Amercom – Velké bitvy historie (10. díl) – Polsko 1939

V pátek 11. června 2010 vydavatelství Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie vydává ve fólii společně zatavené DVD a knihu Polsko 1939 za 99,90 Kč.

Jedná se o sérii 70 knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie, která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

 

Polský vojenský odboj – Zemská armáda

 

Porážka Polska v září 1939 a jeho následné rozdělení mezi Německo a Sovětský svaz byly pro Poláky tragédií. Tyto události však nedokázaly zlomit jejich vůli po vítězství. Hned v počátcích konfliktu vznikla rozsáhlá podzemní vojenská síla, která vešla do historie jako Zemská armáda. Tento film popisuje její vznik a vývoj od začátku války až do roku 1945. Vyvrcholením činnosti polského protifašistického odboje bylo Varšavské povstání, jehož tragický konec předznamenal budoucí vývoj celého Polska. Nacisty zcela zpustošená země se dostala do sféry vlivu Sovětského svazu a na úplnou svobodu musela čekat ještě 40 let.

 

Kniha Polsko 1939 – Zrození bleskové války je z roku 2002 (Poland 1939 – The Birth of Blitzkrieg), má tradičně 96 stran, křídový papír a lepenou vazbu vázaných „sešitků". Autorem knihy je Steven J. Zaloga, ilustrace Howard Gerrard, český překlad PhDr. Jiří Fidler.

 

Německý útok na Polsko zahájený 1. září 1939 se stal počátkem druhé světové války. V konfliktu, který vnesl do vojenské terminologie nový výraz – Blitzkrieg – se střetla nově vybudovaná moderní armáda evropské ekonomické velmoci s mnohem menší armádou polskou. Německé průniky do hloubi polské obrany zabezpečovaly rychle postupující tankové divize, jež spolu s nasazením střemhlavých bombardérů Junkers Ju 87 dokázaly během necelého měsíce odpor protivníka rozdrtit. Publikace však zároveň ukazuje, že polské ozbrojené síly nebyly tak zastaralé, jak se velmi často uvádí – měly například k dispozici více obrněných vozidel než tehdejší armáda americká. Navíc Poláci dokázali své protivníky několikrát zaskočit a německé ztráty byly poměrně vysoké.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 46:43 minut

Původní název: Europe´s Secret Armies: Resisting Hitler – The Polish Resistance

Český komentář: Tomáš Jirman

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 podle obalu 4:3

Bonus: žádný