Filmexport Home Video – Spanilá jízda

Tituly vydavatelství Filmexport Home Video známe především díky v týdnu vydávaným nejrůznějším dokumentům a páteční řadě pamětnických filmů (většinou v „osekaném" provedení), nicméně pokračuje i ve vydávání plnohodnotných krabičkových DVD. A i když musím přiznat, že v našem městě opravdu nevím, kam bych měl netrafiková provedení pořídit, nedá mi to se nezmínit o aktuálních novinkách. Jednou z nich je historický příběh Spanilá jízda (ke koupi by měla být za 199,- Kč). Dramatický příběh z husitské doby o kněžích, kteří vyrazili se svým kázáním do Norimberku.

Děj se odehrává v roce 1427, kdy byla v bitvě u Tachova rozprášena čtvrtá křížová výprava proti husitským kacířům, a v roce 1430, kdy husité podnikli výpad do Německa, tzv. spanilou jízdu. V husitských dobách se náboženská pravda šířila na hrotech zbraní.

Do těchto událostí je vpleten příběh mladého zemana Ondřeje Keřského, kterému křižáci před bitvou u Tachova vypálili tvrz, povraždili rodinné příslušníky a unesli nevěstu Anku. A on se, s touhou po pomstě, přidává k husitskému tažení do Norimberka.

 

Příběh z husitských válek je rozdělen do tří kapitol:

Bitva, která nebyla – Je rok 1427. Do tábora papežského legáta a winchesterského kardinála Henryho přijíždějí rytíři, kteří se mají zúčastnit křižácké výpravy proti husitům. Fanatický kardinál je napřed zbavuje všech trestů za vraždy a násilí na kacířích. Jedním z těch, kteří mu bezvýhradně věří, je Eschweiler z Hohenbachu. Do tábora husitského vojska, vedeného Prokopem Holým, se uchýlí mladý Ondřej Keřský. Eschweiler vyvraždil jeho příbuzné, vypálil tvrz a unesl mu nevěstu Anku. Ondřej chce koně, aby mohl násilníka dohnat, ale za pokus o jeho krádež je zbičován. Bitva u Tachova se nekoná, křižáci před husity utečou.

Tažení do Němec – Uplynuly tři roky. Z Ondřeje se stal zkušený voják. Husité táhnou Německem a města se vzdávají. Prokop nechce lidské životy, doufá, že jeho kněží přesvědčí obyčejné lidi o své pravdě kázáním. Lidé, kterých se Ondřej ptá, tvrdí, že Eschweilera neznají.

Cesta do Norimberka – Husité se blíží k Norimberku. Markrabě jim při jednání slíbí, že dovolí vstup patnácti husitům. Ondřej, který skupinu vede, konečně najde Eschweilera. Dozví se, že Anka mu násilím byla po vůli a zemřela po porodu syna. Viník, který živoří ve své zchátralé tvrzi, ukáže Ondřejovi její náhrobek s kalichem a pak se vrhne proti Ondřejově meči. Husité jsou obklíčeni vojskem, které proti nim poslal zrádný markrabě. Do Norimberka husité se svým kázáním nikdy nedorazili…

 

Oldřich Daněk se sice snažil nastolit osobitý výklad historických událostí, přemítá o tom, kam vede zaslepená touha trestat zlý skutek dalším ukrutenstvím, avšak jeho verze působí příliš tezovitě a neživotně, nepovznesla se nad popisně ilustrované výjevy ze starých letopisů českých.

 

A po oficiálních zdrojích za všechny divácké citáty: Joj, to byla doba, kdy se u nás točily takhle kvalitní historické snímky za státní peníze. Z jednoduchého příběhu se vyklubala nadprůměrná záležitost.

Žánr: Historický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1963

Délka: 80 minut

Premiéra v kinech ČR: 6. září 1963

Režie: Oldřich Daněk

Pomocná režie: Jiří Pitterman, Milan Kadlec

Asistent režie: Zdenka Barochová

Námět a scénář: Oldřich Daněk

Produkce: Věra Kadlecová

Kamera: Josef Illík

Druhá kamera: Emil Sirotek

Asistent kamery: Petr Čech, František Kučera

Hudba: Jan F. Fischer

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: František Fabián, Bohumír Brunclík

Kostýmy: Vladimír Synek, Věnceslava Kulhavá, František Mádl

Architekt: Bohuslav Kulič

Masky: Stanislav Petřek, František Havlíček, Marie Džbánková

Odborný poradce: František Hora, Josef Bradáč, dr. Rostislav Nový

Společnost: Filmové studio Barrandov

Hrají: Petr Kostka (Ondřej Keřský z Řimovic), Jiří Vala (Eschweiler z Hohenbachu), Michaela Lohniská (Katruše), Jaroslav Průcha (Mikeš), Martin Růžek (Prokop Veliký), Jiří Holý (kněz Jíra), Karel Höger (kardinál Henry of Beaufort Winches), Vlasta Fialová (Alžběta z Hohenzollernu), Václav Špidla (Friedrich z Hohenzollernu, norimb.), Otakar Brousek (Erkinger ze Sansheimu), Jaroslava Tvrzníková (Anka, Ondřejova nevěsta), Vladimír Stach (Odraný), Oldřich Velen (Walram), Jan Skopeček (venkovan), Oldřich Janovský (Zikmund), Jiří Brdečka (mnich), Jaroslav Boček (venkovan), Zdeněk Podskalský (německý měšťan), František Vláčil (hejsek), František Vrba (měšťan), Leoš Suchařípa (šlechtic u Hohenzollerna), Jaroslav Kříž (Jakub), Jaroslav Mařan (rytíř), Jiří Bělohoubek (husita), Josef Bradáč (purkrabí), Vl. Burda (šlechtic), Ladislav Dražan (rytíř), Josef Fajta (svatebčan), Ladislav Gzela (prchající muž), František Halmazňa (svatebčan), Jindřich Heidelberg (šlechtic), Vladimír Linka (šlechtic), Magda Maděrová (dáma), František Nechyba (purkrabí), J. Reis (šlechtic), J. Skružný (bubeník), Karel Škorpík (měšťan), Věra Ždichyncová (svatebčanka), Jaroslav Drbohlav (Friedrichův sluha), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 (originál 2,35:1)

Bonus: ?žádný