Rychtářka však jejich kamarádství nepřeje.

S rozpustilými synky starého Bezručky má Bobeš trápení. Kluci jsou divocí a dokonce kradou. Jejich otec je bez práce a celá rodina žije ve velké bídě. Bobšovým přičiněním zachrání rychtář Libra Janoušovým nadmutou krávu, ale jen proto, aby vyzkoušel nový nástroj – trokar.

Když Bobšova otce těžce zraní při práci v lese padající kláda, odmítne Libra půjčit koně, aby mohla být přivolána lékařská pomoc. Pomůže jim Bezručka, který sám doběhne do města a přivede včas doktora. Po úraze otec nemůže pracovat v lese, ale rychtář mu lehčí práci nedá.

Bobeš zachrání Božence život, když ji nafoukaný Vašík z myslivny strčí do rybníka. Libra chlapce odmění stříbrným penízem, ale Janoušovi almužnu nechtějí a peníze mu vrátí. Nouze přinutí rodinu Janoušových prodat domek a odstěhovat se do města, kde snad otec najde práci. Boženka smutně mává Bobešovi, který jede s rodiči vstříc novému životu…

Na csfd.cz 62 procent: Dobrá a novátorská adaptace populární dětské knihy.

Žánr: Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1961

Délka: 75 minut

Kinopremiéra v ČR: 9. února 1962

Režie: Jan Valášek

Pomocná režie: Hynek Bočan

Asistent režie: Ondrej Očenáš, Zdenka Pešulová

Námět: Josef Věromír Pleva (kniha Malý Bobeš)

Scénář: Otakar Kirchner, František Tenčík

Technický scénář: Jan Valášek

Dramaturgie: František Pavlíček

Produkce: Eliška Nejedlá, Josef Pitrák, Vladislav Špidra

Hudba: Emil Ludvík

Kamera: Ivan V. Frič

Druhá kamera: Josef Pávek

Asistent kamery: Bohumil Paris

Střih: Jaromír Janáček

Zvuk: Roman Hloch

Zvukové efekty: Bohumír Brunclík

Kostýmy: Fernand Vácha, Jaroslav Holub, Marie Rosenfelderová

Masky: Miloslav Koubek, Libuše Švejdová

Architekt: Boris Moravec

Výtvarník: Ivo Houf

Odborný poradce: František Tenčík, Bohuslav Pleva

Spolupráce: Jana Těžká, Diana Heringová, Bohumil Dudař

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Hanuš – Procházka

Hrají: Jiří Lukeš (Josef Janouš, zvaný Bobeš), Jana Zatloukalová (Boženka Librová), Tomáš Hádl (Honza), Josef Kraus (Tonda), Miroslav Kolařík (Franta), Zuzana Ondrouchová (Růža), Petr Zelenohorský (Vašík), Kamila Neubauerová (Manča), Jiřina Rozkošná (Terka), Dana Medřická (Bobešova matka), Radovan Lukavský (Bobešův otec), Mária Sýkorová (Bobešova babička), Stanislav Neumann (Bobešův dědeček), Gustav Nezval (rychtář Libra, Boženčin otec), Nina Popelíková (Librová, Boženčina matka), Eman Fiala (řezbář Heršl), Jaroslav Moučka (podruh Bezručka), Libuše Pešková (Bezručkova žena), František Šlégr (Vencl, obchodník s dobytkem), Jan Cmíral (soused), Ota Sklenčka (lékař), Jana Rubášová (Fanka, služka u rychtářů), Vladimír Pucholt (výrostek), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný