Filmexport Home Video – Osudy dobrého vojáka Švejka (1930) + Dobrý voják Švejk (1931)

Společnost Filmexport Home Video hrne jednu novinku za druhou, ve středu 14. října 2015 bude za 99,- Kč ke koupi dokonce DVD s hned dvěma filmy – Osudy dobrého vojáka Švejka (1930) + Dobrý voják Švejk (1931). Karel Noll a Saša Rašilov – první Švejci na filmovém plátně.

O popularitě Haškova románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války svědčí fakt, že okamžitě po svém vydání byl adaptován pro divadlo. Hlavní postavu Josefa Švejka hrál Karel Noll – tuto volbu požehnal i samotný Jaroslav Hašek. Když se pak Karel Lamač rozhodl režírovat první film o Švejkovi, nemusel dlouho přemýšlet a opět sáhl po osvědčeném čtyřicátníkovi s dobráckou kulatou tváří. A tak v roce 1926 vznikly hned tři němé filmy – Dobrý voják Švejk, Švejk na frontě a Švejk v ruském zajetí, které se setkaly s mimořádným diváckým úspěchem nejen u nás, ale i za hranicemi. Filmy však byly zdlouhavé a hojně prokládané opsanými pasážemi knihy, proto byl v roce 1930 Martin Frič požádán, aby je upravil. Z nejlepších scén byl sestaven střihový snímek Osudy dobrého vojáka Švejka, který byl dodatečně ozvučen a který máte možnost vidět na tomto DVD.

Dobrý voják Švejk

Paní Müllerová přinese Švejkovi novinu o zavraždění arcivévody. Švejk se odebere do hostince U kalicha, filozofuje o Ferdinandovi a detektiv Bretschneider ho zatkne. U výslechu Švejk všechny „zločiny“ dozná a je po lékařské prohlídce převezen na psychiatrii, odkud ho jako blba pošlou domů. Záhy je Švejk povolán na vojnu. Kvůli silnému revmatismu ho paní Müllerová odveze k odvodu na vozíčku. Komise Švejka označí za simulanta. Je léčen v lazaretu klystýry a dietou, kterou poruší díky pochoutkám baronky von Botzenheim. Švejk slouží jako pucflek u nadporučíka Lukáše, pro kterého ukradne psa jednoho obrsta. Obrst Lukáše se psem potká a dá ho přeložit k maršbataliónu. Ve vlaku do Budějovic Švejk nejprve slovně napadne generálmajora cestujícího inkognito a pak záchrannou brzdou zastaví vlak. Na nádraží je Švejk zadržen a musí do Budějovic pěšky. V Putimi považuje nastrážmistr Švejka za ruského špióna. Po anabázi se Švejk hlásí v Budějovicích Lukášovi. Brzy odjíždějí na frontu. Na jedné zastávce Švejk ukradne pro Lukáše slepici. V polní kuchyni probíhá inspekce a stařičký generál vyznamená Švejka. U ohně vojáci vzpomínají na domov. (Podle dochované části filmu)

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1926

Kinopremiéra v ČR: 12. 02. 1926

Režie: Karel Lamač

Námět: Jaroslav Hašek (román Osudy dobrého vojáka Švejka za sv. války)

Scénář: Václav Wasserman

Kamera: Otto Heller

Architekt: Vilém Rittershain

Společnost: Gloriafilm

Hrají: Karel Noll (Josef Švejk), Antonie Nedošinská (Müllerová), Karel Lamač (hostinský Palivec / nadporučík Lukáš), Betty Kysilková (manželka hostinského), Jan W. Speerger (detektiv Bretschneider / kuchař Jura), Jan W. Speerger (loupežný vrah ve vazbě), Vladimír Majer (plukovník Kraus von Zillergut), Josef Oliak (MUDr. Grünstein / oficír v nemocnici), Antonín Frič (pobočník MUDr. Grünsteina), Bronislava Livia (Wendlerová / Kakonyová), Josef Šváb-Malostranský (manžel Wendlerové), Martin Frič (Turek ve vazbě / reportér z „Bohémie“), Ella Nollová (služka se psem / ruská statkářka), Jan Richter (svobodník v garnisoně / Švejkův zákazník), Antonín Marek (sluha baronky von Botzenheim), Slávka Tauberová (Lukášova milenka), Luigi Hofman (papírník ve vazbě), J. Hlava (intelektuál ve vazbě), Milka Balek-Brodská (Švejkova zákaznice), Svatopluk Innemann (Švejkův zákazník / Kyblička), L. H. Struna (politický vězeň / zřízenec blázince/), A. V. Ludvík (lékař), Ladislav Desenský (lékař), Karel Švarc (lékař v blázinci), Bedřich Vrbský (lékař v blázinci), Josef Kobík (průvodčí na železnici), Jarka Pižla (dítě ve vlaku), Jindřich Plachta (vojenská stráž), Theodor Pištěk (blázen / Baloun / feldkurát Katz), Vratislav Innemann (host v Palivcově hospodě), František Jerhot (vousatý vězeň v garnisoně), Jaroslav Marvan (strážník), Jindřich Fiala (strážník), J. Líbl (profous Slavík), Alois Charvát (portýr z noční vinárny / Kakony), Alois Charvát (generál-inspektor na přehlídce), Josef Rovenský (velitel četnické stanice), Eduard Malý (velitelův asistent), Vladimír Smíchovský (vyšetřující komisař), Josef Volman (komisař), Jan Zelenka (vyšetřující soudce), Jaroslav Menčík (Maďar), Emanuel Brožík (Švejkův druh při menáži), Josef Zezulka (opilý četník), Alois Dvorský (voják u latriny), František Smolík (ruský statkář), Darja Hajská (Soňa), Přemysl Pražský (muž s brýlemi na nádraží), Jiří Hojer (sapér Vodička), Jiří Hron (jednoročák Marek)

Švejk na frontě

Nadporučík Lukáš byl spolu se Švejkem přeložen k maršbatalionu do Českých Budějovic. Cestou způsobí Švejk Lukášovi nepříjemnosti s holohlavým nadřízeným, cestujícím v civilu, a poté je kvůli zatáhnutí za ruční brzdu vysazen z vlaku a předveden k přednostovi stanice. Pokutu za Švejka zaplatí jeden šťastný muž, kterému Švejkovo zastavení vlaku katapultovalo milovanou ženu přímo do náruče. Švejk se vydá do Budějovic pěšky. Jeho cesta je plná humorných příhod. Po příchodu do kasáren je regiment se Švejkem a Lukášem brzy poslán do Uher, kde Lukáš prožije dobrodružství s paní Kakonyovou. Posléze dorazí jednotka, v níž je Švejk, až na ruskou frontu. (Podle dobového popisku.)

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1926

Kinopremiéra v ČR: 15. 10. 1926

Režie: Karel Lamač

Námět: Jaroslav Hašek (román Osudy dobrého vojáka Švejka za sv. války)

Scénář: Václav Wasserman

Kamera: Otto Heller

Architekt: Alois Mecera

Společnost: Gloriafilm

Hrají: Karel Noll (Josef Švejk), Josef Rovenský (strážmistr), Karel Lamač (nadporučík Lukáš), Theodor Pištěk (Baloun), Jiří Hojer (Vodička), Antonie Nedošinská (Müllerová), Lo Marsánová (Kakonyová), Jan W. Speerger, L. H. Struna

Švejk v ruském zajetí

Do ruského zajateckého tábora se s mnoha dalšími dostane i voják Švejk se svými kamarády – jednoročákem Markem a učitelem Bibličkou. Odtud jsou posíláni na zemědělské práce. Švejka a Marka si vybere ruský sedlák Ivanovič. U něho upovídaný Švejk vypráví, jak zachránil carovi život. Vyprávění i další Švejkovy řeči zaslechnou četníci a odvedou ho jako špiona k veliteli. Vojenský náčelník se nemůže se Švejkem domluvit a pošle ho proto na Sibiř, kam už předtím četníci eskortovali Marka. V táboře na Sibiři vládne nuda. Jediným vzrušením je návštěva rakouského Červeného kříže. Na jaře odvezou zajatce na práci za frontu. Tam se Švejk dozví, že zemřel císař František Josef I. a rozhodne se zúčastnit se jeho pohřbu. Cestou se ocitne v ruském revolučním vření a zasahuje aktivně do různých událostí… Doma na něho čeká věrná hospodyně paní Müllerová, která každý den chodí na nádraží. A jednoho dne Švejk skutečně přijíždí – se smečkou psů, která má být základem jeho nové poválečné existence. (Podle dobového popisku.)

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1927

Kinopremiéra v ČR: Pr: 11. 03. 1927

Režie: Svatopluk Innemann

Námět: Jaroslav Hašek (román Osudy dobrého vojáka Švejka za sv. války), Karel Vaněk (román Osudy dobrého vojáka Švejka v ruském zajetí)

Scénář: Svatopluk Innemann, Eduard Šimáček, Karel Vaněk

Kamera: Václav Vích

Architekt: Alois Mecera

Společnost: Gloriafilm

Hrají: Karel Noll (Josef Švejk), Ferenc Futurista (velitel vojenských skladů Bojkov), Jan W. Speerger (velitel zajateckého tábora), Zdena Kavková (dáma z Červeného kříže), Svatopluk Innemann (učitel Biblička), Eduard Šimáček (ruský sedlák), Jiří Hron (zajatec Marek), Ludvík Veverka (Pepča Piskloun), Theodor Pištěk, Antonie Nedošinská, Milka Balek-Brodská, Marie Kopecká, Emma Schillerová, T. Raginova, František Černý, Jaroslav Marvan

===

Rok poté vytvořil Martin Frič první zvukovou adaptaci Haškova románu, snímek Dobrý voják Švejk. To už však byl Karel Noll po smrti; do hlavní role byl obsazen Saša Rašilov. Film však nebyl příliš úspěšný a zklamal diváky i dobovou kritiku. Tento snímek se nedochoval kompletní, jeho torzo má zhruba dvoutřetinovou délku a místy chybí obraz či zvuk. V 50. letech 20. století byl doplněn mezititulky popisujícími chybějící děj; přesto např. scény Hugo Haase v roli Katze jsou ozdobou počátků českého zvukového filmu.

Dobrý voják Švejk

Vojenský lékař Katz prohraje svého sluhu Josefa Švejka v kartách. Švejk pro nového nadřízeného, nadporučíka Lukáše, ukradne psa. Lukáš na procházce se psem potká plukovníka Krause a ten ke své nelibosti zjistí, že Lukáš si vede jeho psa. Za trest pošle Lukáše k marškumpanii do Budějovic. Lukáše doprovází Švejk, který nejprve urazí generála, cestujícího v civilním oblečení ve stejném kupé. Pak Švejk neplánovaně zastaví vlak, když zatáhne za záchrannou brzdu. Za tento čin je v Táboře předveden k výslechu. Než výslech skončí, Švejkovi ujede vlak a on se proto musí vydat do Budějovic pěšky. Při cvičení jeden útvar vojáků odmítne splnit rozkaz a je proto odeslán na frontu. S ním odjíždí i Lukáš se Švejkem.

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1931

Kinopremiéra v ČR: Pr: 15. 01. 1932

Režie: Martin Frič

Námět: Jaroslav Hašek (román Osudy dobrého vojáka Švejka za sv. války)

Scénář: Václav Wasserman

Kamera: Jan Stallich

Hudba: Jára Beneš

Architekt: Hanuš Gödert

Střih: Martin Frič

Zvuk: Josef Zora

Společnost: Gloriafilm

Hrají: Saša Rašilov (Josef Švejk), Oskar Marion (nadporučík Karel Lukáš), Jan Richter (hostinský Palivec), Hugo Haas (vrchní štábní lékař MUDr. Katz), Antonie Nedošinská (Švejkova bytná Müllerová), Josef Rovenský (MUDr. Grünstein / čtenář novin / voják), Jaroslav Marvan (plukovník Kraus), Jarmila Vacková (plukovníkova dcera Irena Krausová), Alexander Třebovský (tajný Bretschneider), Eman Fiala (sebevrah), Milka Balek-Brodská (baronka von Botzenheimová), Eduard Šlégl (komorník paní baronky), Felix Kühne (nemocniční lékař), Theodor Pištěk (jednoročák Marek), Mario Karas (host v lóži paní baronky), Karel Schleichert (host v lóži paní baronky), Anna Fričová (host v lóži paní baronky), Ludvík Hradský (důstojník na plese), Emil Dlesk (vojenský sluha), Jan W. Speerger (důstojník u karet), R. A. Dvorský (zpívající vojín u karet v kuchyni), Přemysl Pražský (komisař), Václav Wasserman (muž s deštníkem), Ada Karlovský (důstojník u karet), F. X. Mlejnek (tajný), Vladimír Pospíšil-Born (praporčík), Ferdinand Jarkovský (host v hospodě), Josef Příhoda (voják), Josef Zora (psychiatr), Alois Dvorský (psychiatr), Antonín Frič (ošetřovatel), František Malý (blázen), Josef Rajský (blázen), František Mádl (blázen), Jaroslav Průcha (blázen), Karel Pečka (dirigent), Stanislav Sedláček (důstojník), Emanuel Trojan (voják na marodce), Josef Oliak (hejtman Šnábl), Josef Kobík (železničář), Roza Schlesingerová (žena s psíkem), Karel Němec (strážník), Jindřich Adolf (eskortující vojín), František Jerhot (vojín v marškumpanii)

Náhled zadní strany z webu PNS

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: fotografie a soudobá dokumentace, film Dobrý voják Švejk (1931), Švejk na filmovém plátně – článek Evy Urbanové, historičky NFA