AdvantAge Film – Ježíš

Dalším z titulů, nacházejícím se v katalogu MagicBoxu, který je uváděn v upoutávkách na předchozích discích AdvantAge Film, je televizní film Ježíš. Termín vydání zatím neznámý. Pokud byste film hledali, pak většina zdrojů ho uvádí pod názvem Marie, matka boží. Příběh o zrození, životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jak ho prožila jeho matka Marie. Nakonec vyšlo v papírové pošetce v úterý 18. května 2010 za cenu 49,- Kč.

Známý příběh o zrození, životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista byl zfilmován již mnohokrát. Tvůrci amerického filmu se však nyní soustředili nikoli na samotného Ježíše Nazaretského, ale na jeho matku Marii.

Události, známé z biblického podání, jsou tak líčeny z jiného úhlu pohledu a dostávají neobvyklý rozměr: Film zkoumá pocity ženy – matky, která byla vyvolena k tomu, aby na svět přivedla Syna božího a aby mu jako výjimečně vnímavému a nadanému dítěti vštěpila morální zásady.

Jako každá matka, i Marie sleduje životní kroky svého dítěte s napětím, obavami i nadějemi. Díky mateřskému poutu s ním sdílí jeho úspěchy i jeho nezdary tak, jako nikdo jiný.

Ježíše z Nazaretu ovšem nečeká obyčejná životní pouť: jeho cesta vede k té největší myslitelné slávě, která je však vykoupena největším myslitelným utrpením…

Průměrně hodnocený snímek v našich končinách, kde převažují ateisté, příliš příznivců nezískal. Ale ani zahraniční komentáře nejsou plné superlativů:

Pořád totéž, ale co také čekat za inovaci v nejznámějším příběhu světa? Christan Bale podává jeden ze svých lepších výkonů v celkem nic moc filmu. Děj je příliš rychlý a zkratkovitý, kdo není obeznámen s Kristovým životem, bude brzy ztracen a nebude chápat, co se děje. Namačkání celého jeho života do pár minut vede k tomu, že chybí řada důležitých scén.

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 88 minut

Původní název: Mary, Mother of Jesus / Jesus

Světová premiéra: 14. listopadu 1999 – USA

Režie: Kevin Connor

Scénář: Albert Ross

Produkce: Howard Ellis, Eunice Kennedy Shriver, Robert Shriver

Hudba: Ken Thorne

Kamera: Elemér Ragályi

Střih: Barry Peters

Kostýmy: Maria Hruby

Společnost: HCC Happy Crew Company / Hallmark Entertainment / The Shriver Family Film Company

Natáčeno: Budapešť, Maďarsko

Hrají: Christian Bale (Ježís z Nazarethu), Pernilla August (Marie z Nazarethu), Melinda Kinnaman (mladá Marie), David Threlfall (Josef z Nazarethu), Simone Bendix (Máří Magdaléna), John Shrapnel (Šimon), Edward Hardwicke (Zachariáš), Hywel Bennett (Herod), Geraldine Chaplin (Elizabeth), Toby Bailiff (mladý Ježíš), Michael Mears (Jan), Mark Jax (Petr), Anna Mathias (Anna), Robert Addie (Pilát Pontský), Crispian Belfrage (James), Christopher Routh (Jan Baptista), Judy Cornwell (manželka hospodského), Andrew Grainger (Barabáš), John Light (archanděl Gabriel), David Schofield (Micah), Ivan Drivas (Silas), Christopher Lawford (Reuben), Yvette Feuer (služka), Ányos Elek (Joel), Antal Konrád (hostinský), Niven Boyd (centurion), János Gyuriska (Joses), Lajos Balázsovits (Chamberlin), Gabor Gulyas (Ježíš jako batole), Michael Mehlmann (Kašpar), Artúr Kálid (Balthazar), Iván Darvas (Silas), János Kulka (Melchior), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: trailery (Zakázané území, Ježíš, Křižáci, Ztracený prapor, Ďáblova čísla, Opičí král, Varianova válka)