Magic Box – Tajemství Shangri-La

Ve středu 30. dubna 2014 ještě jeden dokument, který překvapivě společnost Magic Box nemá na vlastním e-shopu v nabídce. Za 99,- Kč do trafik dorazí dokument z řady National Geographic Tajemství Shangri-La.

Tým mezinárodně uznávaných horolezců a výzkumníků se spojil s vědci, aby našel cestu do neprobádaných jeskynních komplexů. Jsou to místa, do nichž lidská noha nevkročila stovky a možná až tisíce let. Legendární království Mustang, tento odlehlý kout Himalájí, byl v minulosti pro nezasvěcené uzavřen. Toto posvátné území je protkáno stovkami jeskyní. O tom, proč byly vlastně vyhloubeny, jak byly používány a co se nachází v jejich tajemném nitru, se ví ovšem jen velmi málo.

Právě před rokem tým objevil v jeskyních vzácnou knihovnu tibetských textů a tisíce ručně kreslených archů. Všechny tyto cenné dokumenty ležely na zaprášených hromadách. Na našem týmu nyní je, aby texty zachránil před vlivy okolního prostředí a ubránil je před nenechavýma rukama lupičů. Tyto malé kresby, zdobené nádhernými „iluminacemi”, mají na mezinárodním trhu s uměním cenu desítek tisíc dolarů. Na otázku, zda by tato mystická země mohla být Shangri-La, odpovídají ve filmařsky brilantním snímku jak experti, tak místní obyvatelé.

Na csfd.cz 72 procent: Dokument s klamavým názvem – nic nového se z něho nedozvíte, uvidíte jen cestu do jeskyní a snahu zachránit vzácný nález.

tajemstvi_shangri_la_back

Žánr: Dokument

Země původu: USA

Rok vzniku: 2009

Délka: 52 minut

Původní název: Secrets Of Shangri-la : Quest for Sacred Caves

Režie: Liesl Clark

Scénář: Liesl Clark

Produkce: Liesl Clark, John B. Bredar, Linda Goldman

Střih: Jean Dunoyer

Společnost: A National Geographic Television / France 5 / Sky Door Films

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný