Filmexport Home Video – Hlídač č. 47

Některé náměty se na plátnech objevují opakovaně. Společnost Filmexport Home Video nabídne ve středu 23. září 2015 za 99,- Kč starší zpracování knižní předlohy Hlídač č. 47. Dramatický příběh o milostném trojúhelníku zfilmovaný podle stejnojmenného románu Josefa Kopty.

Chcete vědět, co si o vás ostatní myslí? Zahráváte si s ohněm…

Mladý vesnický kramář Ferda Zuska chce skočit z nešťastné lásky pod vlak, protože se jeho děvče vdalo za jiného. V poslední chvíli jej zachrání železniční hlídač Douša a jeho žena Anna. Při jeho záchraně Douša uklouzne na náspu, zraní se, a od té doby špatně slyší. Jednoho dne dokonce s hrůzou zjistí, že ohluchl docela a že musí tedy opustit své místo.

Ferda brzy na svůj smutek zapomene a začne nadbíhat právě Anně, kterou svede. Nic netušící Douša je celé vsi pro smích. Po nějakém čase se mu sluch vrátí, rozhodne se ale dál předstírat hluchotu, aby poznal, co si o něm lidé myslí.

Ferda na Annu naléhá, aby s ním utekla, a chce Doušu zabít. Zlomená žena se v noci svěří muži, netušíc, že ji slyší. Douša ji vykáže z domu, ale volání dítěte jeho rozhodnutí zvrátí. Druhého dne se muž vrátí do práce a ženě odpustí, neboť si uvědomí, že ji zanedbával a věnoval se pouze vlastním zájmům. Ferda v opilosti tragicky zahyne pod koly rychlíku.

Josef Rovenský, který film režíroval, se bohužel premiéry filmu nedožil. Dokončovací práce za něj provedl Jan Sviták. Jedná se o první a údajně nejlepší zpracování Koptovy knihy. O kvalitě předlohy svědčí i to, že byla znovu zfilmována v roce 2008 v hlavní roli s Karlem Rodenem, a dokonce v USA v roce 1951 Hugo Haasem, který si sám zahrál hlavní roli.

Ve filmu Josefa Rovenského dostali příležitost herci Národního divadla Jaroslav Průša (Douša), Marie Glázrová (Anna Doušová), Ladislav Boháč (Ferda).

Hlídač č. 47 se zařadil na konci 30. let mezi vlnu filmových adaptací české literatury. Byl to poslední film herce, scenáristy a režiséra Rovenského, který v pouhých 43 letech zemřel ještě před dokončením filmu (5. 11. 1937). Z jeho režií jmenujme například Řeku (1931) či Maryšu s Jiřinou Štěpničkovou (1935).

Na csfd.cz 71 procent: Citlivá adaptace velmi lidského příběhu.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 68 minut

Kinopremiéra v ČR: 3. prosince 1937

Režie: Josef Rovenský

Asistent režie: Rudolf Stahl

Námět: Josef Kopta (román Hlídač č. 47)

Scénář: Otakar Vávra, Josef Kopta

Produkce: Karel Šilhánek

Hudba: Josef Dobeš

Kamera: Karel Degl

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Stanislav Vondraš, Jaroslav Čechura

Společnost: Elekta

Hrají: Jaroslav Průcha (hlídač trati František Douša), Marie Glázrová (Anna, Doušova žena), Karel Veselý (Karel, synek Doušových), Ladislav Boháč (kramář Ferda Zuska), František Kovářík (hrobník Zuska, Ferdův otec), Alois Dvorský (truhlář Bertík), Milka Balek-Brodská (vesničanka), Slávka Holakovská (nevěsta Anča Trunečková), Zdeněk Hora (ženich), Václav Menger (host v hospodě), Karel Němec (host v hospodě), Fráňa Vajner (host v hospodě), Bohdan Lachman (kněz), Jaroslav Bráška (člen lékařské posudkové komise), Jan Černý (člen lékařské posudkové komise), Alois Peterka (člen lékařské posudkové komise), Josef Sládek (železničář), Julius Baťha (lékař), Antonín Šolc (Doušův přítel), Vladimír Smíchovský (Doušův přítel), Viktor Nejedlý (Doušův přítel), Ferdinand Kohout (Doušův přítel), Bedřich Frank (Doušův přítel), Antonín Jirsa (soused), Josef Oliak (Doušův přítel), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný