Magic Box – Hra o jablko

V úterý 3. listopadu 2015 se v nabídce objeví díky společnosti Magic Box za 99,- Kč jediný zatím na DVD nedostupný film Věry Chytilové Hra o jablko. Komedie zaujatá proti mužům.

Režisérka Věra Chytilová se ve filmu Hra o jablko pokouší komediální formou zachytit podstatu neustálého sporu mezi mužem a ženou a zároveň najít odpověď na otázku, do jaké míry je možná hra s lidskými city a kdy a jak přestává být hrou.

Hrdiny příběhu jsou porodník dr. John, svobodný muž po třicítce, v soukromém životě značně sobecký, a mladá zdravotní sestra Anna Šímová, která vzdor svému na pohled ztřeštěnému chování má k životu mnohem odpovědnější přístup. John k dívce naváže, jako před tím k tolika jiným, povrchní vztah. Jeho hra na lásku se však tentokrát obrací proti němu.

Film byl v roce 1977 uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu, kde získal Stříbrného Huga.

hra_o_jablko_01

Slavná česká komedie o báječných ženách, mrzkých mužích a odpovědnosti. Odehrává se v jedné pražské porodnici, kde nastupuje nová zdravotní sestra, mladá a poněkud ztřeštěná Anna Šímová, majitelka onoho nezachytitelného daru ve schopnosti vyvolávat chaos a z každé maličkosti udělat problém. Život znepříjemňuje zejména mladému asistentovi dr. Johnovi, který se o ni, přes všechno čím mu komplikuje život, začne zajímat. Přestože má milenku Martu, manželku svého kolegy, nebránil by se dalšímu nezávazného flirtu a proto využije náhody, aby pozval Annu na skleničku. Ta se poněkud protáhne a vztah, který mezi nimi pomalu vzniká, bere dívka kupodivu mnohem vážněji než citově poněkud okoralý a sobecky zbabělý doktor. Ten, když ve snaze stihnout Martu, Annu, práci i přípravu na kandidátskou práci nestíhá nic, rozhodne se ze vztahu s Annou vycouvat.

Jenže pak ji přistihne, jak z laboratoře odnáší pozitivní výsledek těhotenského testu a domnívá se, že s ním Anna čeká dítě. Dívka, která nesla test kolegyni, nechá Johna v omylu a nutí ho, aby si ji vzal. Přestože návštěva u příbuzných dopadne dobře, pravda nakonec vyjde najevo a John dívku opustí. A zatímco se na něj valí jedna pohroma za druhou – je přistižen in flagranti s Martou, ztratí část materiálů potřebných ke kandidátské práci, zjistí Anna, že je opravdu těhotná…

Na csfd.cz 72 procent: Chytilová v plné síle.

Zadní strana

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1977

Délka: 91 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. února 1978

Režie: Věra Chytilová

Druhá režie: Petr Švéda

Námět: Kristina Vlachová, Věra Chytilová

Scénář: Kristina Vlachová, Věra Chytilová

Dramaturgie: Kristián Topič, Vladimír Blažek

Produkce: Antonín Vaněk, Jaroslav Cígler

Hudba: Miroslav Kořínek

Kamera: František Vlček

Druhá kamera: Jan Malíř

Střih: Alois Fišárek

Zvuk: Adolf Nacházel

Kostýmy: Irena Greifová

Odborný poradce: Jan Šturma

Architekt: Vladimír Labský

Hrají: Dagmar Bláhová (zdravotní sestra Anna Šímová), Jiří Menzel (asistent MUDr. Josef John), Jiří Kodet (MUDr. Arnošt Rýdl), Evelyna Steimarová (Marta Rýdlová), Nina Popelíková (Johnova matka), Bohuš Záhorský (profesor), Jiří Lábus (Pavel Šíma), Kateřina Burianová (lékařka), Jana Synková (laborantka), Jitka Nováková (zpěvačka), Nina Divíšková (těhotná žena), Petr Nárožný (manžel těhotné ženy), Miroslav Kořínek (pianista), Vladimír Hrabánek (taxikář), Tereza Kučerová (dcera Martiny), Štěpán Kučera (syn Martiny), Věra Uzelacová (písařka), Jitka Cerhová (Hana), Zuzana Schmidová (Jaruna), Ilja Prachař (cestující), Eva Kačírková (sekretářka), Daniela Pokorná (venkovská dívka), Jana Prachařová (zdravotní sestra), Jitka Slánská (mladá matka), Jana Smrčková (Hanáková), Zdenka Vanišová (sestra Božka), Marta Richterová (prodavačka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro sluchově postižené

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný