Bontonfilm – 47 róninů

Nakonec ani v neděli 4. května 2014 nechybí v trafikách nějaké „novinky“, společnost Bontonfilm nabízí za 299,- Kč americký remake japonské klasiky 47 róninů. Uchopte věčnost.

47 válečníků se postavilo nepředstavitelné přesile, jen aby očistili čest svého mrtvého pána.

Legenda o 47 róninech patří k nejznámějším příběhům japonské historie a teď se z téhle exotické země přes hollywoodská studia dostává do našich kin v podobě výpravného a akčního fantasy dobrodružství, v němž proti těmto mstitelům stanou i nepřátelé, kteří nejsou z masa a kostí.

47_roninu_01

47_roninu_02

47_roninu_03

47_roninu_04

Rónin je samuraj, který ztratil svého pána a tím i svou čest, a jeho postavení na společenském žebříčku středověkého Japonska tomu odpovídá. Ještě mnohem níž však stojí lidé smíšené rasy, mezi něž patří i nalezenec Kai, zčásti Brit, zčásti Japonec. Díky svým mimořádným schopnostem je vzat na milost skupinou bývalých samurajů, jejichž pán se stal obětí spiknutí, které připravili zákeřný Lord Kira a čarodějka Mizuki. Róninové chtějí Lorda Kiru porazit za každou cenu, jenže trumfy rozhodně nejsou na jejich straně. Dokud nezískají Kaie. I tak ale bude cesta za spravedlivou odplatou trnitá a jen málokdo z nich po ní dojde až do konce, který navíc může mít v souladu s japonskými tradicemi velmi trpkou příchuť.

Na csfd.cz 64 procent: Hollywoodská fantasy, která si jen vypůjčila japonskou mytologii a s původním námětem nemá nic moc společného. Navíc spousta zbytečných postav, Japonci mluvící anglicky a rating pro dětičky.

47_roninu_back

Žánr: Akční / Dobrodružný / Fantasy

Země původu: USA

Rok vzniku: 2013

Délka: 114 minut

Původní název: 47 Ronin

Světová premiéra: 6. prosince 2013 – Japonsko

Kinopremiéra v ČR: 2. ledna 2014

Režie: Carl Rinsch

Scénář: Chris Morgan, Walter Hamada, Hossein Amini

Produkce: Pamela Abdy, Chris Fenton, Walter Hamada, Eric McLeod, Erwin Stoff, Scott Stuber

Hudba: Ilan Eshkeri

Kamera: John Mathieson

Střih: Stuart Baird

Kostýmy: Penny Rose

Společnost: H2F Entertainment / Mid Atlantic Films / Moving Picture Company / Origo Film Group / Stuber Productions

Natáčeno: Isle of Skye, Skotsko, Velká Británie / Budapešť, Maďarsko / Londýn, Velká Bitánie

Hrají: Keanu Reeves (Kai), Hiroyuki Sanada (Ôishi), Kô Shibasaki (Mika), Tadanobu Asano (Lord Kira), Min Tanaka (Lord Asano), Jin Akanishi (Chikara), Masayoshi Haneda (Yasuno), Hiroshi Sogabe (Hazama), Takato Yonemoto (Bashô), Hiroshi Yamada (Hara), Shû Nakajima (Horibe), Cary-Hiroyuki Tagawa (šógun Tsunayoshi), Neil Fingleton (Lovecraftian samuraj), Rinko Kikuchi (čarodějnice), Natsuki Kunimoto (Riku), Togo Igawa (Tengu Lord), Tanroh Ishida (šóogunův adjutant), Eizo Tomita (rádce), Dai Tabuchi (rádce), Masayuki Deai (Isogai), Yorick van Wageningen (kapitán), Junichi Kajioka (stráž), Clyde Kusatsu (opilý důstojník), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, rusky, VO polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, řecky, hebrejsky, maďarsky, polsky, rumunsky, rusky, estonsky, litevsky, lotyšsky, slovinsky, ukrajinsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný