Bontonfilm – Stigmata

Po delším čase by se na pulty měla vrátit Hvězdná edice Bontonfilmu a v pátek 9. dubna 2010 její řady rozhojní Stigmata za (už) 69,- Kč. Posel musí být umlčen.

Poté, kdy v brazilském Belo Quinto zemře místní farář otec Almeida, začnou v místním kostele kanout soše Panny Marie krvavé slzy. Z Vatikánu přijíždí kněz Andrew Kiernan, aby to, stejně jako další záhadné věci, které se tu dějí, prozkoumal. Zatímco se vyptává svědků, ukradne mladý zloděj z rakve mrtvého faráře růženec a obratem ho prodá americké turistce, která ho pošle jako dárek své dceři, třiadvacetileté kadeřnici Frankie Paigeové.

Dvacetiletá kadeřnice rozhodně není žádná "pámbíčkářka". Právě naopak. Je temperamentní, otevřená, ráda se baví a i když má chlapce, cítí se zcela nezávislá. Její život se nečekaně změní v okamžiku, kdy obdrží dárek od matky. Frankie jakoby přestala být sama sebou. Vnímá, co jiní kolem nevidí, chová se, jako nikdy předtím. Přepadne ji podivný záchvat, jehož důsledkem jsou krvavé rány na zápěstí.

 

Zanedlouho začne mít halucinace následované dalšími podivnými záchvaty. Z důvodu, které nedokážou vysvětlit ani lékaři, se jí postupně otevírají nezhojitelné krvavé rány na rukou, nohou i na hlavě. Svědkem jednoho ze záchvatů je kněz, otec Durning, který informuje Vatikán.

Církev vyšle do Pittsburgu svého zástupce, aby celou záležitost posoudil. Je jím právě otec Kiernan. Je především vědec, stoupenec historicky podložené křesťanské věrouky, nikoli zaslepený věřící, který je ochoten zavřít oči před pravdou. Seznámí se s případem i postiženou dívkou. Vysvětlí jí princip stigmat, ran, které utrpěl Kristus při ukřižování, je však překvapen faktem, že se objevují u nevěřícího člověka.

 

Řekne jí, že jí nemůže pomoci, nedokáže ji však opustit, a když dívka dostane další záchvat, při kterém začne krvácet na hlavě z ran připomínajících trnovou korunu, ošetří ji. Dívka na něj přitom křičí neznámou řečí, kterou se knězi podaří zachytit na diktafon. Pustí nahrávku svému příteli, otci Delmicovi, uznávanému lingvistovi, který pracuje na překladech starých rukopisů a dozví se od něj, že jde nejspíše o staroaramejštinu.

 

Další den ji Kiernan přistihne, jak píše po zdi nápisy neznámým písmem. Dívka prochází během okamžiku děsivými proměnami a tvrdí knězi mužským hlasem, že na poslovi nezáleží. Podle otce Delmonica je nápis, který Frankie napsala, součástí původního Ježíšova evangelia, které však Vatikán tají, protože ohrožuje církev samotnou.

 

Na jeho překladu kdysi pracoval Delmonico společně se svými kolegy Petrocellim a Almeidou, museli však práci na příkaz papeže přerušit. Kardinál Houseman odveze zničenou dívku na arcidiecézi, kde se pokusí o vymítání ďábla – a když neuspěje, pokusí se dívku zavraždit.

Jenže Kiernan se po seznámení s dívkou změnil z vyšetřovatele v jejího ochránce, ochotného hájit Frankie i za cenu ztráty kněžského postavení…

Diváky hodnoceno jako vizuálně působivý, herecky dobře obsazený mysteriozní thriller, v zemích s vyšším počtem věřících je film označován jako kontroverzní.

Obrazovka z DVD 

Kromě barvy obálky zaujme i příslib dalších plánovaných titulů (viz komentář níže).  

Zadní strana 

Žánr: Drama / Fantasy / Horor / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 98 minut

Původní název: Stigmata

Světová premiéra: 10. září 1999 – USA

Kinopremiéra v ČR: 6. ledna 2000

Režie: Rupert Wainwright

Scénář: Tom Lazarus, Rick Ramage

Produkce: Frank Mancuso Jr., Vikki Williams

Hudba: Elia Cmiral, Billy Corgan

Kamera: Jeffrey L. Kimball

Střih: Michael J. Duthie, Michael R. Miller

Kostýmy: Louise Frogley

Společnost: Metro-Goldwyn-Mayer / FGM Entertainment

Natáčeno: Eastern Columbia Building – 849 S. Broadway, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Mexico / Pittsburgh, Pennsylvania, USA / Řím, Lazio, Itálie / San Francisco, Kalifornie, USA / Vancouver, British Columbia, Kanada

Hrají: Patricia Arquette (Frankie Paigeová), Gabriel Byrne (otec Andrew Kiernan), Jonathan Pryce (kardinál Daniel Houseman), Nia Long (Donna Chadwayová), Thomas Kopache (otec Durning), Rade Serbedzija (Marion Petrocelli), Enrico Colantoni (otec Dario), Dick Latessa (otec Gianni Delmonico), Portia de Rossi (Jennifer Kellihoová), Patrick Muldoon (Steven), Ann Cusack (Dr. Restonová), Shaun Toub (doktor), Tom Hodges (zdravotník), Lydia Hazan (zdravotní sestra), Shaun Duke Moosekian (Dr. Eckworth), Valarie Trapp (žena s dítětem), Kessia Embry Kordelle (Cheryl), Frankie Thorn (zákaznice), Mariah Nunn (Sestra Angela), Tom Fahn (muž), Marilyn Pitzer (bezdomovec), Jack Donner (otec Alameida), Richard Conti (kněz), Mary Linda Phillips (sestra Agnes), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, maďarsky, polsky (lektor), turecky

 

Zvukové stopy 

 

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, islandsky, maďarsky, slovinsky, turecky

 

Titulky

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný