Bontonfilm – Králova zahradnice

V neděli 23. srpna 2015 společnost Bontonfilm za 299,- Kč nabídne další katalogovou novinku Králova zahradnice. Za krásou zahrad ve Versailles se skrývá překvapivý příběh – a jedna výjimečná žena.

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal.

Velká kostýmní podívaná z doby krále Ludvíka XIV, Krále Slunce. Co všechno skrývají zahrady ve Versailles? Velkolepou nádheru, ale také intriky, neřest, nenávist… a jeden překvapivý příběh.

kralova_zahradnice_01

kralova_zahradnice_02

kralova_zahradnice_03

kralova_zahradnice_04

Píše se rok 1682. Sabine De Barra, umanutá a talentovaná tvůrkyně zahrad, pracuje na francouzském venkově. Jednoho dne přijde neočekávané pozvání: Sabine se má dostavit ke dvoru krále Ludvíka XIV. Králův uznávaný zahradní architekt André Le Notre zpočátku těžko snáší Sabinino osobité vidění a její pokrokovou povahu, ale nakonec si ji vybere, aby uvedla v život jednu z hlavních zahrad v novém paláci Krále Slunce – ve Versailles. Času není nazbyt, Sabine si razí svou vlastní cestu, a Le Notre postupně začíná chápat, že znepokojivý prvek nahodilosti a chaosu v jejím tvůrčím procesu má svou zvláštní hodnotu.

Sabine se svými spolupracovníky přetváří Lasturový háj ve venkovní taneční sál a zároveň se seznamuje s nebezpečnými vztahy a spletitou etiketou královského dvora. Porušuje nejrůznější společenská i třídní tabu, ale možná právě proto naváže překvapující vztah se samotným králem a získá důvěru jeho bratra, prince Filipa. Smiřuje se s tragédií ve své minulosti a její pracovní i osobní souznění s Andrém probouzí v každém z nich smysl pro čest, soucit i tvořivost.

Na csfd.cz 61 procent: Průměrná červená knihovna, která i přes silné herecké obsazení nedokáže zaujmout a zanechat výraznou stopu.

Zadní strana

Žánr: Drama / Komedie / Romantický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2014

Původní název: A Little Chaos

Délka: 112 minut

Světová premiéra: 12. září 2014 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 16. dubna 2015

Režie: Alan Rickman

Scénář: Jeremy Brock, Alison Deegan, Alan Rickman

Produkce: Andrea Calderwood, Ray Cooper, Gail Egan, Bertrand Faivre, Richard Hewitt, Lee Hodgkinson, Zygi Kamasa, Norman Merry

Hudba: Peter Gregson

Kamera: Ellen Kuras

Střih: Nicolas Gaster

Kostýmy: Joan Bergin

Společnost: BBC Films / The Bureau / K. JAM Media / Lionsgate / Lipsync Productions / Potboiler Productions

Natáčeno: Blenheim Palace, Woodstock, Oxfordshire, Velká Británie / Cliveden House, Taplow, Buckinghamshire, Velká Británie / Hampton Court Palace, East Molesey, Surrey, Velká Británie / Black Park, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Ham House, Richmond, Surrey, Velká Británie / Ashridge Park, Little Gaddesden, Hertfordshire, Velká Británie / Chenies Manor House, Chenies, Buckinghamshire, Velká Británie / Waddesdon Manor, Waddesdon, Buckinghamshire, Velká Británie

Hrají: Thomas Allam (Louis Alexander), Alan Rickman (král Ludvík XIV), Hope Hancock (Francoise Marie), Isabella Steinbarth (Louise Francoiseová), Hal Hewetson (Philippe), Carolina Valdés (královna Marie Terezie), Eleanor Montgomery (královská ošetřovatelka), Matthias Schoenaerts (Andre Le Notre), Danny Webb (Moulin), Kate Winslet (Sabine De Barraová), Cathy Belton (Louise), Steven Waddington (Thierry Duras), Adrian Scarborough (Daniel Le Vielle), Adrian Schiller (Jean Risse), Ben Fox (monsieur Mauve), Morgan Watkins (Luc), Angus Wright (Sualem), Alistair Petrie (De Ville), Helen McCrory (madam Le Notreová), Mia Threapleton (Helene), Rupert Penry-Jones (Antoine Lauzun), Jennifer Ehle (madam de Montespanová), Henry Garrett (Vincent), Stanley Tucci (Philippe, vévoda Orleánský), Jamie Bradley (markýz Du Vasse), Paula Paul (madam princezna Palatine), Lois Wright (Marie-Claire), Fidelis Morgan (Anne), Pauline Moran (Ariane), Michelle Newell (Christine), Kirsty Oswald (Francoise), Phyllida Law (Suzanne), Kristin Milward (Sophie), Adam James (Monsieur De Barra), Ben Roberts (Jean), John Wark (muzikant), Robin Hooper (muzikant), William Allam (Durasův syn), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný