Filmexport Home Video – Žena na rozcestí

Ve středu 14. května 2014 společnost Filmexport Home Video připravila za 99,- Kč další DVD v ediční řadě 100 let Zity Kabátové, vychází Žena na rozcestí. Zita Kabátová v hlavní roli Červené knihovny podle Olgy Fujerové. Do života obyčejného úředníka nenadále vstoupí velké dědictví, a s ním i osudová žena. Štěstí a spokojenost mu to však nepřinese.

Zita Kabátová se po úspěšných adaptacích časopiseckých románů stává hlavní hrdinkou jediného titulu, který byl na plátna kin převeden z originální knižní řady Červené knihovny. Zatímco Světlo jeho očí a Manželství na úvěr byly romány z Hvězdy, Žena na rozcestí před svázáním v ikonické červené vazbě vycházela premiérově v Pražance. Takto pokračovala kariéra Zity Kabátové lemována postavami smělých žen, které ani nepřízeň osudu nedokázala odvrátit od jejich ideálů. Po boku Kabátové se v tomto melodramatu objevili slavní herci z pražského Národního divadla – Eduard Kohout jako její záletný manžel a Zdeněk Štěpánek jako její nová naděje.

Karel Vojnar, úředník v pojišťovně, žije skromně se svou ženou Jindrou do chvíle, kdy se setká se spolužákem Hodašem, generálním ředitelem železáren. Hodaš ho seznámí se Soňou, která se chce stát filmovou hvězdou a doufá, že Hodaš bude její film financovat. Vojnar se do Soni zamiluje, a když zdědí po své tetě peníze, rozvede se a ožení se s ní. Zahrne ji bohatstvím a dá jí také peníze pro libretistu Kašpara, který Soně slibuje napsat scénář.

Jindra se po rozvodu zhroutí a chce spáchat sebevraždu. V poslední chvíli jí její úmysl rozmluví neznámý muž. Jindra pak najde sílu pro samostatný život a přijme místo v advokátní kanceláři doktora Polanského. Kašpar uteče i s penězi do ciziny. Soňa, která přivedla manžela na mizinu, ho začne nenávidět. Rozhodne se, že ho otráví a vinu svede na Jindru. Nasype Vojnarovi do kávy jed a k umírajícímu Vojnarovi pozve Jindru.

Polanský, kterého Jindra informovala o údajné nemoci bývalého manžela, telefonuje k Vojnarovým. Soňa zvedne sluchátko a vzápětí je odloží, neboť právě přichází Jindra. Tak Polanský vyslechne v telefonu Sonino přiznání a její nařčení Jindry z vraždy. Přichází pak právě včas, aby Soňu usvědčil. Vojnar se uzdraví, ale definitivně ztrácí Jindru, která svůj život i štěstí spojila s Polanským.

Na csfd.cz 46 procent: Prostě Červená knihovna – strašlivý kýč.

Žánr: Romantický / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 95 minut

Kinopremiéra v ČR: 2. července 1937

Režie: Oldřich Kmínek

Asistent režie: František Milič

Námět: Olga Fujerová (román Žena na rozcestí z časopisu Pražanka)

Scénář: Jarmila Kmínková, Oldřich Kmínek

Produkce: Karel Šilhánek

Hudba: Josef Dobeš

Kamera: Julius Vegricht

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Jaroslav Čechura, Stanislav Vondraš

Architekt: Bohumil Heš

Společnost: Elekta

Hrají: Zita Kabátová (Jindra Vojnarová), Eduard Kohout (úředník pojišťovny Karel, manžel Jindry), Zdeněk Štěpánek (advokát JUDr. Josef Polanský), Míla Reymonová (herečka Soňa Kolářová vlastním jménem Mařka), Helena Bušová (studentka Anka Kolářová, přítelkyně Jindry), Bedřich Veverka (ředitel železáren Antonín Hodaš), Marie Grossová (Eva, Hodašova žena), Václav Vydra (spisovatel a filmový libretista Roman Kašpar), Zvonimir Rogoz (cestovatel a botanik dr. Martin Braun), Eliška Pleyová (Sonina kamarádka Božka), Marie Vildová (stenotypistka u JUDr. Polanského), František Milič (úředník pojišťovny), Darja Hajská (panská u Vojnara), Václav Mlčkovský (lékař), Milka Balek-Brodská (drbna v domě), Betty Kysilková (drbna v domě), Ella Nollová (drbna v domě), Miloš Šubrt (žebrák), Bobina Prošková (kamarádka Soni), Josef Kotalík (ředitel pojišťovny), Julius Baťha (úředník v pojišťovně), Václav Pata (číšník), Louis B. Zámečník (houslový žonglér), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: DVD-ROM, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace