Bontonfilm – Krásno

Ve středu 7. května 2014 se v trafikách objeví novinka z katalogu společnosti Bontonfilm, kterou je za 299,- Kč česká černá komedie Krásno. Staré křivdy je lepší nechat pohřbít.

Krásno je jezero nad městem Šumperk, ve kterém našli utopenou maminku Michala, jedné z postav tohoto scénáře. Je dost hrozné žít s pocitem, že ve smrti vaší mámy je možná zapleten váš vlastní otec. Tohle je bohužel podezření, se kterým se musí Michal vyrovnávat. A jakkoli má příběh detektivní nádech a rámec, v určitých věcech detektivce vzdoruje. Nikdy v něm totiž neobdržíme to, co je základní rekvizitou detektivky – důkaz.

krasno_01

krasno_02

krasno_03

krasno_04

V reálném životě, stejně jako v tomhle filmu, se musíme vyrovnat s tím, že jediné co máme, jsou domněnky, podezření, selhávající nervy a nedotažené nápady, když se rozhodneme vzít spravedlnost do vlastních rukou. Michal a Adam, kamarádi z dětství, se po dvaceti letech vracejí do svého rodného města. Michalova máma je mrtvá několik let, Michalův otec zemře v den jejich příjezdu. Jediné, co zůstává, je pocit, že se stalo něco špatného, smutek a vztek, nemožnost dozvědět se pravdu. Otcova nová žena svým chováním matná podezření jen potvrzuje. A nebo je to tak, že oba chtějí vidět, že je potvrzuje. Rozhodně mezi nimi vznikne náhlý nápad přijít celé věci na kloub. Dál už se jen roztáčí spirála nezastavitelné katastrofy. Vše je jinak, než bývá ve filmu. Život není nikdy černobílý. A černobílé věci se neřeší snadno… Přes všechno výše napsané by film měl mít nádech jakési černé komedie. Někdy víc černé, než komedie, ale situace by měly být absurdní svou skutečností. Kde a jak například najít na malém městě nájemného vraha…?

Kulisou příběhu je město Šumperk. Reálné, ale pro oba hlavní protagonisty je to město duchů. Oba tady žijí o dvacet let zpátky. Nic není, jak bylo. Jejich město už neexistuje. Kdo vlastně jsou? Žijí minulostí, nebo přítomností? Žijí pro odhalení pravdy, nebo žijí v přeludu? Tyhle všechny otázky by se měly řešit ve filmu Krásno. Ale odpovědi…? Kde je najít?

Na csfd.cz 67 procent: Zvláštní útvar střídající humor a vážno s některými zbytečnými scénami. Na debut hodně dobré, na solidní film málo soudržné.

Žánr: Drama / Komedie / Krimi

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2014

Délka: 119 minut

Kinopremiéra v ČR: 30. ledna 2014

Režie: Ondřej Sokol

Asistent režie: Tomáš Pavlacký

Námět: Ondřej Sokol, Petr Vydra

Scénář: Ondřej Sokol, Martin Finger, Petr Vydra

Produkce: Vojtěch Frič, Daniel Strejc, Michal Křeček, Tomáš Bělohradský, Štěpán Wolde, René Kořenář, Helena Uldrichová, Tomáš Baldýnský

Hudba: Jan P. Muchow

Kamera: Tomáš Sysel

Střih: Šimon Hájek

Zvuk: Tomáš Bělohradský, David Matušek

Kostýmy: Kateřina Štefková

Masky: Lucie Lišková

Architekt: Ivo Barták, Adam Pitra

Výtvarník: Lukáš Veverka

Společnost: Česká televize / Dramedy Productions s.r.o. / Frame100r / Love.FRAME

Natáčeno: Praha / Milovice

Hrají: Ondřej Sokol (Adam Němec), Martin Finger (Michal Březina), Jana Krausová (macecha Blanka Horáková), Karel Roden (pohřebák Luděk Kos), Zuzana Stavná (dcera Blanky Monika Horáková), David Matásek (recepční Procházka), Ondřej Malý (policista Dan), Jaroslav Plesl (pohřebák Radek Müller, Luďkův kolega), Lucie Březovská (členka kapely), Jiří Černý (policista Petr), Simon Chlouba (malý Dan), Andrea Daňková (dcera Ireny), Elisa Lopes de Mendonca (Simona), Nina Divíšková (starší žena v autě), Vasil Fridrich (policista Láďa), Dalibor Gondík (moderátor v rádiu), Samuel Gyerták (malý Pavel), Jan Kačer (starší muž v autě), Dana Klášterecká (pí. Hroudová), Petr Komínek (člen kapely), René Kořenář (moderátor v rádiu), Petr Král (docent Bednařík), Jan P. Muchov (člen kapely), Tomáš Pavlacký (řidič), Michal Pavlata (otec Michala), Jitka Prosperi (Irena), Adam Sokol (malý Adam), Markéta Stehlíková (recepční Grögrová), Michal Suchánek (policista), Adam Vohánka (malý Michal), Ivan Vyskočil, Tomáš Sysel, Václav Frič, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1, podle imdb.com 1,20:1)

Bonus: žádný