DVD edice – Mladí rebelové

I v tomto měsíci nová várka titulů z DVD edice s neznámým datem vydání obsahuje zástupce severské kinematografie, film s úspěchem uvedený na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a festivalu Mezipatra Mladí rebelové za 49,- Kč. Originální název zní Muž, který miloval Yngveho a měl by být zřejmě řazen do podedice iBoys. Vyšlo v úterý 18. května 2010.

Norské malé městečko Stavanger je sice příjemné, ale poněkud monotónní místo k životu, do něhož revoluční konec osmdesátých let proniká jen skrze televizní obrazovky. Jediný únik z okolní šedivé nudy nachází sedmnáctiletý Jarle v hudbě kapel nové vlny, pod jejichž vlivem založí s přáteli "nejtvrdší punkovou kapelu ve Stavangeru" (především proto, aby jako nezletilý gymnazista konečně pronikl do jediného rockového klubu ve městě).

 

Když však do školy nastoupí nový student Yngve, obrátí se Jarleho doposud dětský svět vzhůru nohama. Aniž by tušil, jak k tomu došlo, zjišťuje, že volí mezi dívkou, kterou mu všichni závidí, a chlapcem, jehož ani pořádně nezná.

 

Zábavná komedie o dospívání na konci osmdesátých let, podtržená skvělou hudbou dobových kapel: Stone Roses, The Cure, REM, Japan, The Jesus and Mary Chain a Joy Division.

S tak silným emočním zlomem, který se podařilo debutujícímu Stianu Kristiansenovi do snímku vložit, se lze setkat jen málokdy – jeho zábavná komedie o dospívání se takřka nepozorovaně zlomí do hořce melancholického vyprávění o nemožné lásce.

 

Hodnocení nad 80 procent:

Hořkosladká retrokomedie o nelehké cestě k nalezení sebe sama. Příjemný film, výborní herci, úžasná muzika. Seveřané znovu dokazují, že umí.

 

Žánr: Drama / Hudební / Romantický

Země původu: Norsko

Rok vzniku: 2008

Délka: 90 minut

Původní název: Mannen som elsket Yngve

Světová premiéra: 15. února 2008 – Norsko

Kinpremiéra v ČR: 5. července 2008 (Karlovy Vary Film Festival)

Režie: Stian Kristiansen

Námět: Tore Renberg (román)

Scénář: Tore Renberg

Produkce: Sigve Endresen, Brede Hovland, Yngve Sæther

Hudba: John Erik Kaada

Kamera: Trond Høines

Střih: Vidar Flataukan

Kostýmy: Mia Koch

Společnost: Motlys Film- og TV-produksjon / Motlys

Natáčeno: Stavanger, Norsko

Hrají: Rolf Kristian Larsen (Jarle Klepp), Arthur Berning (Helge Ombo), Ida Elise Broch (Cathrine Halsnesová), Ole Christoffer Ertvåg (Yngve Lima), Jørgen Langhelle (Terje Orheim, Jarleho otec), Trine Wiggen (Sara Kleppová, Jarleho matka), Knut Sverdrup Kleppestø (Andreas), Andreas Cappelen (učitel přírodovědy), Vegar Hoel (Johannes Svensen), Mari Langfeldt (Høyre-Anita), Erlend Stene (Oljeungen), Lasse Holdhus (Rulle), Marko Iversen Kanic (Stegasen), Kristoffer Joner (kadeřník Tom), Stian Aase (chlapec Stohaug), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 norsky, 5.1 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: