Reflex – Zabít Hitlera

Kde jsou doby zvířátek či putování exotickými krajinami? Holywood Classic Entertainment s podporou Reflexu ve čtvrtek 20. dubna 2010 chystá z produkce BBC televizní dokumentární drama Zabít Hitlera za 59,- Kč. Nesplnitelná mise nebo plán, který mohl změnit historii?

Operace Foxley byla přísně tajným britským plánem, vytvořeným v roce 1944, na odstranění Hitlera. Zahrnovala několik možností, jak zabít Hitlera přímo v jeho sídle v bavorských Alpách.

Dokument hodnotí šance na úspěch tohoto plánu. Výsledky rozsáhlých výzkumů přenesené do podoby jedinečného programu vás ohromí!

Zabít Hitlera je dvoudílný hraným dokumentem britské televize BBC o plánu velitelství zvláštních operací (Special Operations Executeive – SOE) na zabití Adolfa Hitlera. Celý příběh se točí kolem štábního důstojníka s krycím jménem LBX, který dostal za úkol plán vypracovat. Zároveň v dokumentu vystupují vojenští historici, kteří diskutují o proveditelnosti plánu a možných následcích jeho úspěšného provedení.

Dokument je rozdělen na dva díly, v prvním sledujeme postup plánování operace stejně jako argumenty pro a proti jejímu provedení. Ve druhé části se dostáváme k finálnímu plánu a zhlédneme i možný průběh operace, kdyby byla provedena. Na závěr experti debatují o pravděpodobnosti úspěchu a možných následcích pro válečné operace.

Opět rozdíly v hodnocení, zahraničí přes 60 procent a u domácího publika pouze 40: Povrchní tlachání, pochybné herecké výstupy, zcela nepodstatné výjevy. Kdesi v dáli se mihne něco o operacích SOE a zpravodajských službách, ale toto autora zjevně nezajímalo.

Zadní strana

Žánr: Dokument / Válečný / Drama

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2003

Původní název: Killing Hitler

Délka: podle imdb.com 120 minut, podle českých zdrojů a obalu 98 minut

Světová premiéra: 30. března 2003 – Velká Británie

Režie: Jeremy Lovering

Scénář: Jeremy Lovering

Produkce: Roy Ackerman, Gordon Baskerville, Adam Kemp, Jo Ralling, Bernadette Ross, Susan Werbe

Hudba: Piers Faccini

Kamera: Katie Swain

Střih: Luke Dunkley

Kostýmy: Lucia Santa Maria

Společnost: Diverse Productions / British Broadcasting Corporation

Hrají: Peter McDonald (MI Staff Officer L / BX), Kate Ashfield (Rachel), Kenneth Cranham (brigadýr Sir Stewart Menzies), Keith Allen (generálmajor Colin Gubbins), Andrew Scott (sniper), Bohdan Poraj (polský agent SOE), Lara Belmont (Sandra), Vincent Regan (generálmajor Gerald Templar), Carsten Voigt (Dieser), Robert Goodale (generálmajor letectva Alan Ritchie), Matilda Ziegler (paní Holmesová), Rupert Wickham (důstojník SS), Scott Parker (příslušník oddílu SS), Bruce Mackinnon (vědec), Robert Hands (podplukovník Ronald H. Thornley), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný