North Video – Kolem světa za 80 dní – 1. část

Mezi množstvím nekonečných animovaných seriálů od North Video se občas objeví i nějaký ten hraný. Jedním z nich bude od středy 2. června 2010 veleznámý příběh na motivy románu Julese Verna v podobě (údajně třídílné) televizní minisérie Kolem světa za 80 dní – 1. část za 69,- Kč. V hlavních rolích Pierce Brosnan a Peter Ustinov.

Phileas Fogg je velmi solidní britský gentleman z viktoriánské Anglie. Nikdy nespěchá, ale všechno stíhá. Nic ho nezaskočí, ani nevyvede z míry – dokonce se zdá, že prostě neexistují situace, na které by nebyl předem připraven. Fogg je zkrátka výjimečný konzervativec, který nikdy nevytáhl paty z domu. Navštěvuje pouze svůj oblíbený Reformní klub, kde tráví čas čtením novin a karetní hrou.

Jedné noci, kterou jako obvykle tráví v kruhu přátel v klubu, se vsadí, že za použití moderních dopravních prostředků je schopen objet zeměkouli za pouhých 80 dní. Ještě té samé noci se svým novým sluhou Jeanem Passepartoutem, který se těšil na poklidné zaměstnání u britského gentlemana, vyráží na cestu.

Zanedlouho se Fogg se svým věrným sluhou prodírá džunglí v Indii a Barmě…nebo bojuje s Jesse Jamesem v americké prérii…

Shodou okolností byla pár dní před jeho odjezdem vyloupena Anglická banka v Londýně a pachatel, jehož popis byl rozeslán do všech koutů světa, byl nápadně podopný Phileasu Foggovi. Je tedy hlavním podezřelý z přepadení, a proto je pronásledován s vytrvalostí anglického buldoka detektivem Wilburem Fixem.

Cesta mu přinese i neočekávané povinnosti, když se stane zachráncem a ochráncem překrásné princezny Aouda…

Hodnocení dosahuje na 70 procent: Tahle minisérie rozhodně patří k nejzábavnějším zpracováním, ačkoli k Foggovým knižním peripetiím přidává leckteré navíc. Herecky velmi dobře obsazeno.

Zadní strana obalu

Žánr: Dobrodružný / Drama / Komedie / Akční / Romantický / Sci-fi

Země původu: USA / Itálie / Západní Německo / Jugoslávie

Rok vzniku: 1989

Délka: 91 minut

Původní název: Around the World in 80 Days

Světová premiéra: 16. dubna 1989 – USA

Režie: Buzz Kulik

Námět: Jules Verne (román „Le tour du monde en quatre-vingts jours“)

Scénář: John Gay

Produkce: Frank Agrama, Paul Baerwald, Daniele Lorenzano, Mirjana Mijojlic, Alessandro Tasca, Renée Valente, Charles Wang

Hudba: Billy Goldenberg

Kamera: Nicholas D. Knowland

Střih: David Beatty, Les Green, Peter Parasheles

Kostýmy: Emma Porteus

Společnost: Avala Film / Harmony Gold / Rete Europa / Salon Films / Valente-Baerwald Productions

Natáčeno: Velká Británie / Hong Kong, Čína / Macau, Čína / Thajsko / Jugoslávie

Hrají: Pierce Brosnan (Phileas Fogg), Eric Idle (Jean Passepartout), Julia Nickson-Soul (princezna Aouda), Peter Ustinov (detektiv Wilbur Fix), Jack Klugman (kapitán Bunsby), Roddy McDowall (McBaines), Darren McGavin (Benjamin Mudge), Robert Morley (Wentworth), Stephen Nichols (Jesse James), Lee Remick (Sarah Bernhardt), Jill St. John (žena považovaná za princeznu Aoudu), Robert Wagner (Alfred Bennett), Arielle Dombasle (Lucette), Gabriele Ferzetti (šéf italské policie), Henry Gibson (průvodčí ve vlaku), John Hillerman (Sir Francis Commarty), Rick Jason (Cornelius Vanderbilt), Christopher Lee (Stuart), Patrick Macnee (Ralph Gautier), John Mills (Faversham), Pernell Roberts (kapitán Speedy), James Sikking (Jenks), Simon Ward (Flannigan), John Abineri (otec Gruber), Yves Aubert (Gravier), Bill Bailey (kapitán Phillips), Peter Birrel (prodavač na terminálu Brindisi), John Carlin (Forster), Jean-Pierre Castaldi (Lenoir), Lane Cooper (Kyaukese), Julian Curry (Wilson), Ellis Dale (bankovní úředník), Bruce Troy Davis (kapitán Lacey), Edward Dentith (Favershamův pobočník), Hugo De Vernier (Louis Pasteur), Gérard Dimiglio (první důstojník Bonheur), Roy Evans (inženýr ‚Shirley Rose‘), Don Ferguson (ředitel policie v Bombaji), Henry Fong (Tung Chih), Michael Gable (Frank James), Maurice Garderre (francouzský konzul), Arne Gordon (ochranka v bance), Olivier Hémon (Georges), Colin Higgins (reportér), Mark Holmes (major Bryce), George Ip (krejčí), Subhash Joshi (Ind), Abraham Lee (úředník na Carnaticu), Michael Lee (sluha Sinj), Lily Leung (císařovna), Joseph Long (vedoucí italské osádky), Victor Maddern (prodavač lístků v Liverpoolu), Anna Massey (králvona Victoria), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: