InterSonic – Bídníci 4

InterSonicu pravidelný rytmus narušují státní svátky, takže až ve středu 7. července 2010 bude pokračovat televizní minisérie diskem Bídníci 4 za 59,- Kč. Mistrovský příběh statečnosti a odvahy podle románu Victora Huga.

Francie, rok 1815, po devatenácit letech těžkých galejí, je Jean Valjean konečně na svobodě. Setkání s farářem Bienvenuem ho poznamená na celý život. O sedm let později uskutečňuje své poslání pod cizím jménem jako všemi ctěný a vážený pan Madeleine, starosta malého městečka a majitel továrny.

 

Snad by se do konce svého života staral o chudé a zbídačelé, kdyby kdysi neokradl malého kominíka a ve městě se neobjevil policejní inspektor Javert, který si Valjeana dobře pamatuje. Málo platné, že ukradený chléb, dobrodiní faráře a dvě drobné mince, splatil již tisíckrát.

Javert je jako buldok, když nabude jistoty, chce dostat ctihodného Madeleina, nyní již opět Jeana Valjeana, znovu na galeje…

 

Jako honící pes se žene Javert za Jeanem Valjeanem. Znovu mu unikl těsně mezi prsty, stejně jako Thénardierovi, který se ho snažil obrat o peníze a zřejmě i o život. Poprvé se Cosetta začíná vzdalovat tomu, kdo jí zasvětil svůj život, zamilovala se a chce následovat svou lásku. Znovu Valjean opouští svůj dům, mění své jméno a marně chystá útěk do Anglie. Cosetta s ním odmítá odjet, navždy by ztratila svého Maria. Po ulicích Paříže teče krev a Valjean s nasazením vlastního života zachraňuje toho, kdo zaplnil místo v Cosettině srdci.

 

Čtvrtá část francouzské koprodukční série Bídníci završí osudy trestance, galejníka Jeana Valjeana a Javerta, člověka, který se nedokázal smířit s tím, že porušil předpisy a pravidla, kterými se řidil celý život. Naplní se skutek biskupa Bienvenua, který se řídil přikázáním a daroval Jeanu Valjeanovi stříbrné svícny, aby tak určil jeho další životní osud a poslání, jemuž Valjean se ctí dostál.

 

 

 

Uzavře se jeden z nejkrásnějších příběhů, které nám francouzská literatura za celá staletí mohla nabídnout. Je určen těm, kteří ho četli nebo viděli v mnoha různých podáních, ale především těm, kteří budou bez dechu sledovat příběh toho, který se vzepřel svému osudu…

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Francie / Itálie / Španělsko / Německo / USA

Rok vzniku: 2000

Délka: dohromady cca 360 minut (4 x 90)

Původní název: Les Misérables / Los Miserables / Les Misérables – Gefangene des Schicksals

Světová premiéra: 4. září 2000 – Francie

Premiéra v ČR: 5. října 2004

Režie: Josée Dayan

Námět: Victor Hugo (román)

Scénář: Didier Decion

Produkce: Gérard Depardieu, Jean-Pierre Guérin, Doris Kirch

Hudba: Jean-Claude Petit

Kamera: Willy Stassen

Střih: Adeline Yoyotte, Marie-Josèphe Yoyotte

Kostýmy: Jean-Philippe Abril

Společnost: TF1 / Kirch Gruppe / Silvio Berlusconi Communications / Beta Film / RHI Entertainment

Natáčeno: Ledeč nad Sázavou, Česká republika / Praha, Česká republika

Hrají: Gérard Depardieu (Jean Valjean), Christian Clavier (Thénardier), John Malkovich (Javert), Virginie Ledoyen (Cosette), Enrico Lo Verso (Marius), Charlotte Gainsbourg (Fantine), Asia Argento (Éponine Thénardierová), Veronica Ferres (Madame Thénardierová), Jeanne Moreau (matka Innocente), Giovanna Mezzogiorno (sestra Simplice), Vadim Glowna (Fauchelevent), Steffen Wink (Enjolras), Léopoldine Serré (Cosette jako dítě), Guillaume Depardieu (mladý Jean Valjean), Jérôme Hardelay (Gavroche), Michel Duchaussoy (Gillenormand), Otto Sander (Monseigneur Bienvenu), Christopher Thompson (Courfeyrac), Josiane Stoléru (Baptistine), Jean-Louis Richard (Scarponi), Roger Dumas (Lorrain), François Hadji-Lazaro (Toussaint), Maxime Leroux (Champmathieu), Artus de Penguern (Chabouillet), Denis Podalydès (Scaufflaire), Guilhem Pellegrin (lékař Plumet), Elisabeth Wiener (Mme Victurnierová), Michèle Gleizer (Mme Magloireová), Karl Zero (prokurátor soudu Arras), Sacha Bourdo (Bigrenaille), François Négret (Claquesous), Dominique Besnehard (Gueulemer), Yves Penay (Babet), Patrick Bordier (Brujon), Stephan Midaven (Montparnasse), Dominique Zardi (Cochepaille), Patrick Lambert (Chenildieu), Franck Torjman (Prouvaire), Jérome Rebbot (Bahorel), David Podracky (Grantaire), Philippe Ambrosini (kapitán Picpus), Sophie Milleron (Azelma Thénardierová), Claude Brécourt (ředitel Sûreté), Yann Babilée (archivář Sûreté), Christian Imberdis (starý profesor), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitoly 

Délka: 92 minut (1:20:16)

Zvuk: Dolby Digital místo na obalu uváděné angličtiny 2.0 francouzsky, česky

 

Zvukové stopy 

 

Titulky: žádný

Obraz: barevný 4:3 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný