AdvantAge Film – Ďáblova čísla

Dalším z titulů z katalogu MagicBoxu, který je součástí upoutávek na již vydaných discích AdvantAge Film, je televizní film Ďáblova čísla. Stejně jako minulý týden, původní tip na plastovou krabičku a cenu 69,- Kč není aktuální, na pultech dorazilo v klasické papírové pošetce s označením edice AdvantAge Film Speciál a cena je 49,- Kč. Termín vydání je tedy úterý 20. dubna 2010. Šestnáctiletá Hannah prožívá holocaust svých předků a její zkušenost je dramaticky živá a děsivá.

Šestnáctiletá Hannah Sternová slaví s rodiči a tetou Evou židovské Velikonoce. Jako každý v jejím věku nemá ráda vzpomínání dospělých, zvlášť když se točí kolem holocaustu, kterým prošli její předkové. Letos má Hannah podle starého zvyku otevřít dveře proroku Eliášovi.

Právě v tu chvíli se ale záhadně ocitá v Polsku roku 1941, kde poznává stejně starou sestřenici Rivkah. Spolu pak jsou pozvány na tradiční židovskou svatbu půvabné Leah se Samuelem.

Uprostřed obřadu je ale slavnost přerušena nacisty a všichni jsou násilím odvlečeni do koncentračního tábora. V nelidských podmínkách se všudypřítomnou smrtí si Rivkah přeje jediné: přežít a jmenovat se Eva. To je moment, kdy Hannah dochází, že je spojením mezi minulostí a současností a že Rivkah je ve skutečnosti její milovaná teta.

Hodnocení kolem 70 procent, ale názory rozporuplné:

Citlivě natočený film nejen o Židech, ale i o lidech dneška, kteří nechápou. 

Nedůvěryhodný a nelogický výchovný film pro americké puberťáky s velmi naivním ztvárněním lágrů a nacistů. 

Velký potenciál, který zůstal nevyužit. Dojemné scény, které mají jediný problém – vůbec nedojímají.

Žánr: Drama / Fantasy / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 92 minut

Původní název: The Devil’s Arithmetic

Světová premiéra: 28. března 1999 – USA

Režie: Donna Deitch

Námět: Jane Yolen (román)

Scénář: Robert J. Avrech

Produkce: Robert J. Avrech, Chris Ciaffa, Jay Cohen, Lee Gottsegen, Dustin Hoffman, Tom Kuhn, Mimi Rogers, Murray Schisgal, Robertas Urbonas, Fred Weintraub, Kerry Zook

Hudba: Frédéric Talgorn

Kamera: Jacek Laskus

Střih: Robin Katz

Kostýmy: Alex Kavanagh, Daiva Petrulyte

Společnost: Lietuvos Kinostudija / Millbrook Farm Productions / Punch Productions / Showtime Networks

Natáčeno: Litva / Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: Kirsten Dunst (Hannah Sternová), Brittany Murphy (Rivkah), Paul Freeman (rabín), Mimi Rogers (Leonore Sternová), Louise Fletcher (teta Eva), Lilo Baur (Mina), Nitzan Sharron (Ariel), Shelly Skandrani (Leah), Daniel Brocklebank (Shmuel), Kirsty McFarland (Yetta), Rachel Roddy (Esther), Ieva Jackkeviciute (Miriam), Philip Rham (velitel Krieger), Daniel Rausch (důstojník Steinbach), Polina Soloveicik (Sarah), Stewart Bick (Burton Stern), Rimantas Bagdzevicius (fotograf Mendel), Liubomiras Lauciavicius (doktor Hauptman), Sonata Paliukaityte (Gertrud), Vaidotas Martinaitis (Hans), Gabija Grusaite (dívka), Dominika Lekaite (dívka), Rugile Sablinskaite (dívka), Laura Selmistraite (dívka), Inga Tuminiene (Ingrid), Nijole Narmontaite (Hedwig), Saulis Siparis (Clumsy Guard), Arvydas Dapsys (stráž), Leonardas Pobedonoscevas (Isaac), Mantas Vaitiekunas (Vossel), Lina Avizienis (Dorrie), Janina Matiekonyte (Sophie), Vilija Ramanauskaite (Lily), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (1,33:1)

Bonus: trailery (Zakázané území, Ježíš, Křižáci, Ztracený prapor, Ďáblova čísla, Opičí král, Varianova válka)