Filmhouse – Orel přistál

Jako kdyby se ve vydavatelství Filmhouse rozpomněli na svou edici Filmové návraty. V úterý 15. června 2010 do prodeje přichází válečné drama Orel přistál, snad za 59,- Kč. Plukovník Steiner a jeho komando připravují v přestrojení atentát na Winstona Churchilla.

Britská válečná podívaná Orel přistál je trochu střelbou do vlastních řad – nebo alespoň do vlastní historie. Hlavními hrdiny jsou nacističtí vojáci, kteří se během druhé světové války pokoušejí posílit své šance v boji tím, že unesou Winstona Churchilla. A jestli z někoho tento legendární dobrodružný film z roku 1976 nedělá hlupáky, jsou to jeho (anti)hrdinové, kteří jdou za svými cíli skutečně velmi systematicky.

 

 

Rok 1943. Vývoj 2. světové války se začíná obracet ve prospěch protihitlerovské koalice. V šílených hlavách nacistických pohlavářů – Heinricha Himmlera a admirála Canarisa vzniká ďábelský plán – unést ministerského předsedu Winstona Churchilla a zvrátit tak vývoj války. Na podzim se nacistické vrchní velení dozví, že britský ministerský předseda Winston Churchill bude krátkou dobu pobývat ve venkovském sídle v Norfolku.

 

 

Rozhodne se zosnovat odvážný plán s cílem unést ho, dopravit do Berlína a tam ho donutit k vyjednávání s Hitlerem. Heinrich Himmler pověří organizací plukovníka Maxe Radla, který se obrátí na zkušeného plukovníka Kurta Steinera, který byl uvězněn kvůli odmítnutí rozkazu o spolupráci s jednotkami SS na vraždění civilního obyvatelstva. Nyní čeká na rozsudek, a když mu Radl mu nabídne šanci zachránit si život, přijme jeho nabídku.

 

 

Vedle dalších patnácti zkušených mužů, které si Steiner vybral, se členem komanda, které má únos provést, stane také Liam Devlin, příslušník IRA, který nenávidí Brity víc než Němce. Komando seskočí na padácích do malé vesnice Sudley, kde v přestrojení za polské vojáky čekají na příjezd Churchilla a předstírají, že jsou součástí právě probíhajícího cvičení.

Všechno běží podle plánu a zdá se, že akce bude úspěšná. Jenže pak jeden z příslušníků komanda zachrání v blízké řece topícího se chlapce a přitom nedopatřením vyjde najevo jeho příslušnost k nacistické armádě. Steinerovi je jasné, že musí změnit plány, pokud chce, aby jeho mise byla úspěšná. Situaci však začne komplikovat také to, že se zamiloval do místní mladé ženy Molly Priorové.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Pamětníci udělují kolem 70 procent: Záporná postava, které kvůli charisma přejete úspěch. Osvěžující a výtečně zahrané.

Žánr: Drama / Dobrodružný / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1976

Délka: 134 minut (2:10:01)

Původní název: The Eagle Has Landed

Světová premiéra: 25. prosince 1976 – Finsko, Švédsko

Režie: John Sturges

Námět: Jack Higgins

Scénář: Tom Mankiewicz

Produkce: David Niven Jr., Jack Wiener

Hudba: Lalo Schifrin

Kamera: Anthony B. Richmond

Střih: Anne V. Coates

Kostýmy: Yvonne Blake

Společnost: Associated General Films / ITC Entertainment / Incorporated Television Company

Natáčeno: Berkshire, Velká Británie / Charlestown Harbour, Charlestown, Cornwall, Velká Británie / Charlestown, Cornwall, Velká Británie / Church of St Margaret, Mapledurham, Berkshire, Velká Británie / Cornwall, Velká Británie / Goods Yard, Rovaniemi, Finsko / Mapledurham House, Mapledurham, Berkshire, Velká Británie / Mapledurham, Berkshire, Velká Británie / Newquay, Cornwall, Velká Británie / Pier House Hotel, Charlestown, Cornwall, Velká Británie / RAF St Mawgan, Newquay, Cornwall, Velká Británie / Reading, Berkshire, Velká Británie / Rock, Cornwall, Velká Británie / Rovaniemi, Finsko / Twickenham Film Studios, St Margarets, Twickenham, Middlesex, Velká Británie

Hrají: Michael Caine (plukovník Kurt Steiner), Donald Sutherland (Liam Devlin), Robert Duvall (plukovník Max Radl), Jenny Agutter (Molly Priorová), Donald Pleasence (Heinrich Himmler), Anthony Quayle (admirál Canaris), Jean Marsh (Joanna Greyová), Sven-Bertil Taube (kapitán von Neustadt), John Standing (otec Verecker), Judy Geeson (Pamela), Treat Williams (kapitán Clark), Larry Hagman (plukovík Pitts), Alexei Jawdokimov (desátník Kuniski), Richard Wren, Michael Byrne (Karl), Joachim Hansen (SS-Obergruppenfuhrer), Denis Lill, Rick Parsé, Léonie Thelen, Keith Buckley, Terence Plummer, Tim Barlow (George Wilde), John Barret (Laker Amrmsby), Kate Binchy, Maurice Roëves (major Corcoran), David Gilliam, Jeff Conaway (Fraizer), Asa Teeter, Rob Reece, Jack McCulloch, Siegfried Rauch (seržant Brandt), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

 

Volba kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky  

Titulky: česky, slovensky 

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný