North Video – Měsíc nad pouští

Nečekaně se na pultech objevuje premiérový titul od North Videa a v pátek 9. dubna 2010 je na pultech Měsíc nad pouští za (ouha strouha, vydavatel se nám zařadil mezi zdražující) 69,- Kč. Na obalu nikde s velkou slávou zavedená značka premiéry a tvář Angeliny Jolie jako lákadlo (heršvec, to už jsem nedávno psal u úplně jiného titulu). Jinak jde o průměrně hodnocenou romantickou komedii. Jedná velká road movie s mrtvolou v autě a milostným trojúhelníkem.

Tedy, otázkou je, jak dlouho tenhle titul ležel u vydavatele u ledu, vzhledem k obsaženým upoutávkám na „již brzy vyjde na DVD“ – viz bonusy.

Domácí zdroje nic, takže skládanka z překladů zahraničních pramenů:

Postarší Al McCord se rozvedl, odstěhoval z New Yorku a živí se prodejem aut. Vysedává ve své oblíbené restauraci jako obvykle se svými přáteli, když se tu setká s mladou atraktivní ženou Elie.

Ta má na sobě sukni tak krátkou, až je to skoro nezákonné. Když se s ní pokusí promluvit, zjistí, že hledá cestu z města do Mohavské pouště- tam někde totiž žije její matka Julie. Nabídne jí, že ji sveze. Netuší, že je to počátek lásky a podivných událostí, po nichž jeho život už nikdy nebude takový, jako byl dřív.

Matka bydlí s psychotickým přítelem Boydem, Al zůstane přes noc a v kouzelném měsíčním svitu podlehne svůdné Julii. Když se ráno pokouší vrátit domů, má velké problémy s autem, nicméně nakonec se mu podaří odjet. Jenže u nejbližší čerpací stanice zjistí, že má černého pasažéra – v kufru jeho auta je mrtvola…

Podle zahraničních komentářů dělí film diváky na dvě poloviny – pro někoho je příliš divný, až hloupý, pro jiné zábavná podívaná. Nic to prý nemění na tom, že Angelina je jako obvykle „very sexy“, což film mírně pozvedá z průměrnosti (když je v obraze, pánské publikum určitě jinam nekouká).

Podle dalších komentářů se film, natočený jako nezávislá levná produkce, stal známějším až poté, kdy se Angelina proslavila. Děj začíná jako cukrkandlová romance, ale ke konci se stane animovanou groteskou.

Obrazovka z DVD

Oficiální text není o mnoho obsáhlejší:

V baru vás svádí sexy dívka, o chvíli později se zamilujete do její matky a vzápětí máte mrtvolu v autě, které vám někdo ukradne… Bláznivá road movie se zamotaným milostným trojúhelníkem a sexy Angelinou Jolie…

Zadní strana

Žánr: Komedie / Romantický / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 92 minut

Původní název: Mojave Moon

Režie: Kevin Dowling

Scénář: Leonard Glasser

Produkce: Cindy Cowan, Kevin Dowling, Leonard Glasser, Elyse Katz, Matt Salinger, Michael Sayles

Hudba: Johnny Caruso

Kamera: James Glennon

Střih: Susan R. Crutcher

Kostýmy: Tim Chappel

Společnost: Palmdale, California, USA

Hrají: Danny Aiello (Al McCord), Anne Archer (Julie), Michael Biehn (Boyd), Angelina Jolie (Eleanor ‚Elie‘ Rigby), Alfred Molina (Sal), Jack Noseworthy (Kaiser), Zack Norman (Terry), Peter MacNicol (Tire Repairman), John Getz (policista), Mary Joy (servírka), Lee Arenberg (motorkář), Mark Anderson (pistolník #1), Gary Lee Davis (pistolník #2), Corin Nemec (zloděj aut), Leonard Termo (Shorty), Lewis Arquette (Charlie), Michael Berryman (Angel), Rolando Molina (chlápek), Dyrk Ashton (chlápek), Michael Massee (chlápek), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: Upoutávky (Noc ve Varennes, Riskantní plán, Extralarge: Černý a bílý, Loganova válka: Čest zavazuje, Prezidentův muž, Johnny Mnemonic, Záletník, Dopisy od vraha, Prokletí králové)