DVD edice – Z Reykjavíku do Rotterdamu

Ve várce titulů z DVD edice s neznámým datem vydání se občas najde i zástupce pro naše kraje poněkud exotické kinematografie. Tentokrát je to třeba islandský film Z Reykjavíku do Rotterdamu za 49,- Kč. Akční thriller z atraktivního prostředí námořního pašeráctví se slušným diváckým hodnocením. Vyšlo v úterý 18. května 2010.

Óskar Jónasson odkrývá ve svém thrilleru praktiky islandského podsvětí. Bývalý zločinec Kristófer se znovu zaplete do akce pašování alkoholu na trase Rejkjavík-Rotterdam. Poté, co byl propuštěn z práce na nákladní lodi, se totiž cítil jako ryba na suchu.

 

Nemá mnoho šancí najít si nové zaměstnání. Jenže v Reykjavíku je alkohol drahý, a tak pro něj bylo těžké odolat příležitosti přivydělat si převozem toho levného. Riskuje tím osud nejen svůj, ale i vlastní rodiny.

 

Snímek zaznamenal na Islandu mimořádný kritický i divácký ohlas. Hodnocení přes 70 procenty a spokojenost diváků:

 

Film se rozjede a až ke konci šlape jako hodinky. Je to spíš černá komedie s několika prvky thrilleru, režisér Óskar Jónasson pojal příběh s podobnou nadsázkou jako v jeho starší, na Islandu kultovní záležitosti "Sódoma Reykjavík"- i tam se jedná o alkohol a podsvětní boje, jen Reykjavík-Rotterdam je o něco drsnější. Svěží a originální snímek, odhalující poněkud tmavou stranu Islandu. Zaujal natolik, že už se objevily informace o jeho remaku.

Žánr: Thriller

Země původu: Island

Rok vzniku: 2008

Délka: 88 minut

Původní název: Reykjavik-Rotterdam

Světová premiéra: 3. října 2008 – Island

Režie: Óskar Jónasson

Scénář: Arnaldur Indriðason, Óskar Jónasson

Produkce: Friðrik Þór Friðriksson, Agnes Johansen, Jan S. Kaiser, Baltasar Kormákur, Philipp Kreuzer, Lilja Pálmadóttir, Dick Rijneke, Mildred Van Leeuwaarden

Kamera: Bergsteinn Björgúlfsson

Střih: Elísabet Ronaldsdóttir

Společnost: Bavaria Pictures / Blueeyes Productions

Hrají: Baltasar Kormákur (Kristófer), Ingvar Eggert Sigurðsson (Steingrímur), Lilja Nótt Þórarinsdóttir (Íris), Þröstur Leó Gunnarsson (Jensen), Victor Löw (Hoogland), Ólafur Darri Ólafsson (Elvar), Jörundur Ragnarsson (Arnór), Theódór Júlíusson (Runólfur), Jóhannes Haukur Jóhannesson (Eiríkur), Pálmi Kormákur Baltasarsson (Skúli), Stormur Jón Kormákur Baltasarsson (Egill), Sveinn Óskar Ásbjörnsson (Háseti), Brynja Valdís Gísladóttir (Elsa), Walter Grímsson (Sigmar), Guðmundur Haraldsson (AA maður), Ragnar Erling Hermannsson (Tóti), Bjørn Ingi Hilmarsson (Pálmar in customs), Rósa Ingólfsdóttir (Gréta), Arnar Ingvarsson (Geiri), Ólafur Þór Jóhannesson (Hákon), Magnús Jónsson (Sveinn), Tómas Kristinn Jónsson (Háseti), Andrea Dagbjört Pálsdóttir (dcera Eiríkury), Magnús Ragnarsson (Jóhannes), Örn Ragnarsson (Birgir in customs), Sigsteinn Sigurbergsson (Háseti), Kristjana Stefánsdóttir (Ester), Olafur S.K. Thorvaldz (Videoafgreiðslumaður), Linda Sif Þorláksdóttir (Ingileif in customs), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 islandsky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: