Filmexport Home Video – Zámek pro Barborku

Ve středu 15. října 2014 nabídne společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč další DVD, tentokrát je to komedie Zámek pro Barborku. O zámečníkovi, který předstírá, že je pilotem v aeroliniích.

Režijní debut Stanislava Strnada vypráví příběh mladého zámečníka Vaška Bejšovce, který se i se svým bratrem nastěhuje do nového bytu. Všichni sousedé si myslí, že pracuje jako pilot a tak ho žádají o různé služby. Vašek své pravé povolání nepřizná. Líbí se mu sousedka Barborka, která však odolává jeho dvoření. Jednoho dne ho ale požádá, zda-li by mohl dětem v nemocnici povědět něco o létání… Původní TV hra se ve filmovém zpracování proměnila v tuctovou komedii. Režisér S. Strnad působil v televizi a k práci ve FSB se vrátil až v 70. letech.

A ještě podrobnější verze:

Zámečník Vašek Bejšovec se nastěhoval se svým starším bratrem Josefem do nového bytu. Zvědavé nájemníky zajímá zvláště povolání obou mužů. Elegantně oblečený Vašek se ve vinárně seznámí s dívkou Blani a nevymlouvá jí její přesvědčení, že je pilotem. Náhoda tomu chce, že Blani má v domě, kde bratři bydlí, kamarádku Vlastu. A tak všichni sousedé brzy vědí, jaké má Vašek atraktivní povolání. Pohledný mladík nemá nouzi o dívčí zájem. Jenom sousedka, zdravotní sestra Barborka, na jeho dvoření nereaguje. Vaška lež přivede brzy do nesnází. Sousedé ho žádají o přivezení různého atraktivního zboží ze zahraničí. Vašek, který se nedokáže přiznat, shání vše za cenu velkých finančních obětí v Praze. Barborka se časem obměkčí a Vašek se poprvé skutečně zamiluje. Dívka ho požádá o přednášku o létání pro své malé pacienty v nemocnici. Vašek se vymluví na cestu do Bagdádu a mezitím u kamaráda týden studuje různé příručky. Stýská se mu po Barborce a tak chodí tajně na místa jejich schůzek. Na Kampě si vezme k sobě Barborčin zapomenutý svetr. Po Vaškově „návratu“ se koná domovní schůze. Mladý muž se veřejně přizná ke svému pravému povolání, ale nikdo mu nevěří. Soused Aleš ho však v jeho dílně viděl a vše potvrdí. Barborka se na prolhaného Vaška zlobí. Ten ji však o své lásce a stesku přesvědčí právě jejím nalezeným svetrem.

Na csfd.cz 66 procent: Sympatičtí herci, Kostka jako super fešák, ale jako film docela slabota.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1962

Délka: 76 minut

Kinopremiéra v ČR: 18. ledna 1963

Režie: Stanislav Strnad

Pomocná režie: Pavel Horák

Asistent režie: Marie Hejzlarová, Miloslav Čech

Námět: Drahoslav Makovička (televizní hra Zámek pro Barborku)

Scénář: Drahoslav Makovička, Stanislav Strnad

Technický scénář: Stanislav Strnad

Produkce: Věra Kadlecová, Karel Škorpík, Václav Havlík

Hudba: Jiří Malásek, Jiří Bažant

Kamera: Josef Střecha

Druhá kamera: Jiří Šámal

Asistent kamery: Bohumil Rath

Střih: Miroslav Hájek, Jitka Šulcová

Zvuk: František Fabián, Brunclík Bohumír /zvukové efekty/

Kostýmy: Karel Postřehovský, Zdena Kadrnožková, Věnceslava Kulhavá, František Mádl

Masky: František Čížek, Vlasta Matuchová, Heda Aksamitová

Architekt: Karel Škvor

Spolupráce: Růžena Nováková, Jitka Šulcová, Oldřich Okáč

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Novotný – Kubala

Hrají: Petr Kostka (zámečník Vašek Bejšovec), Zuzana Stivínová (zdravotní sestra Barborka Zikmundová), Rudolf Deyl ml. (řidič ČSAD Josef, Vaškův bratr), Karla Chadimová (Blani Sládečková), Marcela Martínková (studentka Jitka, Barborčina sestra), Pavla Maršálková (správcová Nováková), Milena Dvorská (Vlasta, dcera Novákové), Eduard Dubský (soused Pavel Fejfar), Sonja Sázavská (Pavlína, Fejfarova žena), Josef Vinklář (Karel Poustka, Vaškův známý), Eman Fiala (soused Aleš, zahradník), Ela Šilarová (Alešova žena), Zdeněk Braunschläger (zámečník Olda), Miloš Hlavica (zámečník Antonín Majda), Jiří Havel (zámečník Rudla), Josef Hlinomaz (krejčí Prokop Malina), Miroslav Homola (vrchní ve vinárně), Bohuš Hradil (soused Kulich), Karel Pavlík (primář), Josef Kozák (rybář), Ilja Prachař (montér Vodička), Mirko Musil (montér), Zuzana Dubská (Růženka), Věra Váchová (telefonistka), Blažena Slavíčková (prodavačka v bazaru), Vítězslav Černý (stěhovák), Hanuš Bor (dětský pacient), Aida Glosová (dívka), Rudolf Dašek (hudebník), Miroslav Krýsl (hudebník), Ivan Preis (hudebník), Zdeněk Pulec (hudebník), Karel Turnovský (hudebník), M. Horský (hudebník), Jindřich Poledňa (montér), Milena Kozáková (dívka), František Vandas (muž v telefonní budce), Stanislav Ježek (letec), Karel Škorpík (příslušník VB), Sláva Mann (vedoucí), V. Nechyba (stěhovák), V. Urbánek (letec), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný