Filmag zábava – Pilát Pontský

Filmag přichystal na pátek 23. dubna 2010 za 45,- Kč v ediční řadě Zábava Jeana Maraise jak ho neznáme – v roli krutého prefekta ve filmu Pilát Pontský.

Výpravný historický snímek nás zavede zpět do roku 26, kdy se ujal vlády v Judeji, nejproblémovější provincii Říma, Pontius Pilatus, občan původem z provincie Hispania. Mnohými označován za krutého tyrana a nepřítele židovského národa neváhal vnést do Jeruzaléma římské zástavy (orly), což bylo vzhledem k předpisu zakazujícímu zobrazovat živé tvory provokací Židů.

 

Aby zaměstnal nespokojené davy, nechá vystavět přívod pitné vody pro masy – jenže místo vděčnosti se dočká dalších nepokojů, když vede akvadukt přes posvátné pohřebiště. Fanatici se pokusí dokonce o atentát na jeho osobu.

Nejtěžší zkouška na něj ale čekala v podobě rozhodnutí o ukřižování Ježíše Krista, čímž jeho postava navždy vešla do dějin. I přes varování manželky, která se mu svěří se svými věšteckými sny, učinil největší chybu svého života…

 

Film asi nepatří k tomu nejlepšímu ve filmografii hlavního představitele, nemnoho hodnocení se pohybuje spíš pod 50 procenty. Dle domácích komentářů politicko-náboženská směs, snažící se vymyslet něco o neznámém životě prefekta v Judeji, dle zahraničních komentářů filmu nepomohlo, že do scénáře zasahovalo tolik autorů, kteří se pokusili prosadit příliš mnoho dějových linií (kromě již zmíněných třeba i dívka, snažící se svést Piláta).

 

Žánr: Drama

Země původu: Itálie / Francie

Rok vzniku: 1962

Délka: 96 minut

Původní název: Ponzio Pilato

Světová premiéra: 15. února 1962 – Itálie

Režie: Gian Paolo Callegari, Irving Rapper

Scénář: Oreste Biancoli, Gian Paolo Callegari, Gino De Santis, Guy Elmes, Ivo Perilli, Guglielmo Santangelo

Produkce: Enzo Merolle

Hudba: Angelo Francesco Lavagnino

Kamera: Massimo Dallamano

Střih: Renzo Lucidi, Frederick Muller

Společnost: Glomer Film / Lux Compagnie Cinématographique de France

Hrají: Jean Marais (Pilát Pontský), Jeanne Crain (Claudia Procula), Basil Rathbone (Caiaphas), Letícia Román (Sarah), Massimo Serato (Nicodemus), Riccardo Garrone (Galba), Livio Lorenzon (Barabbas), Gianni Garko (Jonathan), John Drew Barrymore (Jidáš/Ježíš), Roger Tréville (Aaron El Mesin), Carlo Giustini (Decio), Dante DiPaolo (Simone), Paul Müller (Mehlik), Alfredo Varelli (Giuseppe d’Arimatea), Manuela Ballard (Ester), Emma Baron (Dirce), Raffaella Carrà (Jessica), Aldo Pini (Isaac), Claudio Scarchilli (Disma), Charles Borromel (císař), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1, podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: ?